02 Юни 2023петък12:37 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще е предимно слънчево. След обяд ще се развива купеста облачност, но само на отделни места в западните райони от страната ще има краткотрайни валежи. Вятърът ще е слаб от изток. Максималните температури ще са между 24 и 29, в София - около 24 градуса. Днес ще е предимно слънчево. След обяд ще се развива купеста облачност, но само на отделни места в западните райони от страната ще има краткотрайни валежи. Вятърът ще е слаб от изток. Максималните температури ще са между 24 и 29, в София - около 24 градуса.

Завръщането на Христо Стефанов

С изложбата на именития творец бе открит новият Дом на художниците в Пловдив

/ брой: 265

автор:Пенка Калинкова

visibility 4711

"Завръщане в Пловдив" е изложбата на Христо Стефанов, с която е открит новият Дом на художниците в Пловдив. Да поканиш именно Христо Стефанов - един от знаменитата пловдивска петорка емблематични за изкуството на 60-те и 70-те години български художници, е проява на добър вкус. Мощна живопис, великолепна изложба. Той е автор и на прочутата стенопис "Огънят" в зала 7 на НДК, в която са изобразени най-големите български творци от миналото. Макар и излязъл от Пловдив през 70-те години, Христо Стефанов никога всъщност не го е напускал духом и физически. В прочутата му картина от 1969 г. "Закуска в Стария град" са изобразени младите тогава Георги Божилов-Слона, Димитър Киров, Йоан Левиев, Енчо Пиронков и авторът Христо Стефанов. Сега своеобразен център на изложбата в къщата от края на 30-те години до южния вход на Тунела е картината "Вечеря в Стария град". Някои я наричат римейк, реплика на първата, Христо Стефанов казва: "Отговор". Отговор за корените и за учителите - на картината са изобразени и Златю Бояджиев, Цанко Лавренов, Давид Перец, Васил Бараков. Израснал в артистичното семейство на голямата актриса Елена Йорданова и на актьора Стефан Христов, установило се в Пловдив в средата на 30-те години, Христо Стефанов има лични впечатления и спомени и от четиримата големи български художници.
Експозицията "Завръщане в Пловдив" съдържа над 50 работи маслена живопис, туш и акварел, графични отпечатъци, които са ново проявление/увлечение на художника. Разположени на трите етажа на изцяло реконструираната и обновена от Международен панаир - Пловдив, къща, те са вълнуващо пътешествие във времето и изкуството на големия художник. На първия етаж са някои емблематични работи от фонда на ГХГ Пловдив - "Закуска в Стария град" и "Аптека "Марица", ранна рисунка от роля на любимата на пловдивчани актриса Мария Стефанова, съпруга на художника, на втория етаж  е картината-отговор, великолепен портрет на Йони Левиев, най-рано отишлия си и може би най-близкия от приятелите, на третия в една от стаите е изложен цикълът "Свлачище" в 7 платна, който особено привлича вниманието на младите художници, картините "Улица" "Ентомологична композиция" - 1 и 2, "Котки на покрива" и други. Къщата е разположена на склона на Трихълмието и новоизграденото стълбище облекчава "пътя към храма". А целта на ръководството на Международния панаир в Пловдив е тя да бъде превърната в истински салон на изкуството, в който пловдивските художници ще излагат свои творби, ще има концертни и други културни прояви. Ще бъде територия на културното наследство и настояще.
"Завръщане в Пловдив" е като генерална репетиция преди голямата ретроспективна изложба през пролетта на следващата година в София, с която ще бъде ознаменувана 80-годишнината на Христо Стефанов. Там ще бъдат показани повече творби на майстора. Галерията вече е определена и пак е свързана с Пловдив. Вероятно основно място в нея ще има и за едроформатната картина-отговор "Вечеря в Стария град", макар че тя бе закупена от семейство Вили и Георги Гергови, които, както се разбра, ще я подарят на пловдивчани.
Експозицията "Завръщане в Пловдив" беше представена и открита от изкуствоведа Филип Зидаров.

 

БСП е против посягането на парите от Сребърния фонд

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 104

Основната лихва вече гони 3%

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 104

В 40% от обществените поръчки има пороци

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 104

Налагат Истанбулската конвенция на цял ЕС

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 104

Румънските учители продължават стачката

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 104

Украйна загуби остатъците от бойния си флот

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 104

Вдигат тавана на дълга на САЩ

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 104

Тинята в блатото...

автор:Боян Бойчев

visibility 0

/ брой: 104

Насилствено тъпкане

автор:Виктор Турмаков

visibility 0

/ брой: 104

Безсмъртни, те пътуват с нас

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 104

Писмо на един англичанин, което разтърсва душата

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 104

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ