Зеленчуците паднаха на 4,6% от аграрната продукция
/ брой: 3
Делът на българското зеленчукопроизводство в растениевъдната продукция за 2021 г. слиза на едни от най-ниските си нива до 4,6%, докато през 2020 г. този дял е възлизал на 7,1%, съобщи Центърът за икономически изследвания в селското стопанство CAPA. Делът на зеленчукопроизводството в брутната селскостопанска продукция заедно с картофите през 2021 г. достига 4,1%, като за сравнение между 2011-2015 г. този процент е бил по-нисък. По предварителни данни на НСИ производството на домати дори може да спадне под 100 хил. т за годината. САРА понижава прогнозата си за производството на пипер до 50 хил. т. Това равнище е подобно на реколтата от 2020 г., когато производството е 51 хил. тона, едно от най-ниските нива за последните 10 години. В последващите предвиждания за производството на краставици през 2021 г. анализаторите запазват очакванията си за обеми от 43 хил. т за оранжерийно производство и 9 хил. т за отглеждане на открито. Общото производство на краставици се изчислява да е на нива от 52 хил.т. Цените на едро през декември се покачват най-рязко при краставиците с около 39% на месечна база. Слабото предлагане е основната причина за това, като най-високите цени на зеленчука обичайно са през януари и февруари. Цените на дребно остават в рамките на средните за сезона.
Все повече оранжерийни производители от Европа ограничават производството си, като особено това се вижда при доматите. Растящите разходи за отопление и конкурентните цени от Турция и Мароко, особено след девалвацията на турската лира, застрашават рентабилността на сектора, твърдят от САРА.