20 Септември 2020неделя08:14 ч.

Здравен хазарт с живота ни

/ брой: 206

автор:Ева Костова

visibility 2129

Здравен хазарт с живота ни вещаят над 40 страници промени в основни закони в проектобюджета за 2019 г., след като надзорът на НЗОК одобри новата й финансова рамка. С подпъхнати нехайно страници из преходните и заключителни разпоредби на законопроекта се гласи невиждана досега власт над здравната система на мегаорган, който ще разпери като орел криле над пациенти, болници, дейности, които и сега костват човешки животи. Безпрецедентните  промени са родени на тъмно, но появили се тук-там подробности вече изправиха на нокти онези, над чиито глави новата мегаструктура ще гони грижа, ефективност, прозрачност, корупция, ще търси нови пътища към здравето ни. Под мъдрото ръководство на здравния гений Кирил Ананиев сигурно. Някой вярва ли още в щъркели?
Стъпка напред било всичко, рече министърът. То и сега степ, бай степ, съвсем бързо стигаме до... гробищата. Сред основните проблеми в България левицата нареди точно здравеопазването и липсата на перспектива. Не е нормално пациентът да не е в центъра на здравната система, казаха оттам. А мотивите за вота на недоверие на БСП са пред очите на всички ни: не търсете света на професионализма и борбата за качествено здравеопазване и хуманност към пациентите у нас.
Безконтролната власт ражда цинизъм. С цинизъм не може да има ефективно управление, не можем да мислим за проблемите на хората, каза президентът Румен Радев. С пълна сила това важи и за предлаганите промени в здравната система, с които се задават нови сътресения, а скалпелът вече опира до голо месо у измъчения достатъчно български пациент. Който заради не дотам ясни и обосновани експертно решения в името на икономиите от неговия живот, пак влиза в ролята на жертвения агнец. Стига само да споменем, че със споменатите разпоредби се закрива фондът за лечение на деца и комисията за лечение в чужбина. Двете заедно се харизват на здравната каса чрез "осигуряване на една контактна точка". Така ще се осигури по-прецизна оценка и дисциплина, повтарят като мантра управляващите.
На тази нова мегаструктура като на любимо дете ще се дадат още "играчки". Тя ще изземе административната работа на няколко етажа в МЗ на пъпа на София, няколко агенции и инспекции, ще пререгистрира лечебните заведения, извънболничната помощ, хосписите, центровете за  психично здраве, по венерическите болести, онкологичните заболявания, медикосоциалните и диализните центрове, този по трансплантациите, ще "вкарва ред" в лекарствата... С промените откриването на нови болници ще става с разрешение на парламента. А мегаагенцията ще има грижата за контрола на всичко това. А - и ще се бори с корупцията. Един бивш здравен министър обаче съзря друго - ще се създаде невероятен корупционен потенциал, който със сигурност ще бъде осребрен. Законът за бюджета на касата не може да оказва структурни и други промени. Това се прави, за да се заобиколи общественото обсъждане. Министърът бяга от отговорност, според него. Добави и прогнозата, че опозицията ще даде на Конституционния съд този бюджет на касата.

Пленумът на БСП се събра за последно преди Конгреса

автор:Дума

visibility 343

Касата ще поема тестовете на ученици под карантина

автор:Дума

visibility 148

Гешев нахъсва прокурорите, отвън искат оставката му

автор:Дума

visibility 209

Прокурорите избират свой представител във ВСС

автор:Дума

visibility 205

Половината алкохол у нас бил нелегален

автор:Дума

visibility 344

/ брой: 179

Петкова се активизира за фактурите на "Топлофикация"

автор:Дума

visibility 435

/ брой: 179

Проф. Вучева за новия заем: ГЕРБ никога не се отчитат

автор:Дума

visibility 592

/ брой: 179

Как търпим това десет години?!

visibility 900

/ брой: 179

Ще покаже ли ЕС сила във външната политика?

visibility 447

/ брой: 179

Датата

автор:Дума

visibility 359

/ брой: 179

Английските "щикове" и 9 септември

автор:Христо Георгиев

visibility 781

/ брой: 178

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ