20 Септември 2021понеделник11:36 ч.

Заводи започват да спират производства

Родният бизнес плаща 70% по-скъпа електроенергия от германските фирми, плаши с протести

/ брой: 149

автор:Дума

visibility 768

Индустриални предприятия предупредиха, че са пред спиране на мощности заради рекордно високите цени на електроенергията, които вчера стигнаха до близо 400 лв. за мегаватчас на борсата. От Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) поискаха спешни действия за озаптяване на високите цени в писмо до служебния премиер Стефан Янев. От организацията са в готовност за национални протести, с които да защити интересите на стотиците хиляди работещи в индустриалния сектор в България.

От 1 август 2021 г. положението с цените на електроенергията е станало нетърпимо, затова големите индустриални предприятия обмислят да спрат производствените си мощности, става ясно от писмото. Конкурентните позиции на българските фирми и особено на индустриалните потребители на електроенергия спрямо другите на общоевропейския пазар се влошават, а поведението на компетентните институции е "недопустимо и безотговорно", оплакват се бизнес организациите.

От АОБР посочват, че средната базова цена на активна електроенергийня пазар "ден напред" по данни на Българската независима енергийна борса от 1 август е 130,95 за мегаватчас (над 256 лв.), а за вчера - 169,10 евро (над 330 лв.), преминавайки през следобедните часове границата от 200 евро за мегаватчас (над 391 лв.). За сравнение, цените на електроенергията в България за периода превишават тези на основните експортни пазари на българска индустриална продукция  - Германия, Италия, Франция, Австрия, с над 50%, като за вчера средното превишение надминава 70%.

Затова работодателските организации настояват Министерството на енергетиката, Българския енергиен холдинг, Електроенергийния системен оператор, при съгласуване с регулаторните органи, да предприемат спешни мерки в няколко направления. На първо място, да се осигури пълноценна натовареност на държавната ТЕЦ "Марица изток 2", която в момента работи с 25% от капацитета си, без да има някакви технически, ресурсни и организационни пречки за пълноценното й натоварване. "Поведението на държавни и общински дружества, включително неадекватно преценени периоди за изпълнение на ремонтни програми, провокират системно изкривяване на пазара", посочва АОБР.

Бизнесът настоява също така временно да се ограничи износът на електроенергия, който се извършва в пълен капацитет към Гърция, включително и през Северна Македония. Иска се и подкрепа на засегнатите енергоинтензивни индустриални потребители, тъй като те са в "обективна невъзможност да функционират поради неадекватни и непазарни институционални решения".

Индустрията недоволства и от липсата на интеграция с общоевропейския електроенергиен пазар през Румъния, Унгария, Чехия и Словакия. Вече е премината границата на търпимост и след обсъждане с ръководствата на основни енергоинтензивни дружества, наши членове, започваме поетапно изключване на производствени мощности, се посочва в писмото. "Тъй като очевидно отговорните институции и техните ръководители показват неспособност да се справят със ситуацията, следва вие като принципал да изискате незабавни оставки и да осигурите ресурси, вкл. кадрови, с които да се справите с възникналите проблеми пред българския бизнес за осигуряването на достатъчно енергия за нормалното функциониране на българската икономика", пишат работодателите.


Георги Кадиев:

Скъпият ток ще вдигне инфлацията

 

Поскъпването на тока на електроенергийната борса ще се отрази на цените. Това прогнозира депутатът от Коалиция "БСП за България" Георги Кадиев. "Инфлацията ще скочи в пъти над очакваната годишна от 2%. Преизчисляването на пенсиите ще бъде изядено, преди да се е случило", написа във фейсбук Кадиев. 

"Марица-Изток 2" обаче работи на 25% от капацитета си, отказва да включи нови блокове и на практика саботира правителството, заявява депутатът. Той пита защо Министерство на енергетиката мълчи.

Това, което веднага може и трябва да се направи, според него, е: пълно натоварване на блоковете на ТЕЦ "Марица Изток 2", ограничаване на износа на електроенергия (Гърция вече направи това действия по отношение на Италия) и сключване на дългосрочни договори на АЕЦ Козлодуй, а не висока концентрация на договорите в едно дружество и в големите износители-чужди дружества.


"Марица изток 2" спешно включва допълнителни мощности 

На пълна мощност е пуснат трети блок на ТЕЦ "Марица изток 2" - 210 мегавата, съобщиха по-късно вчера от Министерство на енергетиката. В съобщението се изказва недоумение, че това решение е заради "задачи на оперативното управление на дружеството, което е ангажимент както на неговото ръководство, така и на ръководството на Българския енергиен холдинг".

Стандартно досега централата е работила с два блока - единият за покриване на производството по отпуснатата квота от 1 млн. мегаватчаса електроенергия за регулирания пазар и вторият - за свободния пазар. Пускането на трети блок е заради създадената пазарна ситуация с рекордно високи цени на електроенергията на Българската независима енергийна борса и възможностите за реализиране на допълнителни приходи от страна на централата.

Ръководството на Министерството на енергетиката смята, че при такава пазарна ситуация ТЕЦ-ът трябва да работи на максимално възможната техническа мощност, тъй като от една страна, това ще осигури приходи за дружеството, а от друга ще намали натиска върху потребителите от високите цени на електроенергията. От Министерството на енергетиката заявиха, че следят отблизо ситуацията и предприемат мерки за включването на ТЕЦ "Марица изток 2" на свободния пазар в настоящата пазарна ситуация.

ЦИК ще купи допълнителни машини и памет за изборите

автор:Дума

visibility 75

COVID-19: Близо 10% са положителните проби

автор:Дума

visibility 309

Пари за пътища чак догодина

автор:Дума

visibility 223

/ брой: 180

Токът за битa поскъпва неизбежно

автор:Дума

visibility 211

/ брой: 180

Губим 40 000 работници годишно

автор:Дума

visibility 229

/ брой: 180

Чуждите инвестиции се стопиха с 64%

автор:Дума

visibility 154

/ брой: 180

Стрелба в университет в Сибир, има ранени

автор:Дума

visibility 87

Приключиха изборите за Държавната дума в Русия

автор:Дума

visibility 283

Турците в Северна Македония с ултиматум към преброяването

автор:Дума

visibility 301

/ брой: 180

Париж се усъмни в съюза със САЩ

автор:Дума

visibility 242

/ брой: 180

Между възхода и падението

автор:Евгени Гаврилов

visibility 311

/ брой: 180

Какво ни предлага дуетът Петков-Василев

visibility 796

/ брой: 180

След края на 46-ото НС: Присъдата е сурова

автор:Мирослав Попов

visibility 492

/ брой: 180

Кучешко-човешки живот

автор:Таня Глухчева

visibility 289

/ брой: 180

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ