04 Март 2021четвъртък21:23 ч.

ново:

Пролетен ден с температури до 20 градуса Пролетен ден с температури до 20 градуса

Здраве

Българско дружество по бариатрична хирургия:

Затлъстяването е сериозен риск за усложнения при КОВИД-19

/ брой: 5

автор:Аида Паникян

visibility 839

Според последните проучвания, в условията на световна пандемия от КОВИД-19 хората със затлъстяване представляват основната рискова група за развитие на коронавирусна инфекция и за неблагоприятен изход от нея. Причината е, че затлъстяването е хронично заболяване, което е свързано с развитието на редица социалнозначими усложнения като захарен диабет тип 2, високо кръвно, високи стойности на холестерола и триглицеридите, омазняване на черния дроб, сърдечносъдов инцидент (инсулт, инфаркт), синдром на сънна апнея с дихателна недостатъчност, увреждане на ставите, гастроезофагеална рефлуксна болест, безплодие, рак и с по-висока обща смъртност на населението, коментира председателят на Българското дружество по бариатрична/метаболитна хирургия доц. д-р Константин Гроздев, дм.

В Александровска болница работи единственият в страната Център за лечение на затлъстяването и бариатрична хирургия (ЦЛЗБХ), акредитиран от Европейската асоциация за изследване на затлъстяването (EASO). Бариатричната (метаболитна) хирургия представлява хирургичен метод за лечение на затлъстяването. Тя е последната стъпка в лечението тогава, когато другите методи не са успешни, и се извършва при пациенти с тежко затлъстяване (най-често около и над 120 кг). Тази хирургия дава възможност на пациентите да направят нужната крачка, за да подобрят цялостно живота си. Тя дава шанс за период от няколко месеца да се отслабне с най-малко 50% от излишното тегло, да се започне нормална физическа активност и социален живот, да се променят вредните хранителни навици, да се спре развитието на придружаващите заболявания и даже да се излекуват. Резултати се задържат за дълъг период от време, тъй като се повлиява цялостното метаболитно състояние на пациентите, чиито промени са в основата на заболяването. Това не са козметични интервенции или поставяне на пръстен, а са операции върху стомашно-чревния тракт, при които се намалява вместимостта на стомаха и усвояването на мазнините.

Затлъстяването е хронично заболяване и причината за появата му е комплексна.

Последните данни на СЗО показват, че 61,7% от българите (на и над 18 г.) са с наднормено тегло или затлъстяване и имат индекс на телесна маса (ИТМ), равен или по-голям от 25.

10 пъти по-висок е рискът от рак сред младите, които са със затлъстяване от юношеска възраст. Хора, които не провеждат адекватно лечение за изразено затлъстяване, имат скъсена продължителност на живота с 10 години.

България замесена в злоупотреби с агросубсидиите

автор:Дума

visibility 399

/ брой: 43

С 25% поскъпна олиото само за три месеца

автор:Дума

visibility 301

/ брой: 43

Поемаме нова порция дълг

автор:Дума

visibility 349

/ брой: 43

86% срив на въздушния трафик, билетите - до 30% по евтини

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 43

Германия удължава строгите мерки до 28 март

автор:Дума

visibility 193

Над 100 вторични труса след 6.2 по Рихтер в Гърция

автор:Дума

visibility 187

Си Ен Ен: Разпада се стратегията на ЕС за ваксините

автор:Дума

visibility 484

/ брой: 43

ТАСС отрази подробно празника на България

автор:Дума

visibility 746

/ брой: 43

Датата

автор:Дума

visibility 221

/ брой: 43

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ