14 Август 2022неделя09:01 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Западна България облачността ще е значителна, след обяд купесто-дъждовна. На много места там ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. Има условия и за градушки. В източните райони ще преобладава слънчево време. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са между 26° и 31°, в София - около 25°. Днес над Западна България облачността ще е значителна, след обяд купесто-дъждовна. На много места там ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. Има условия и за градушки. В източните райони ще преобладава слънчево време. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са между 26° и 31°, в София - около 25°.

На фокус

Здраво дете под карантина! Ами сега?

Ще имат ли право на болничен родителите на ученици до 12 години в изолация?

/ брой: 112

автор:Аида Паникян

visibility 199

Аида ПАНИКЯНОчевидно уроците на КОВИД-19 още не са приключили. 12 години българите се наслушаха на "дадох ви пари за...", но реална полза не видяха, а законовите несъвършенства и досега лъсват.
Наглед незначителен проблем, който се обостри по време на пандемията и най-вече в периодите със скок на заразените, поставя много родители на кръстопът. Става дума за здрави малки ученици, които заради заразно заболяване в училището или класа трябва да бъдат под карантина у дома. Не само КОВИД-19, но и други инфекциозни болести нерядко спохождат децата от години. Да не забравяме ежегодните "грипни ваканции". Заразите от морбили, варицела, скарлатина... Проблемът идва, ако родителите нямат възможност да си вземат платен или неплатен отпуск, за да останат с детето. Или да намерят надежден възрастен, който да бъде с него, докато те са на работа. Не е лесно и когато родителят работи от разстояние или онлайн.
Законът дава право на болничен на родител, чието дете е под карантина, защото самото то е болно, но не и когато е здраво. В този случай няма основание за издаване на болничен лист за временна нетрудоспособност на родителя.
Подчертаваме, че не става въпрос за болно от заразна болест дете. Според допълнителните разпоредби на Закона за здравето родителят има право на болничен (за временна неработоспособност) само за здрав малчуган, който ходи на детска ясла или градина, но не и ако е ученик. И тук идва сблъсъкът на законите. Ако ученикът е под 12 години, неговите родители/настойници или приемни родители попадат под ударите на закона

с глоба до 5000 лева

ако го оставят само. Според чл. 45 на Закона за закрила на детето, "който остави без надзор и достатъчна грижа дете до 12-годишна възраст, за което полага грижи, с което създава опасност за неговото физическо, психическо и нравствено развитие, се наказва с глоба от 1000 до 2000 лв. за първо нарушение, а при повторно нарушение - с глоба от 2000 до 5000 лв., ако не подлежи на по-тежко административно наказание по специален закон или деянието не съставлява престъпление". Законодателна празнота, която преди пандемията от КОВИД-19 сякаш не беше толкова осезателна.
КОВИД-19 обаче и в тази мелница наля вода и все повече родители, настойници, осиновители, приемни семейства се изправят пред ново препятствие, защото трябва да търсят пълнолетен доверен човек, който да се грижи за детето, докато те са на работа. Това накара и депутати да реагират. Под предложението за запълване на

законодателната празнота

са се подписали близо десет народни представители, сред които проф. Георги Михайлов, доц. Силви Кирилов, доц. Антон Тонев и др. Депутатите предлагат на болничен да имат право и родители, чиито деца под 12 години са здрави, но трябва да бъдат изолирани за определен период от време у дома.
Предложението изисква промени в кодексите за социално осигуряване и за труда.
Вносителите предлагат промененият закон да влезе в сила от 1 юли тази година.
От МЗ напълно подкрепят законопроекта.
От МТСП подчертават, че с промяната се постига съответствие и с разпоредбите на Закона за закрила на детето, но и се осигурява възможност родителите да ползват отпуск при временна неработоспособност и да получават парично обезщетение от държавното обществено осигуряване.
Становището на БЛС е, че ще се допълни определението за временна нетрудоспособност.
От Националната мрежа за деца приветстват инициативата на депутатите и са категорични, че досегашната регламентация поставя в неравностойно положение родителите на малките ученици.
От Съюза за стопанска инициатива също подкрепят проекта, както и измененията на КТ и КСО, а от Българската стопанска камара изразяват принципната си подкрепа.
На първо гласуване в парламентарната Комисия по здравеопазване проектът бе подкрепен от всички депутати.

НОИ подкрепя принципно проекта, но...

Според становището на НОИ промените може да влязат в сила не по-рано от януари идната година. Причината е, че предложените със законопроекта промени ще наложат увеличаване на разходи и плащания, които в бюджета на ДОО за 2022 г. не са предвидени.
От НОИ прогнозират, че, за да бъдат въведени промените, ще са необходими още 12,8 млн. лв. в бюджета.
Експертите от осигурителния институт допускат, че подобни карантини ще се налагат предимно за КОВИД-19 и вземат под внимание, че засега карантината за контактни лица е 7 календарни дни. Пет от тези 7 дни са работни, като 3 от тях се поемат от работодателя, а 2 са за сметка на ДОО. Ако се допусне, че епидемичната обстановка от КОВИД-19 няма да се влоши, се предполага, че новите случаи сред деца до 12 години ще са около 5 хиляди, а задължително изолирани ще са около 4,3 хиляди деца. От НОИ прогнозират, че общо около 106,2 хиляди здрави деца ще бъдат карантинирани заради контакт с болни. Допуска се, че средно на един и същи родител за периода 1 юли-31 декември 2022 г. ще бъдат издадени 1,5 болнични листа заради карантина на здраво дете.
Сходно е становището на Министерството на финансите, откъдето смятат, че необходимите 12-13 млн. лв. ще отидат за обезщетения за болнични само за КОВИД-19, но не са взети предвид други заразни болести.
Заради становищата на НОИ и МЗ вносителите на проекта ще предложат той да влезе в сила от 1 януари 2023 г.


Лазар Лазаров, зам.-министър на труда и социалната политика:

Промяната е необходима


С тази законодателна промяна и родителите на здрави ученици до 12 години, които са под карантина, ще имат право на отпуск за временна нетрудоспособност. Ако законопроектът влезе в сила от 1 януари 2023 г. и междувременно се яви извънредна епидемична обстановка, в момента има механизъм за подкрепа на родителите чрез предоставяне на специална месечна целева помощ по Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане.
Предложението на народните представители дава и друг ракурс и не свързва ползването на този вид отпуск само с извънредна епидемична обстановка.
В същото време предложението в значителна степен отговаря на заявената концепция за управление на евентуална бъдеща епидемична обстановка и да няма национален локдаун, а регионални (в области, населени места или училища), в зависимост от нивата на заболяемост. Законопроектът дава възможност за гъвкаво реагиране.

Държавата дава 800 млн. лв. на "Булгаргаз"

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 156

Смениха шефа на АПИ

автор:Дума

visibility 449

/ брой: 156

НАП: Строители крият 480 млн. лв. данъци годишно

автор:Дума

visibility 173

/ брой: 156

Трети сме по износ на ток в Европа

автор:Дума

visibility 146

/ брой: 156

Осуетени атаки срещу Запорожката АЕЦ

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 156

Българите съживяват търговията в Одрин

автор:Дума

visibility 422

/ брой: 156

Германия застрашена от нивото на Рейн

автор:Дума

visibility 426

/ брой: 156

Украински заплахи

автор:Юри Михалков

visibility 159

/ брой: 156

Зануляване

автор:Марин Милашки

visibility 435

/ брой: 156

Ами ако Москва напълно спре доставките на газ?

автор:Дума

visibility 493

/ брой: 156

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ