Затвор за лоша храна
Доживотни присъди очакват в Тайван доставчиците на некачествени продукти
/ брой: 217
В Тайван решиха да приложат по-строги наказания за нарушения на стандартите за безопасност в хранителната промишленост. Премиерът на китайската република Цзян Ихуа обяви увеличаване на глобите десет пъти, съобщи Би Би Си.
В случай на летален изход нарушителите сега ги заплашва доживотен затвор и глоба от до 200 милиона нови тайвански долара (над 6,6 милиона американски долара), съобщи китайската агенция Синхуа.
В други случаи, когато например става дума за подмяна на ингредиенти, производителите на храна могат да прекарат зад решетките до седем години вместо досегашните пет.
Ръководителят на правителството заяви, че хора, които съобщят на властите за различни нарушения в тази сфера, могат да се надяват на възнаграждение до 2 милиона нови тайвански долара (над 66 хил. американски долара) и проценти от изплатените глоби. Както уточнява Би Би Си, ако информаторът е разказал за нарушения във фирмата, в която сам работи, наградата се увеличава двойно.
За да влязат в действие новите правила, е необходимо одобрението на местния парламент. Не се съобщава обаче кога депутатите ще обсъдят този въпрос.
Приемането на по-строго законодателство става на фона на няколко гръмки скандала, свързани с некачествени храни. В началото на септември например правоохранителните органи на Тайван разкриха, че фирмата "Chang Guann Co", известен доставчик на растително масло, е продала на пазара почти 800 тона животински суровини, състоящи се от вече използвано кулинарно масло и други отпадъци на мазнини. Този "продукт" са получили над 200 хранителни компании и близо 900 кафенета, ресторанти и фурни в републиката. Арестувани бяха шест души, в това число и собственикът на предприятието.
Друг скандал пък стана в края на август - тогава се разбра, че в местните "McDonald's" и "KFC" е попаднало пилешко месо с просрочен срок на годност, писа в. "Дейли мейл".
Поредицата скандали нанесе на тайванската хранителна индустрия огромни щети и развали репутацията на тайванската кухня.