08 Юли 2020сряда13:09 ч.

сн. Емилия Костадинова

Земеделци искат 5% ДДС за наши плодове и зеленчуци

БТПП твърди, че с въвеждането на различни ставки се увеличава рискът от данъчни измами

/ брой: 94

автор:Дума

visibility 360

Прогнозите на икономистите, че при въвеждане на по-нисък ДДС за заведенията много други сектори ще поискат сваляне на ставката, се сбъднаха. Първи след ресторантьорите бяха собствениците на фитнес зали. Сега 20 браншови организации от аграрния и преработвателния сектор са заявили спешна среща с министър-председателя Бойко Борисов, за да го молят за по-ниска ставка на ДДС. Те настояват за българските плодове и зеленчуци данъкът да падне на 5%. В писмо те посочват, че от 2000 г. браншът непрекъснато поставя въпроса.

Според тях 20-процентната ставка на данъка за храните прави продукцията на родните производители неконкурентна спрямо внасяната от ЕС и от трети страни, която често влиза у нас без ДДС, без документи и без проверка за безопасност от агенцията по храните. Родните земеделци смятат, че това е довело до практическо унищожаване на сектора и масова емиграция на хората от селските райони. Намаляването на ставката за плодовете и зеленчуците няма да доведе до намаляване на приходите в бюджета, а само ще отстрани негативните практики за неплащане на ДДС и натиска на нелоялната конкуренция, оказван върху легалните производители, твърдят организациите.

При въвеждане на различни данъчни ставки за ДДС се увеличава рискът от данъчни измами и укриване на ДДС, защото се създава възможност за неправилно деклариране и неправилно прилагане на режима на намалена ставка. Това заявиха от Българската търговско-промишлена палата (БТПП) по повод дискусиите за въвеждане на редуцирани ставки на ДДС за някои стоки. Според данни от проучване на БТПП прилагането на различни ставки на данъка е неефективен инструмент, свързан с бюджетни загуби, повишаване на административната тежест в данъчно отношение и дори с липсата на краен ценови ефект върху потребителите - заради запазване на цените на стоките.

От БТПП отбелязват, че у нас основният дял от приходи в държавния бюджет се формира от косвени данъци - най-вече постъпленията от ДДС и акцизи. Дори и малко намаление в ставката за ДДС ще доведе до бюджетни загуби, с чието финансиране ще натоварят данъкоплатците, категорични са от БТПП.  От организацията отбелязват, че в много от страните в ЕС имат различни ставки на ДДС, но за разлика от България в тези държави преките данъци са високи. Като пример те посочват Франция, където данъкът върху доходите е 51,5%, в Германия - 47,5%, а у нас - 10%.

Не пуснали туристи на плаж, бил резервиран

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 128

Внасяме 32 хиляди тона дрехи втора употреба

автор:Дума

visibility 365

/ брой: 128

ЕК: България ще се възстанови по-бавно от очакваното

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 128

Курортно лято

автор:Лозан Такев

visibility 213

/ брой: 128

Има решение за кризата

visibility 259

/ брой: 128

Новата цивилизация на хората с достойнство

visibility 181

/ брой: 128

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ