11 Април 2021неделя16:43 ч.

Жестоки признания

За фронталното настъпление на наркомафията през последните двайсетина години в САЩ

/ брой: 39

автор:Петър Герасимов

visibility 2426

"Наркоманията за мен е като перфектна буря...", д-р Марк Пабликър
"Преди десет години, ако сте използвали 2-3 пакетчета хероин на ден, са ви смятали за тежко пристрастен наркоман. В наши дни за децата това е само закуската...", Джеф Рейнолдс
"Само за последните две години хероинът е достигнал и най-отдалеченото селско кътче на нашата държава", CNN


Нелепата и трагична смърт на популярния американски актьор и носител на "Оскар" Филип Сиймур Хофман, починал от свръхдоза наркотици, послужи като стартов сигнал за вълна от тревожни, панически признания за гигантска наркотична вълна, заляла като цунами цялата територия на Съединените щати.
Един от многото случай е Крис от Лонг Айлънд. Първият път, когато посяга към хероина, той се страхува да го направи сам. Така че приятелят му - едва на 16 години - му "помага". "Той бързо се пристрасти и стигна до пет-шест пакетчета хероин всеки път, когато изпитваше нужда...", споделя по-късно въпросният приятел. Сега, вече 17-годишен, включен в дългосрочната програма "Аутрийч хаус" за злоупотреба с наркотични вещества в Лонг Айлънд, Крис признава: "Бяха ми нужни стотици долари на ден, за да задоволя пристрастяването си. Крадях пари от родителите си, заедно с мои приятели вършехме незаконни действия, дори ограбвахме с взлом апартаменти и къщи. Правил съм всичко, за да си осигуря наркотици, освен да продавам самия себе си..."
Тук е мястото да отбележим един друг показателен факт - злоупотребата с болкоуспокояващи средства като "Оксикотин" или "Викодин", имащи опиатен ефект, които служат като своеобразно преддверие към тежките наркотици като хероина.

Все повече млади хора злоупотребяват с наркотиците, сочи статистиката


"Преди няколко дни, споделя д-р Марк Пабликър - специалист по лечението на пристрастяване в болница в Уестбрук, щата Мейн - започнах работа в нова сфера: задачата ми бе да лекувам юноши, млади хора, бременни жени, дори медицински специалисти, които, загубили контрола при употребата на своите болкоуспокоителни, са започнали да си поставят венозно хероин. За мен това беше истински шок. Много от въпросните пациенти бяха развили паралелно с наркозависимостта и хепатит С, а и за първи път в моя щат Мейн започна да се забелязва тревожно увеличение на случаите от СПИН." Д-р Пабликър е категоричен: пристрастяването към хероина прилича на социално метастазирал рак. След себе си той води до престъпления, страдания и смърт.

В Колорадо в началото на годината отвориха врати първите магазини за продажба на марихуана за развлечение


Мощното, фронтално настъпление на наркомафията през последните двайсетина години в САЩ - като всяка друга военна операция - се нуждаеше от известен камуфлаж, от своеобразна

димна завеса

За тази цел в САЩ (а и в целия свят) бе лансирана огромна (и скъпоструваща) кампания срещу тютюнопушенето. Известно е, че обикновено консуматорите на тютюневи изделия, било то цигари, пури, лули, не са пристрастени към тежките наркотици. И обратното - наркоманите принципно не са "стандартни" пушачи. Обяснението е съвсем просто - ефектът от тютюна е несравним с психеделичното изживяване от дрогата. Ето защо наркомафията (и свързаните с нея представители от всички сфери на обществото) обявиха кръстоносен поход срещу тютюна.
По-възрастните читатели си спомнят шумните "цигарени процеси" от края на миналия век в Щатите. Цитирам по памет: сервитьорката Х, работила в заведение, където се пуши, умира от рак на белите дробове. Глоба за цигарените производители - 150 МИЛИОНА ДОЛАРА. Пушачът Y, употребявал години наред цигари от марката Z, заболява също от белодробен рак - 250 МИЛИОНА ДОЛАРА глоба за тютюневата фирма Z. Няколко такива съдебно-адвокатски удара направо изпратиха в нокаут тютюневата промишленост в Щатите.
Към това се прибавя и високоплатената медийна и законотворческа кампания срещу тютюнопушенето, която, почти в буквален смисъл, отреди на пушачите най-отдалеченото кътче на тоалетната и категорично забрани пушенето на обществени места. Сега отново в Америка се дочуват гласове - за тотална забрана на продажбата на цигари.
И за какво е всичко това? Димна завеса, грижа за човека? Не само това - основното бе да се открие напълно огромният пазар на Щатите (а и на целия свят) за наркотрафикантите. И до ден-днешен доказателствата, че цигарите причиняват рак, са предимно косвени: и двамата ми дядовци пушеха по две кутии цигари на ден (без филтър), живяха над 80 години и не умряха от рак. Баща ми, който не бе докосвал цигара, почина от рак на 69...
Не ме разбирайте грешно. Не съм адвокат на тютюнопушенето. И аз - след 40 години пушене по 2-3 пакета дневно, отказах цигарите, след като сърцето ми се разклати сериозно. Но дали причина за това бяха цигарите или "чудесният" четвърт век на уж-реформи и главоломно пропадане в пропастта - никой не знае...

Престъпната симбиоза

Но "да се върнем към нашите овце", както казва мислителят Монтен. Става въпрос за очевидното медицинско спекулиране в САЩ с болкоуспокояващи препарати, които имат почти опиатен ефект. Както вече споменах, злоупотребата с тях директно води към наркопазара. Както се изтъква в авторитетни публикации в САЩ, през последните двайсет години се забелязва значително увеличение на медицинските рецепти за изключително силни аналгетици, имащи опиатен ефект. Това е свързано с разширеното тълкуване за лечение на болката и американската фармацевтична индустрия оказва почти открит натиск за прилагане на т.нар. опиоидни аналгетици.
Към изброеното дотук трябва да прибавим и сериозната кампания, водена години наред вече в Америка за легализиране на марихуаната. В кампанията "Да на марихуаната" доста често се включват и медицински специалисти, които обясняват какви полезни лечебни свойства имало невинното зелено растение. Но и тя - както и болкоуспокояващите средства, приема образа на Вергилий, водещ към ада на тежката дрога.
За това узаконяване на марихуаната имат своя "заслуга" и достопочтени юристи и законотворци.

"Градска чума"?

Доскоро този термин беше популярен и използван от медиите в Щатите във връзка с наркоманиите. Но в края на миналата година в официалното си изявление губернаторът на щата Върмонт Питър Шамлин изтъкна, че "хероинът вече разяжда до голяма степен живота дори и в селските райони". Държавникът подчерта също така, че това бързо разрастване на наркоманията е предизвикало дълбока загриженост сред лекарите в неговия щат. Това изказване намери сериозен отзвук сред американската общественост. Както изтъква в коментар CNN, "само през последните две години хероинът е достигнал и най-отдалеченото селско кътче на нашата държава".
Какво говорят в тази връзка цифрите? Очевидно е, че вече проблемът с наркоманиите е в национален, а не в градски мащаб. Центровете за контрол и превенция в САЩ съобщават, че смъртните случаи, свързани с отравяне от наркотици като например хероин, са се увеличили с 45 процента в периода 2006-2010 година. А според DEA (Федералната служба за борба с наркотиците) количеството конфискуван хероин в южните райони на американската граница се е увеличило с 232 процента в периода 2008-2012 г. Или над два пъти повече само за четири години.
Много сериозна е тенденцията и сред по-младите потребители на нарковещества. Най-голямо увеличение на "смъртни случаи при отравяне с наркотици, включващи хероин" се наблюдава в най-младата статистическа група (възраст от 15 до 24 години) в отчетния период 2008-2010 г. В Лонг Айлънд положението е толкова зле, че официален служител е нарекъл автомагистрала, минаваща от Ню Йорк на изток през Лонг Айлънд, "Магистрала на хероина".
Джеф Рейнолдс, изпълнителен директор на Съвета по алкохолизъм и наркотична зависимост в Лонг Айлънд, изтъква, че смъртта на актьора Филип Сиймур Хофман е насочила националните прожектори към злоупотребата с наркотици. "Ние вероятно бихме могли да предотвратим повечето от тези смъртни случаи при предозиране чрез превенция, достъп до лечение, подкрепа при възстановяване. И все пак не го правим в необходимия мащаб. Така че всеки един смъртен случай като този на Хофман е обвинителен акт за това, което не сме успели да направим..."
Същевременно Рейнолдс сочи и една друга, много тревожна тенденция: намаляване на възрастта на наркозависимите. "Преди десет години, ако сте използвали 2-3 пакетчета хероин на ден, са ви смятали за тежко пристрастен наркоман. В наши дни за децата това е само закуската." Такива признания са жестоки и потресаващи, много показателни - за мястото на всемогъщата наркомафия в живота на Америка...

 

Едва 4% от средните фирми са получили помощи за КОВИД-19

автор:Дума

visibility 460

/ брой: 69

Застрахователите - с 32% по-голяма печалба

автор:Дума

visibility 420

/ брой: 69

Отпускат 1 млн. лв. за българско агнешко

автор:Дума

visibility 587

/ брой: 69

Българин влезе в класацията на "Форбс"

автор:Дума

visibility 461

/ брой: 69

Нищо ново под слънцето

автор:Велиана Христова

visibility 885

/ брой: 69

Днешният ни дълг

visibility 854

/ брой: 69

Датата

автор:Дума

visibility 446

/ брой: 69

Триклета да си ти, Европо, кръвнице македонска!

автор:Христо Георгиев

visibility 1099

/ брой: 68

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ