05 Август 2021четвъртък23:43 ч.

Снимка Михаела Катеринска

Здравният министър иска отпадане на лимитите за болниците

автор:Дума

visibility 1161

Започват преговори за промени в Националния рамков договор между здравното министерство, НЗОК и Българския лекарски съюз. Това съобщи на брифинг служебният министър Стойчо Кацаров.

На първо място аз ще настоявам да отпаднат лимитите. Те са въведени са през 2015 година, но няма данни това да е подобрило здравната помощ. Напротив  - този модел  не може да работи, разясни тезата си Кацаров. И напомни, че няколко болниците вече осъдиха НЗОК за това, че отказва да им заплати надлимитна дейност. На практика, смята Кацаров, лимитите са наказание за добре работещите болници и награда за тези, които пациентите не търсят.

Друга промяна, която Кацаров предлага, е да се обсъдят промени в цените на медицинските услуги. Той настоява да се въведат коефициетни на цените. Тезата му е, че не е все едно дали пациентът е на 20 или на 90 години, дали има придружаващи заболявания. Идеята на промените е да има по-справедливо заплащане за различните медицински услуги, извършвани в болниците.

Има предложение да се прехвърлят повече дейности от болничната в извънболничната помощ. Модерната медицина е все по-амбулаторна, това ще позволи една и съща усуга да се извършва на по-ниски цени, каза още здравният министър. 

Кацаров ще прокара и идеята пациентите да се включат в контрола на дейността на болниците. Министърът предлага да се направи приложение, чрез което пациентът да бъде информиран за всяка дейност, отчетена в медицинското му досие. Това означава, че няма да може да се впише дейност, която да се заплати, но да не е извършена.

Управителят на НЗОК проф.Петко Салчев отбеляза, че експертите ще обсъдят какви биха могли да бъдат промените в нормативната уредба, а за цени може да се говори през есента, когато ще има яснота за бюджета на НЗОК.

Председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров посочи, че идеите на министъра са били обсъждани в съсловната организация. Важно е парите да следват пациента, да не се определят в някой кабинет, важно е да изнесем голяма част от дейностите в извънболничната помощ, отбеляза той.

Пеканов оптимизира Плана за възстановяване

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 150

Световните цени на храните тръгнаха надолу

автор:Дума

visibility 119

/ брой: 150

90 на сто oт xoтeлиepитe oчaквaт липca нa кaдpи

автор:Дума

visibility 99

/ брой: 150

Израелската авиация удари Ливан

автор:Дума

visibility 121

/ брой: 150

Наши огнеборци гасят пожари в РС Македония

автор:Дума

visibility 107

/ брой: 150

До 70 000 души участвали в хибридната война срещу Минск

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 150

Неспирен конфликт между Израел и палестинци

автор:Дума

visibility 273

/ брой: 150

На инат

автор:Павлета Давидова

visibility 120

/ брой: 150

Двата полюса на семейство Филови

visibility 129

/ брой: 150

Да знаеш да станеш от масата

автор:Константин Иванов

visibility 138

/ брой: 150

Себеуважение

автор:Ина Михайлова

visibility 303

/ брой: 150

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ