22 Февруари 2024четвъртък13:55 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Жените в Средна Азия отстояват правата си под заплахи и с кръв

В интернет младите се бунтуват срещу патриархалното потисничество с разкрепостени видеа и снимки

/ брой: 220

автор:

visibility 3677

Ксения Мелникова,
РИА "Новости" 

В Киргизстан пламна скандалът заради клипа на 19-годишната певица Зере Асълбек, в който младата жена се показа с виолетов сутиен. Много нейни сънароднички я подкрепиха, като заляха социалните мрежи със свои снимки, в които са фотографирани по бельо. Това обаче не се хареса на местните мъже. И сега певицата е заплашена с жестока разправа. 

"Ето, дойде времето, когато престанаха да ни наставляват как да живеем, престанаха да казват: прави това, а не онова! Защо аз трябва да бъда такава, каквато искаш да ме видиш ти и другите", пее  Зере Асълбек. В клипа на песента "Къз" ("Момиче") тя се държи разкрепостено: алено червено червило по устните и дантелено бельо, върху което е наметнато класическо сако. В кадрите се появяват и други момичета. Едни се облечени с хиджаби и традиционни киргизски рокли, а другите са по бански. 

Видеото предизвика широк обществен отзвук. "Всяко момиче трябва само да се разпорежда с живота си", "ти ни караш да се замисляме как да спрем насилието и натиска върху жените", писаха в социалните мрежи.

В подкрепа на Зере много жени се заснеха по бельо и качваха снимките си в интернет. Те обясняваха, че в едно патриархално общество "се налага да се разсъбличаш, за да заявиш за правата си ".

Както разказа самата певица, тя съзнателно е търсила провокацията. Една от причините е проблемът с "ала качуу" - отвличането с цел брак по принуда. По данни на ООН всяка четвърта жена в Киргизстан поне веднъж е преживяла физическо насилие, а всяка пета се омъжва, след като е била открадната. Понякога момичетата са отвличани от непознати. Понякога родителите на невестата са  в сговор с похитителите, но най-често такива истории просто се премълчават. Преди пет години властите ожесточиха наказанието за такова престъпление, но това слабо възпира извършителите. 

 

Открадна любов 

 

Зере направо е била потресена от историята на 19-годишната Бурулай Турдалиева. Момичето учило за акушерка в медицинския колеж в столицата Бишкек. В края на август тя трябваше да се омъжи за любимия й младеж. Но два месеца преди сватбата тя била отвлечена. 30-годишният Марс Бодошев отдавна мечтаел за нея и неведнъж се опитвал да я отмъкне, но родителите успявали да му попречат. Но в онзи ден те не успяха да настигнат похитителя със съучастника му, които са се измъкнаха с пълен газ на колата си.  

Полицията спряла автомобила и докара всички в участъка. Оттам Бурулай успяла да позвъни на родителите и да им каже, че с нея всичко е наред. Но след това Бодошев извадил нож и го забил с все сила в сърцето, а след това и в корема. Той дори успял да изреже върху тялото й буквите "Н + Б = Х". С буквата "Б" започва името на момичето, а с "Н" на нейния възлюбен. 

"В нашата страна подобни истории са много. Осъзнавах, че трябва да се направи нещо", казва Зере. Но и уточнява, че напоследък в Киргизия жените заемат високи постове. Дори президентът на републиката бе жена, макар и не за дълго - Роза Отунбаева.

Местните мъже разкритикуваха провокационния образ на певицата. По неин адрес се посипаха обвинения и заплахи за толкова "безнравствения" външен вид. "Някои подробно описваха какво биха искали да направят с мен. Заканваха се да ми отрежат главата", споделя тя  подробностите. Изплашената певица се обърнала към полицията. 

Сега гледат да се заядат с нея по всякакъв повод: обсъждат не само песента и изпълнителското майсторство, но и външността. Доста грозно реагира бившият премиер Феликс Кулов, който заяви, че "ако фигурата на Зере беше идеална, клипът нямаше да предизвика толкова бурно обсъждане".  

Въпреки толкова нееднозначната реакция, Зере Асълбек смята и занапред да се бори за правата на жените, да преподава английски на децата и да се занимава със социални проекти.

 

Предназначението на женската гръд 

 

Преди година да привлече вниманието върху проблема с ранните бракове се престраши Сайкал Жумалиева. Тя се снима като селска невеста с метла в ръката, танцувайки по хита от 70-те години "Staying alive". "Вирусното" видео предизвика недоволство у мнозина. 

На същото недоволство се натъкна през пролетта на миналата година и художничката Алия Шагиева, по-малката дъщеря на киргизския президент Алмазбек Атамбаев. Тя публикува снимка как кърми новородения си син. Шагиева нееднократно публикуваше в мрежата лични снимки, съпроводени с нейни разсъждения за майчинството, половото неравенство и ролята на жената в обществото. "Женските гърди не са нещо пошло и неприлично. Доста отдавна хората забравиха за истинското им предназначение и ги превърнаха в обект на "облажване" на мъжкия поглед", писа тя. След много обвинения в аморално поведение снимката трябваше да бъде махната. 

 

Под ударите на цензурата

 

С подобни проблеми се сблъскват и в Узбекистан. Преди две години обществеността се надигна след предизвикателните видеа с местната певица Тамила (истинското й име е Есмералда Рахматова). На видеото неизвестен мъж я пита с какво се е занимавала, преди да попадне на сцената. В отговор певицата става и си сваля панталоните. 

Властите реагираха безкомпромисно и се заканиха да накажат певицата. Взеха й лиценза, забраниха й да пее. Накрая Тамила махна всичките си акаунти и напусна страната.  

Рахматова не е първата жертва на борците за нравственността в Узбекистан. Там певците може да бъдат лишени от лиценз, ако песните им са "безсмислени", а самите певци "не са взискателни към себе си". Под ударите на такива правила попадаха заслужилата артистка на републиката Дилфуза Рахимова, лауреатът на държавната награда за млади изпълнители Отабек Муталхужаев, а също групите "Умон" и "Манго".

Шоубизнесът в страната е регламентиран с много правила, за да получат лиценз певците трябва да представят десетки документи и справки. От тях се изисква не само да потвърдят музикалното си образование, но и подробно да обяснят характера на бъдещия си репертоар. При това предоставеният лиценз е временен. 

Подобно е положението и в друга централноазиатска република - Таджикистан. Младата художничка  Марифат Давлатова бе залята от критики, че рисува полуголи жени. Критиците й наричат нейното творчество "храчка срещу националните и религиозните ценности". Други обаче се възхищават от смелостта и картините й, възпяващи красотата на таджикската жена. Художничката признава, че е получила десетки заплахи.

Обществената организация "Център за помощ на жените в Киргизстан" подкрепя борбата на момичетата за своите права.  "Може да се действа по различни начини. Организираме кръгли маси, където говорим за проблемите и търсим начини за разрешаването им, провеждаме програми за обучение. Имаме и артпроекти, в които творчески настроените хора изразяват своето виждане на проблема. Методът на певицата Зере е нетрадиционен, но в него няма нищо осъдително. Тук хората все така не разбират докрай и не приемат, че правата и възможностите на мъжете и жените са равни", изтъкна пред РИА "Новости" специалистката Рима Султанова.

В Средна Азия винаги ревностно са зачитали патриархалните обичаи и традиции. По съветско време жените получиха повече права и свободи. Всичко се промени, след като републиките провъзгласиха независимост: в търсенето на самобитността властите поеха курс към връщане на традициите. Колкото и странно да звучи, но консерватизмът стана модерен. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Всеки седми избирател с грешки при попълване на бюлетина

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 36

И СУ се обяви срещу отпадането на таксите за студенти

автор:Дума

visibility 118

/ брой: 36

МО чака румънска фирма да извози БТР-ите за Украйна

автор:Дума

visibility 124

/ брой: 36

Крият се по-тежките проблеми в енергетиката

автор:Дума

visibility 120

/ брой: 36

Настояват разширението на "Чирен" да спре

автор:Дума

visibility 128

/ брой: 36

ТЕЦ „Марица Изток 3“ спира работа

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 36

В ЕС токът от ВЕИ е 41 %, у нас - двойно по-малко

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 36

Фермерите изтеглят тракторите от Атина

автор:Дума

visibility 121

/ брой: 36

Фицо против бонусите на ЕК за Украйна

автор:Дума

visibility 107

/ брой: 36

Съдията с променен тон към Асанж

автор:Дума

visibility 115

/ брой: 36

Без санкции за лоши родители в Австрия

автор:Дума

visibility 108

/ брой: 36

Политически тероризъм

автор:Александър Симов

visibility 104

/ брой: 36

Знаете ли кой е Навални?

автор:Дахер Дахер

visibility 127

/ брой: 36

Големите печеливши от войните са петролните гиганти

visibility 120

/ брой: 36

В Западните покрайнини има асимилация на българщината

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 36

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ