24 Февруари 2020понеделник17:31 ч.

Земеделци излизат на протест заради неплатените субсидии

/ брой: 30

автор:Мая Калпачка

visibility 1494

Зърнопроизводителите излизат на протест в София заради неизплатените субсидии, които управляващите им обещаха да получат до края на януари. Националната асоциация на зърнопроизводителите организира национален земеделски протест срещу лъжите и политиката на правителството в земеделието пред сградата на Министерския съвет от 18 до 22 февруари, съобщи председателят на организацията Ангел Вукодинов. "На протеста очакваме съпричастни организации и от други сектори на земеделието, както и много индивидуални земеделски производители, които също са потърпевши от водената политика на правителството", каза Вукадинов, цитиран от БТА. Неизплащането на директните средства от ЕС, които възлизат на 850 млн. лв. за стопанската 2011-2012 г., засягат пряко или косвено 86 хиляди земеделци. Заради неизплатените средства и сушата през миналата година сега ни чака много тежка пролетна кампания, отбеляза Вукадинов.
По-рано вчера земеделският министър Мирослав Найденов заяви, че нямало пари за субсидиите заради плащанията по "външния дълг на Велчев". Припомняме, че още през 2011 г. Дянков се хвалеше, че е наясно как и откъде ще намери пари за плащанията по външния дълг, а сега се оказва, че са опрели до парите за земеделците, които ще трябва още да чакат, и то неясно докога, защото и другото обещание - за плащане на два транша през март и април, също не важи.
Самият министър Найденов официално се извини вчера на зърнопроизводителите от името на правителството, защото не е успяло да изпълни поетия ангажимент и да изплати субсидията до 31 януари. Въпреки че става въпрос за европейска субсидия, която ще бъде върната от ЕС, министърът каза, че в момента държавата не разполага с около 1 млрд. лв., колкото са необходими за зърнопроизводителите. Затруднението идвало и от влязлото в сила от тази година по-късно плащане на социалните осигуровки и данъците, отбеляза Найденов.
Според него вариантите за действие са два. Единият е правителството да поиска краткосрочен заем, защото ЕС ще върне тези средства след около два месеца. Самата операция по отпускането на заема обаче ще донесе загуби за хазната за около 100 млн. лв., посочи министърът. При втория вариант е възможно след разплащането резервът да падне под критичния минимум. Ако това се случи, последиците биха били по-големи, отколкото забавянето с няколко седмици на плащането на субсидията, смята министърът. Той каза, че премиерът е възложил на финансовото министерство да направи разчети кога по-рано може да се изплати дължимата субсидия. Найденов не пожела да се ангажира с конкретна дата, която, по думите му, след това може да се окаже нереална.

Найденов:
няма основания хлябът да поскъпне


Няма основания хлябът да поскъпне, каза Найденов в отговор на опасността, за която предупреждават производителите. Според министъра в момента експертите очакват дори поевтиняване на пшеницата в рамките на 15-20%.
 

Превозвачите заплашват с бойкот на тол-системата

автор:Дума

visibility 36

Спецпрокуратурата подхваща продажбата на ТЕЦ "Варна"

автор:Дума

visibility 142

Теглим нов дълг от 200 милиона лева

автор:Дума

visibility 210

"Лафка" официално обяви фалит

автор:Дума

visibility 698

/ брой: 37

Експерти от СЗО ще посетят Италия заради коронавируса

автор:Дума

visibility 42

В Берлин замразяват наемите на 1,5 милиона жилища

автор:Дума

visibility 66

Тежък провал на ХДС на изборите в Хамбург

автор:Дума

visibility 98

195 излекувани отново са се заразили с коронавирус

автор:Дума

visibility 153

Какво разказва каскетът

автор:Дума

visibility 0

Как стигнахме до Луковмарш

visibility 622

/ брой: 37

Фалшификация №1 за Втората световна война

автор:Христо Георгиев

visibility 941

/ брой: 37

Хаджииванчовците бранят Апостола

автор:Велислава Дърева

visibility 611

/ брой: 37

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ