18 Май 2021вторник11:22 ч.

Женско царство - това ли е бъдещето на света?

Писатели-фантасти вещаят всемогъщество на слабия пол, в Китай вече 2000 години живее племе, където е установен матриархат

/ брой: 52

автор:Калина Йотова

visibility 2235

През последните години научните изследвания показват, че жените надживяват мъжете. Тенденцията се наблюдава във всички развити страни, където нежният пол живее средно с 5-10 години повече от силния. Дори сред хората, закръглили цял век, 85% са жени, казва Том Пърлс, основател на института за изследване на столетниците към Бостънския университет. Според д-р Пърлс, който е и създател на сайта за съвети как да доживеем 100 години - www.livingto100.com , причините са различни и комплексни. Те варират от хормонални особености през сърдечносъдови проблеми до ролята на околната среда и генетичната предразположеност.
Лекарите отчитат, че има и три важни фактора, които допринасят за по-кратката продължителност на живота при мъжете. Те пушат повече (въпреки че разликата между половете се топи), ядат по-често храни, които водят до увеличаване на холестерола и не на последно място - не успяват да се справят със стреса по начина, по който го понасят жените.
Все по-често чуваме, че бъдещето принадлежи на жените. Дали това означава матриархат, в който мъжете са лишени от участие, вместо да се установи трайно политическо и социално равенство? През 2009 г. за кратко жените взеха превес на пазара на труда в САЩ. По данни на Бюрото по статистика на труда "женското царство" приключи в началото на 2010 г. Но въпросът за значението на този феномен остава. Темата вълнува не само социолозите и икономистите. Тя се разгръща и в творчеството на фантастите. Пример за това са книгите на Джон Бруум и Робер Мерл.
През 1952 г. американецът Бруум публикува комикса "Това е женски свят". В него предрича, че един ден жените ще дискриминират и малтретират по жесток начин мъжете, които са принудени да работят у дома, докато нежната половина на човечеството управлява бизнеса и води войни. В "Добре охранявани мъже" Робер Мерл представя деформираните форми на бъдещо общество, в което след смъртоносна епидемия от енцефалит, управляват демонични жени, изпълнени с омраза, умопомрачение, жажда за власт и амбиции. Жените не искат да стават майки, мъжете са в подчинено и безпомощно положение, децата са напълно изоставени и страдат от самота. В сила е единствено "Кодексът на жената", който "създава неравновесие, като облагоприятства всемогъществото на бившия слаб пол". Мерл пише, че "бъдещето ще покаже дали това неравновесие не носи в себе си тревожните кълнове на междуособиците". И макар финалът на двете книги да не е крайно апокалиптичен, а по-скоро унизителен и нелогичен, краят не оставя много място за надежда.
Всъщност матриархатът е жив и днес. Край бреговете на езерото Лугу, на границата между китайските провинции Юннан и Съчуан, живее матриархалното племе муосуо. Жените от тази общност не се омъжват, имат колкото пожелаят любовници, а в езика им липсват думите "баща" и "съпруг". Хората, докоснали се до това кътче, го описват като спокойно и красиво място. В "царството на жените", както е известно в Китай, живеят 40 хиляди членове на муосуо. В селцата жените вземат важните решения. Те контролират финансите в домакинството, имат законното право на собственост върху движими и недвижими имоти и пълни права над децата, родени от тях. Това е доста съществена разлика като се има предвид, че в много части на Китай и днес се практикуват уредените бракове.
Но това, което прави уникален народът муосуо, е практиката zuo hun или "открит брак". От 13-годишна възраст, след специален ритуал, жените могат да избират за свои любовници мъжете в племето. Тези спътници в живота са известни като axias. Те прекарват дните си в работа - риболов или отглеждане на животните, а нощно време, най-често тайно, посещават домовете на жените. Децата от тези връзки се отглеждат от семейството на жената. Бащата и всички пълнолетни мъже са известни като "чичовци" - никой не носи позора на незаконороденото дете, чийто баща е неизвестен.
Вече 2000 години племето съществува по своите правила, но днес младите са принудени да живеят на ръба между културната традиция и модерния свят. Външното влияние не остава без значение. С разцвета на туризма властите решават да въведат входна такса за областта. Тълпи туристи пристигат, изкушени от идеята, че жените от муосуо предлагат безплатно секс. Хотели, ресторанти, казина и барове изникват като гъби, а от Тайланд са "внесени" труженички, които се разхождат в традиционните местни носии.
Според хората, докоснали се до културата и живота на муосуо, племето се променя. Въпреки всичко в него се усеща истинско чувство на гордост от начина му на живот - двата пола са почти равнопоставени, но все пак жените остават на върха.Райската земя на племето муосоу и нейните красиви обитателки

Борисов пуснал службите в отпуск до септември

автор:Дума

visibility 327

/ брой: 93

В МВР си затваряли очите за купен вот

автор:Дума

visibility 270

/ брой: 93

Говорителят на кабинета: Няма да спрем дотук за ББР

автор:Дума

visibility 284

/ брой: 93

Задава се ново поскъпване на олиото

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 93

300 евро е глобата за шофиране без маска в Гърция

автор:Дума

visibility 189

/ брой: 93

Токът на борсата - най-скъп от пет месеца

автор:Дума

visibility 188

/ брой: 93

Левите и независимите печелят в Чили

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 93

Израел удари 35 военни цели в Газа

автор:Дума

visibility 195

/ брой: 93

НАТО отработвала удари срещу Беларус и Русия

автор:Дума

visibility 264

/ брой: 93

Кратки новини

автор:Дума

visibility 185

/ брой: 93

Всеки на власт - под лупа!

автор:Валентин Георгиев

visibility 227

/ брой: 93

Бруталното изопачаване на историята

visibility 348

/ брой: 93

Датата

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 93

Трудната съдба на един велик паметник

автор:Велиана Христова

visibility 582

/ брой: 92

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ