25 Юли 2021неделя12:33 ч.

Петър Николов:

Земеделските производители бяха предизборно употребени

Аморално е премиерът, вицепремиерът и аграрният министър да подпишат споразумение, а после да се откажат от него, заяви председателят на НСЗКБ

/ брой: 269

автор:Мая Йовановска

visibility 978

Петър Николов е роден на 8 март 1937 г. в  село Долно Церовене, област Монтана. Завършил е право. Кандидат e на историческите науки. От 11 години работи в Националния съюз на земеделските кооперации в България. Първо като главен секретар на организацията, а от 6 години е и неин председател.

Цитати:
"Ако в бюджета се запишат по-малко пари за сектора, догодина ни очакват фалити и застой"

- Господин Николов, и земеделците заявиха, че ще протестират заради неизпълнените споразумения с управляващите.
- Да, събраха се основни земеделски асоциации и приеха общ документ за протест. За пръв път сме единни. Как се стигна до това решение? На 14 септември беше постигнато споразумение, под което стоят подписите на Бойко Борисов, Симеон Дянков, Мирослав Найденов, на изпълнителния директор на фонд "Земеделие" Румен Порожанов и на ръководителите на 12 неправителствени организации, сред които е и Националният съюз на земеделските кооперации в България. Месец и половина преди това водехме разговори с ръководството на земеделското министерство и с финансовия министър Дянков. Зададена ни беше финасова рамка от 500 295 000 лв. за национални доплащания по системата на площ и за държавни помощи. По-късно стана ясно, че няма да бъде получена нотификация от ЕК за възстановяване на част от акциза върху горивата и сумата на финансовата рамка за подпомагане на земеделието в бюджет 2012 нарасна на 570 000 000 лв. Тогава подписах, но с особено мнение, защото на практика средствата се намаляваха доста. Направих го, защото за пръв път видях включени пари за свиневъдството, птицевъдството, зеленчукопроизводството. Досега те не са получили нито стотинка и някои от тях почти са на път да се запишат в Червената книга на изчезващи видове.
- Но при внасянето на бюджета от Министерския съвет в Народното събрание стана ясно, че управляващите не признават това споразумение.
- При внасянето на бюджета се видя, че за подпомагане на земеделието се залагат не 570 млн., а 340 млн. - т.е. с 230 млн. лв. по-малко от договореното. Това предизвика гнева, обидата на всички земеделски производители, на тези, които орат земята и произвеждат хляба на България  Но всъщност противоречивите сигнали, които имащите власт излъчват, не са новост в последните две години. Днес говорят едно, утре говорят друго. Не може да се разбере кое е сериозно, кое е истина, кое е вярно и кое не е. Затова освен за неспазване на споразумението ние ще протестираме и защото искаме да има ясни принципи, които да се спазват във взаимоотношенията на компетентните държавни органи и неправителствените организации. Искаме визия от Министерството на земеделието и храните за бъдещето на отрасъла, искаме предсказуемост от тях. В земеделието е необходимо планиране, необходима е ясна перспектива. Вместо това ни обсипват с голи обещания и лъжи. На една среща министър Найденов каза: нашата национална програма за развитие на земеделието е Общата селскостопанска политика на ЕС. Вярно е, но не съвсем. Вярно е, защото като общностна политика (ОСП) има много голяма роля за изграждането на икономическата и политическата интеграция на съюза. Тя действително предоставя възможности за икономически растеж и развитие, предвидимост и реална перспектива. Но ние сме отделна държава със собствено земеделие. Какво искат? Да загубим и своята идентичност като земеделски производители?! Такава перспектива ли ни предлагат, така ли виждат земеделието като приоритетен отрасъл...
- А приоритетен ли е наистина?
- Приоритетен е в предизборните програми. Иначе - направете си сами изводите. Националните доплащания по години вървят така: 2008 - 9,26 лв. на дка, 2009 -  7,55 лв. на дка, 2010 - 10 лв. на декар, но тогава вече не се възстановява акцизът, реално производителите получават 6 лв. на дка, а за 2011 г. заложеното в бюджет 2012 е 2,50 лв. Ето и друг пример. Тихомълком измениха Закона за акциза и данъчните складове. Когато акцизът на горивата беше 450 лв. на тон, земеделските производители плащаха 50 лв. С промяната в закона акцизът стана 715 лв. на тон и ако бъде разрешено облекчение за земеделските производители за 2012 г., те ще плащат не 50, а 161 лв. За 2013 - 100 лв., едва за 2014 се предвижда 60 лв. акциз.
- До 2014-а има много време.
- Те за тази година излъгаха и се отметнаха от това, за което се бяхме договорили, което бяха гарантирали с подписите си, а какво ще бъде за 2014-а? Кога разбраха господата, че не стигат парите за земеделие? Преди изборите, когато се подписа споразумението, или след тях? На въпрос към Дянков: "Вие стоите ли зад подписа, който положихте, г-н вицепремиер?", отговорът бе: "Не, аз се отказвам от подписа си". Защото нямало такава процедура, когато се съставя бюджет, да се подписват подобни споразумения. И защо подписа тогава? Те просто ни употребиха. Употребихте нас и всички земеделски производители. И това, че ни употребиха предизборно, не е само груба политическа игра. То е и въпрос на морал. Аморално е вицепремиер да прави такова изявление. Аморално е министър-председателят да подпише нещо с лека ръка и после мълчаливо да се отметне. А аграрният министър, вместо да защити земеделските производители и отрасъла, ни обяснява колко трудно е на страната, прави сравнения със съдбата на Гърция и ни казва, че Румъния искала заем от МВФ. А всъщност Румъния дава тази година по 8 евро (16 лв.) на декар национални доплащания.
Сега се правят опити да се формира обществено мнение и настроения, че зърнопроизводителите получават много пари и са милионери. Да, има и такива. Министър Найденов неотдавна обяви, че една производствена структура (определена като октопод) получава над 30 млн. лв. субсидия. Така е, има октоподи, има и по-малки октоподчета, които също получават милиони левове субсидии. И това е плод на изкривения модел на земеделие у нас - малко на брой огромни стопанства, които потискат дребния и средния бизнес и диктуват съдбата на цели райони, и стотици хиляди дребни. Ние използваме понятието фермер, но класическият фермер, който използва труда на семейството си и само във върхови моменти наема друга работна ръка, е рядкост у нас.
Не е справедливо да се получават 30 млн. лв. субсидия от една структура при слабия достъп до субсидии за по-малките стопанства, които имат своята роля за формирането на добре балансирана земеделска система. Но ако трябва да се преустанови получаването на големи суми от неколцина най-едри собственици, решение има - примерно те да не получават национални доплащания, а само европейски. А не да се противопоставят зърнопроизводители на зеленчукопроизводители, свиневъди на овцевъди - принципът "Разделяй и владей" не е от вчера.
- Все пак сега сте единни и сте дали срок до 28 ноември, за когато е обявено началото на протестите, и искате среща с премиера Бойко Борисов.
- Досега няма никакви сигнали, че Бойко Борисов ще ни приеме. Както се е случвало неведнъж, той може да покани и да разговаря с представители на отделна неправителствена организация - противопоставянето върши обикновено добра услуга на властта. Но на 28 ноември наистина сме решили да изкараме тракторите и комбайните. Ние категорично настояваме управляващите да си изпълнят това, за което са се подписали в споразумението. Всички организации, които ще участват сега уточняват по какъв начин да стане протестът. Искаме финансовите средства, защото те наистина са ни необходими и защото без подкрепа не може да се развива отрасълът, който т.нар. аграрна реформа направо бе съсипал. Конкурентоспособност в условията на Общата селскостопанска политика може да постигнат само производители, които имат високоефективно производство.
- Ако управляващите не приемат вашите условия, какъв сценарий се очертава в земеделието следващата година?
- За някои от слабите това означава фалит, за други на средно положение - застой или оцеляване, и забавен растеж, застой за другите, които са по-добре. Няма да има развитие.
- Близо пет години след влизането ни в ЕС и след големите надежди, които имаха земеделците, къде се намира земеделието ни?
- Това, което мога да кажа за кооперациите, се отнася и за другите. След 2007-ма се почувства оживление благодарение главно на евросредствата и до известна степен на националните доплащания. Почувства се подем и затова зърнопроизводството в момента е най-добре. Но пък стигнахме до монокултурно земеделие - пшеница, малко ечемик, малко царевица, слънчоглед, сега на мода е рапицата... Това се произвежда в България. В кооперациите положението е същото - има и стотина кравеферми, има и овцеферми, има и такива, които отглеждат в района на Дупница и Кюстендил череши, в Силистра - кайсии, и т.н., но това не променя общата картина. Зеленчукопроизводството остана в забвение. Ние ядеам вносни зеленчуци, дори магданоз си внасяме от Турция, грозде от Италия и Гърция, дини от Йордания и Гърция, ябълки от Македония и от Полша. Загубихме много пазари. Единствено имаме зърно и от него изнасяме около 1,2 - 1,3 млн. тона. Поливното земеделие напълно е ликвидирано. От 12 млн. дка преди сега се поливат около 300-340 хил. дка. Дори сега от много райони пристигат сигнали, че се вадят металните тръби от полетата, за да се продават за скрап.
- А животновъдството?
- Та ние внасяме огромната част от свинското месо, както и телешкото. А сирене произвеждаме и от сухо мляко, и от палмово масло. Това ли е приоритетен отрасъл?! Да не споменаваме състоянието на аграрната наука, на Селскостопанската академия и институтите. Освен хроничен недостиг на средства ги мъчат понякога и необмислени кадрови решения, какъвто е случаят с академията. Аграрният сектор се нуждае от отговорна национална политика. Има крещяща нужда от научнообоснована стратегия с акцент към укрепването на подотраслите в него, за да има балансирано развитие. За да бъде задоволено нашето население с качествени и здравословни земеделски продукти, да се разширява износната листа и да се засилва експортната насоченост на земеделието. Да бъде оценяван по достойнство трудът на земеделските производители.

 

Освободено е ръководството на БЕХ

автор:Дума

visibility 373

Очакват 2% годишна инфлация

автор:Дума

visibility 341

/ брой: 140

Купуваме по-скъпи телевизори на изплащане

автор:Дума

visibility 379

/ брой: 140

Новата COVID вълна вече е тук

автор:Дума

visibility 365

Италия въвежда зелени пропуски за ваксинирани

автор:Дума

visibility 321

Заев пожела на Албания успех по пътя към Евросъюза

автор:Дума

visibility 439

/ брой: 140

Последна въздишка

автор:Ина Михайлова

visibility 1551

/ брой: 140

Злодеите разстрелват поетите заради песните им

visibility 716

/ брой: 140

Федерализиране или разделяне на Украйна?

автор:Чавдар Добрев

visibility 518

/ брой: 140

Арогантност

автор:Деси Велева

visibility 483

/ брой: 140

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ