09 Август 2020неделя11:10 ч.

Заводът за отпадъци - когато/ако се намерят пари

/ брой: 286

автор:Аида Ованес

visibility 880

Кога ще има завод за боклук, бе краткият въпрос на Сергей Станишев, Пламен Орешарски и Петър Курумбашев от КБ към премиера по време на парламентарния контрол. Курумбашев припомни писмото на председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу, от което излиза, че всъщност в България трябва да се работи по нов вариант, по нова технология. Депутатът припомни също, че при кандидатирането си за кмет Бойко Борисов обеща през 2005 г. да развали концесията за водата и да изгради до края на 2007 г. завод за преработка на отпадъци край София. По-късно кметът "отложи" изпълнението на втората задача за 2011 г. и заводът трябваше да се въведе в експлоатация до края на 2012 г.     "Проблемът е, че във време на криза и в ЕС нямат достатъчно пари и от ЕК ни казват, че ние, като най-бедна страна в ЕС, не може да имаме най-скъпия завод за преработка на отпадъци", гласеше част от отговора на Борисов. Продължавали обаче "тежки преговори" за намиране на приемливо решение.
Борисов се опита да "припомни", че проблемът със софийския боклук бил раздухван от червените. Това принуди Станишев да припомни как предишното правителство отпусна над 100 млн. лв. на градове, които да поемат софийския боклук, след като не един път столицата беше зарината от смет. Борисов пък "поясни", че Барозу всъщност искал бил да предотврати всякаква политическа атака.
От словесната престрелка стана ясно, че двете страни четат различни части от писмото на Барозу. Станишев се принуди повторно да зададе простия въпрос кога София ще има завод. Когато и ако ни отпуснат пари, бе принуден да признае очевидното Борисов.
Запознати припомниха, че Столичната община не е успяла да проведе напълно коректно тръжната процедура, а и е избрала технология за преработка на отпадъците с неприемливи характеристики, нисък бил и процентът на рециклираните отпадъци.

60% спад на чуждите туристи у нас

автор:Дума

visibility 359

/ брой: 150

Искат сервитьорите да са без маски на открито

автор:Дума

visibility 249

/ брой: 150

Банките очакват забавяне на кредитната активност

автор:Дума

visibility 241

/ брой: 150

Турция ще произвежда електромобили

автор:Дума

visibility 3

Врътки срещу гражданското общество

автор:Славчо Кънчев

visibility 654

/ брой: 150

Конференцията на крадците

автор:Христо Георгиев

visibility 1174

/ брой: 149

Вдъхновителят на българската идея

автор:Дума

visibility 461

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ