09 Август 2020неделя03:33 ч.

Затягат контрола над инвалидните пенсии

/ брой: 77

автор:Евгения Младенова

visibility 1362

Да се разшири кръгът на комисиите, които освидетелстват хората с увреждания, е една от мерките, които планира правителството за контрол на ТЕЛК-овете. Това съобщи социалният министър Ивайло Калфин. Сега едно от условията е лекарите в тези комисии да имат поне 10 години стаж и да не работят на друго място. Калфин предлага в комисиите да работят лекари, които имат и друг договор, а не само в комисията. Социалният министър предлага в комисиите да има и представител на НОИ и да се правят допълнителни прегледи. За да бъдат намалени фалшификациите на документи и изследвания, Калфин смята, че трябва изследванията да се правят в определени държавни лаборатории, които да работят по един и същ стандарт и да са лицензирани. Министърът има идея да бъдат свързани информационните системи на НОИ и на НЗОК, за да има яснота кандидатът за инвалидна пенсия какви заболявания е имал, какви лекарства са му изписвани и пр.
Друга идея на Калфин е в ТЕЛК-овото решение на хората, които са в трудоспособна възраст - между 18 и 65 г., да бъде записан процент на намалена трудоспособност, който да е сравним със здрав човек в същата възрастова група. "Сега си сравняваме с атлети", коментира Калфин. Той смята, че това е възможност тези хора да намерят подходящ трудов ангажимент, а не само да разчитат на пенсионни добавки.
В момента работна група в МЗ обсъжда предложенията.

60% спад на чуждите туристи у нас

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 150

Искат сервитьорите да са без маски на открито

автор:Дума

visibility 236

/ брой: 150

Банките очакват забавяне на кредитната активност

автор:Дума

visibility 223

/ брой: 150

Врътки срещу гражданското общество

автор:Славчо Кънчев

visibility 637

/ брой: 150

Конференцията на крадците

автор:Христо Георгиев

visibility 1139

/ брой: 149

Вдъхновителят на българската идея

автор:Дума

visibility 447

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ