11 Август 2020вторник22:41 ч.

Няколко думи

Жалба до арменския поп

/ брой: 103

автор:Ева Костова

visibility 696

В XXI век, в държава-членка на Европейския съюз, във фирма със собственик от друга държава на съюза, трудът не се плаща. Дивият капитализъм в някои от фабриките у нас така и не успя да се превърне в "капитализъм с човешко лице". 

Филмът "Шивачки" го въртят не от месеци, а от години. Шивачките станаха емблема на "измамените камили" в озъбения ни капитализъм. Дали са край Марица, Струма или другаде, те са нагледно доказателство за робовладелческите порядки в България, привнесени с чуждестранни собственици и пишман инвеститори, които живеят чудесно в атмосферата на безнаказаност, беззаконие и експлоатация.

Проверки, празни обещания и неясноти за съдбата на предприятието държат на нокти 100 жени в италиански цех за обувки в Дупница. Нито са в отпуск, нито знаят кога италианският собственик ще плати. Подават заявление за напускане. 

Българските политици за хора ли приемат закони, или за роботи, попита преди време текстилна работничка от Гоце Делчев. Там работодателят беше въвел принудителна система за работа с непосилни задължителни задачи. Средната заплата е 320-350 евро. Историята помни и случаи с шивачки, заключвани по цяла нощ, докато изпълнят нормата.

Случвало се е шивачки у нас да плащат такса, за да отидат до тоалетната! Нашите работнички шият за известни марки от чужбина, но "инвеститорите" им плащат стотинки. Защото българската власт им казва, че тук има евтина работна ръка! Оше 100 жени сега сами отиват в армията на безработните. А никой не им дава гаранция, че няма да попаднат при някой нов Луиджи, Джовани или Костас.

Ако някой реши да защитава собственика от Дупница и подобните му с аргумента, че КОВИД-19 e виновен, нека си припомни, че още през февруари жени от този цех протестираха, пак заради неполучени заплати. Преди две години шивачки се нарекоха "роби в родината си". А шефовете какво правят - закриват една фирма, отварят нова, заплати - йок... 

Пита се къде са инспекцията по труда, социалното и икономическото министерство, къде са синдикатите? Къде са мощните бизнес организации, които да турят на мястото им такива "инвеститори"? И да отговорят дали подобна картина е възможна в Италия? Вирусът на алчността е по-упорит от коронавируса. Вирее обаче поради безнаказаността. Докарваме до робство хората си, а те на кого да се жалват, като липсва държава? На арменския поп... 

170 учени поискаха оставка на кабинета

автор:Дума

visibility 149

/ брой: 153

Парламентът се събира извънредно утре

автор:Дума

visibility 119

/ брой: 153

До 50 % по-малко клиенти в търговските вериги

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 153

Маркират месо от рискови региони с диамант и кръст

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 153

Въглищните ни централи ще работят до 2050 г.

автор:Дума

visibility 86

/ брой: 153

Розовата индустрия е в шок

автор:Дума

visibility 78

/ брой: 153

Протестите в Беларус ескалираха

автор:Дума

visibility 95

/ брой: 153

Русия първа в света регистрира ваксина

автор:Дума

visibility 108

/ брой: 153

Кабинетът в Ливан подаде оставка заради корупция

автор:Дума

visibility 83

/ брой: 153

Кратки новини

автор:Дума

visibility 81

/ брой: 153

Наесен иде нов пик на безработни

автор:Ева Костова

visibility 96

/ брой: 153

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ