17 Август 2022сряда16:49 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще бъде предимно слънчево. Около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Ще духа слаб вятър от северозапад. Максималните температури ще бъдат между 29° и 34°, в София - около 29°. Днес ще бъде предимно слънчево. Около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Ще духа слаб вятър от северозапад. Максималните температури ще бъдат между 29° и 34°, в София - около 29°.

Здравето на животните е нашето здраве

/ брой: 244

автор:Велиана Христова

visibility 115

За ветеринарната медицина у нас в общественото пространство много рядко се говори. А тази област на знанието, в която обучението е трудно и скъпо, е изключително важна за икономиката и за животновъдството особено. През декември дори има Ден на ветеринарите, някой да е чул? А проблемите и в този сектор днес са много.

Толкова по-ценна е току що издадената книга на известния наш учен проф. Йордан Костадинов "По стръмните пътеки на ветеринарната медицина" (изд. "Синева"). В професията за 50 години авторът е изкачил всички стъпала на ветринарномедицинската система в България - бил е участъков ветеринарен лекар, един от създателите на Факултета по ветеринарна медицина в лесотехническия университет, чийто декан е бил два мандата. Бил е директор на Националната ветеринарномедицинска служба, председател на научната комисия по животновъдство и ветеринарна медицина във ВАК. Има опит и признати принос в науката, образованието и практиката на ветеринарната медицина.

В книгата си авторът прави ретроспекция на изграждането си като личност и професионалист, като същевременно очертава спецификата на трудната професия ветеринарен лекар, за която редовият българин сега се сеща, само когато има проблеми с домашния си любимец. От страниците на книгата специалистите и практикуващите ветеринари могат да намерят множество идеи за решаването на професионалните проблеми в днешното ни "остатъчно" животновъдство, с което България допреди 30 години основателно се гордееше. В края на ХХ в. България разполага с 10 млн. овце, с около милион и половина говеда (вкл. 850 000 крави), над 4 млн. свине, над 40 млн. птици, над 500 000 пчелни семейства, изрежда авторът. Само в "Сердика" - София се преработват над 500 тона мляко всеки ден. А днес магазините ни са пълни с вносни продукти от животински произход, при това - замразени!

Проф. Костадинов не спестява истините за обезличаването на професията на ветеринарния лекар, особено след 2011 г. Което логично води до трайни и мащабни загуби в икономиката. Защо след 2011 г. ли? Ами, защото тогава се случва поредната "реформа" в ущърб на България - закрита е Националната ветеринарномедицинска служба, като тя е включена в новосъздадената Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ). Резултатите в здравеопазването на животните в доста случаи не са добри, подценени са ролята и мястото на ветеринарната медицина като сложна, комплексна и непрекъсната (а не кампанийна) дейност в развитието на животновъдството, както и на ветеринарномедицинския контрол върху качеството и безвредността на животинските суровини и продукти. Трудно обяснимо е защо при многократно доказвани възможности на ветеринарномедицинската ни система се допусна широко разпространение на опасни и за здравето на хората заразни болести като туберкулоза по говедата, бруцелоза, антракс, грип по птиците и пр., казва авторът. При това - при многократно намален брой на самите животни.

Новата книга на проф. Костадинов е любопитна и за широкия читател, но е особено полезна за спeциалистите и практиците в областта на ветеринарната медицина. В нея има и интересни подробности за историята на родния край на автора - с. Влахи, Пиринско. 

 

 

Инфлацията удари четвъртвековен рекорд

автор:Дума

visibility 219

/ брой: 159

Ремонтът на тунелите по "Хемус" се бави

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 159

Газът може да поскъпне с 6% през септември

автор:Дума

visibility 165

/ брой: 159

Увеличават се парите в обращение

автор:Дума

visibility 165

/ брой: 159

40-годишен връх на инфлацията във Великобритания

автор:Дума

visibility 176

Путин: Западът губи хегемонията си

автор:Дума

visibility 264

/ брой: 159

Диверсия в Крим срещу военен склад

автор:Дума

visibility 278

/ брой: 159

Потисната радост

автор:Юри Михалков

visibility 208

/ брой: 159

Повече хора с по-високи помощи за отопление

автор:Аида Паникян

visibility 268

/ брой: 159

Къде са уловките на мобилните оператори

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 159

Как писмо не стигна до получател заради 5 стотинки

автор:Петра Ташева

visibility 172

/ брой: 159

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ