23 Септември 2021четвъртък01:59 ч.

ново:

България празнува 113 години Независимост България празнува 113 години Независимост

Затваряне на границата за бежанци иска Борисов

Дъблинският регламент не работи, не се случва опитът за по-справедливо разпределяне на мигрантите, каза лидерът на БСП Михаил Миков

/ брой: 10

автор:Милена Николова

visibility 1234

Да се затвори границата на ЕС и да се спре притокът на бежанци към Европа и докато не се реши въпросът с дошлите до момента, нови да не се приемат. Това обяви като позиция на правителството в Народното събрание премиерът Бойко Борисов. Това изявление от парламентарната трибуна той направи в отговор на въпрос на лидера на БСП Михаил Миков по темата по време на блицконтрола.
"Дъблин" не работи, призна Борисов, подтикнат от Миков да оцени Дъблинския регламент и прилагането му. Михаил Миков попита каква е позицията на България за справедливото разпределяне на бежанците. "Публичната, а и на самия Съвет моя позиция е била незабавно да се затворят границите. Тези, които са влезли в Европа, които са разселвани, други, които ще бъдат интегрирани, и тези, които действително бягат от смъртта и от тези, които ги преследват, за тях - да, но другите да бъдат връщани по родните им места", заяви Борисов. Той посочи, че България е подкрепила квотите, но по думите му и те няма как да сработят.
"Ние тогава трябва да правим затвор. Имаме много случаи от нашите бежански центрове, по 5-7 пъти задържаме хора, бягат, връщат се обратно... Правилно казвате, не подценявам въпроса, че в Европа няма позиция, която да ни каже какво точно ще стане, как ще стане. Редица държави имат свой интерес, защитават го. Едни ги поканиха, само че други трябва да дават милиарди, за да ги издържат", каза Борисов. Според него последните събития са показали, че много трудно тези маси ще бъдат интегрирани. "Виждате и на нашата граница, това, което задържаме, са главно афганистански граждани. Много е трудно да интегрираш такъв човек в демокрация, където отношението към половете е различно от тяхното възпитание", добави премиерът. Той похвали правителството на Пламен Орешарски, че е направило оградата по границата.
В дуплика Михаил Миков посочи, че е ясно, че "Дъблин" не работи и че опитът за пропорционално и по-справедливо отношение също не се случва. Той настоя Борисов не само да стои по време на обсъжданията в Брюксел, но и да заяви открито тази своя позиция. Според Миков позицията ни трябва да бъде сходна с румънската и хърватската, защото сме извън Шенген.
"Бе прието решение за сключване на договор между ЕС и Турция и предоставяне на 3 млрд. евро за една година, а също за преразпределяне в рамките на 4 години на 400 000 сирийски бежанци от Турция към ЕС", обясни лидерът на БСП. В същото време в ЕС вървят сериозни дискусии по промяна на регламента от Дъблин и за връщане в първата страна, в която са влезли бежанците, каза Миков. Според него има риск, ако се ревизира регламентът от Дъблин, с оглед процесите, които се случват в момента в Германия, която ги е канила, натискът към България, не само откъм Турция, да се усили.
"По въпроса за границите е редно да имаме европейска солидарност и ние трябва да поставим въпроса", каза Миков. "Ситуацията тук може да стане много тежка", предупреди лидерът на левицата.

Независимостта се гради с усилията на посветени държавници

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 182

Обезличаването на партийните идеологии може да е опасно

автор:Дума

visibility 118

/ брой: 182

Бизнесът иска 840 млн. лв. компенсация за скъпия ток

автор:Дума

visibility 108

/ брой: 182

Борисов поискал оставката на шефа на Столичния общински съвет

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 182

Над 82 млрд. лв. прахосала администрацията за 23 г.

автор:Дума

visibility 125

/ брой: 182

Цигарите и алкохолът - с нови бандероли от януари

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 182

Правителството изтегли още 300 млн. лв. заем

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 182

Ще мислят как да подпомогнат авиопревозвачите

автор:Дума

visibility 106

/ брой: 182

Словакия осъди прокурор, разследващ корупцията

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 182

Европейците не желаят Студена война срещу Китай и Русия

автор:Дума

visibility 123

/ брой: 182

Радев призова за реформа на ООН

автор:Дума

visibility 118

/ брой: 182

Виена затяга мерките срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 108

/ брой: 182

Момчето си отива

автор:Деси Велева

visibility 137

/ брой: 182

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ