28 Септември 2022сряда06:29 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес преди обяд ще бъде предимно слънчево. След обяд ще има временни увеличения на облачността, но само на отделни места в западната половина от страната ще превали. Вятърът ще остане от запад-югозапад, слаб до умерен. Максималните температури ще бъдат между 23° и 28°, в София около 24°. Днес преди обяд ще бъде предимно слънчево. След обяд ще има временни увеличения на облачността, но само на отделни места в западната половина от страната ще превали. Вятърът ще остане от запад-югозапад, слаб до умерен. Максималните температури ще бъдат между 23° и 28°, в София около 24°.

Живи мишени срещу 10 000 евро

Наемници от Западните Балкани в горещите точки по света

/ брой: 189

Все по-често в медиите на Косово, Сърбия, Босна и Херцеговина се появяват публикации, свързани с участието на граждани на тези страни в конфликтите в Сирия, Ирак, Украйна. Независимо дали поради верски или икономически съображения хората, които отиват да се бият в горещите точки на света, в момента са си откровени наемници, които търсят основно финансово покритие на своите авантюри и откровено рискуват живота си за пари.
    Последният пример в това отношение е от Косово. Преди няколко дни при специализирана операция на Косовската полицейска служба (КПС) бяха арестувани 40 лица с обвинение за тероризъм. Прокуратурата на Косово не даде официално изявление по случая, но факт е, че веднага след арестуването им всички бяха изправени пред съда с обвинението за участие във въоръжени действия на страната на опозиционния фронт "Ал Нусра" в Сирия (за който се смята, че е сирийският клон на "Ал Кайда") и "Ислямската държава в Ирак и Леванта" (ИДИЛ), която в последно време е в сериозна експанзия и е завзела големи територии не само в Сирия, а и в Източен и Централен Ирак. Мярката на арестуваните се е гледала при изключителни мерки за сигурност, без присъствието на представители на медиите. Разбира се, защитата на задържаните отхвърли всякаква тяхна връзка и участие в споменатите организации, освен за "няколко от задържаните, които са признали, че са били в Сирия и са се сражавали срещу обявения от ООН за терористичен режим на президента Башар Асад". Издирват се още 17 лица, за които съществуват доказателства, че са свързани или са участвали в набирането на доброволци. Същевременно полицията е затворила и две места, които са били използвани за рекрутирането на наемниците - импровизирана джамия в квартал "Дардания" в Прищина и сиропиталище в Правала.
    По повод на арестите косовският президент Атифета Яхияга заяви, че "акцията на службите за сигурност е акт на борбата срещу екстремизма и тероризма и Косово никога не е било и няма да бъде гнездо на екстремисти".
    Впоследствие стана известно, че са били проверени около 60 места и домове, а операцията е била с цел защитата на конституционния ред и националната сигурност на Косово. От арестуваните мъже осем са от Прищина, седем - от Гниляне, 11 от Урошевац, по пет от Призрен и южната част на Косовска Митровица и четирима от Печ. Също така е арестуван и имамът на джамията "Ел Кудус" Зекерия Чазими в Гниляне, при когото са намерени пропагандни ислямистки материали. При арестите са открити експлозиви, оръжие и различни калибри муниции. Неофициално се споменава, че разследване може да се предприеме и срещу водача на Ислямската общност на Косово Наим Търнава с обвинения, че е приемал дарения от "съмнителни организации и е назначавал в замяна съмнителни личности за имами". Официалните данни на КПС сочат, че до момента поне 16 косовски граждани са загинали в сражения в Сирия или Ирак, където са се били на страната на "съмнителни организации". Отправено е сериозно предупреждение към гражданите на страната да се въздържат от всякакви подобни действия и да информират незабавно полицията за такива.
    Интересен е фактът, че няколко дни преди провеждането на операцията епископ Артемий от Сръбската православна църква в Косово даде изявление за австрийски медии, че в страната се подготвят бойци за Близкия изток, след което последва и акцията на КПС. Дали това е случайно?...
    В Босна и Херцеговина ситуацията не е по-добра. Граждани на страната с мюсюлманско вероизповедание стават "живи мишени" за еднократна помощ от 10 000 евро в брой. Също така заминават и жени, които в съответствие със законите на шериата сключват бракове с някои от мъжете, които заминават, и по този начин също попадат в сирийския ад. Добре осведомени източници от Министерството на сигурността на БиХ смятат, че няколкостотин уахабити вече от дълго време воюват в Сирия, а не е изключено и част от тях да са преминали в редиците на ИДИЛ. До момента единствено е известно, че четирима граждани на БиХ са загинали в Сирия. И отново основната причина е финансовата.
    Военният анализатор Гостимир Попович смята, че заминаването на граждани на БиХ в Сирия се е превърнало в сериозен проблем за държавата и институциите трябва да реагират. Решението също така се корени и в по-строгия надзор върху водачите на уахабитите и внимателното следене на дейността на повече от 1000 НПО в БиХ с религиозна насоченост. Следене на дейността по набиране на доброволци в интернет е също една от основните дейности по превенцията на радикалния ислям в Босна и Херцеговина.
    Смята се, че едни от ключовите лидери на уахабитите и салафитите в БиХ са съответно Нусрет Имамович и Билал Боснич от Бужима. Имамът на джамията в градчето Търново във Федерация БиХ Селведин Беганович директно е обвинил Боснич за набирането на доброволци за Сирия, които преминават кратко обучение от около месец в Австрия, а след това се прехвърлят през Турция в Сирия.
    В Сърбия нещата стоят малко по-различно, но не съвсем...
    Сръбски доброволци, около петдесетина на брой, воюват на страната на проруските сили в Украйна, в района на Луганск. Става въпрос за сръбски граждани, членове на т.нар. "Четническо движение", които са формирали собствена бойна единица - т.нар. батальон "Йован Севич" (Йован Севич е историческа личност, командир на конен полк от сръбски доброволци, които през 1751 г. се заклеват във вярност на Русия и създават на територията на днешните Луганск и Донецк автономна територия под името "Славяносърбия", просъществувала едва няколко месеца), чийто командир е Братислав Живкович. Непотвърдени информации свъзват командващия проруските сили в Донецк Игор Стрелков със сръбските доброволци от времето на конфликта в БиХ (1992-1995 г.), където Стрелков също е участвал като доброволец на страната на тогавашната Армия на Република Сръбска в БиХ.
    Заместник-председателят на Четническото движение в Сърбия Зоран Андреич е заявил пред сръбските медии, че воюващите в състава на батальона са сръбски граждани, които през Русия са се прехвърлили в Украйна и са преминали на страната на проруските сили, като са сформирали своя самостоятелна бойна единица. Андреич е споделил, че първоначалната идея е била доставка на хуманитарна помощ, но впоследствие сърбите са останали да се сражават на страната на т.нар. опълченци.
Междувременно няколко руски медии съобщават, че сръбските доброволци са проявили "чудеса от храброст на бойното поле и са унищожили техника на украинската армия", което с оглед на техния малък брой представлява като че ли повече пропаганда, отколкото военен успех.
Сръбският премиер Александър Вучич открито призова доброволците и всички граждани на Сърбия да не вземат участие в конфликтите на територията на Украйна, тъй като подобни действия нанасят неоценими щети на страната. "Върнете се при семействата си", призова Вучич. "Сърбия не участва в тези конфликти. Сърбия води отговорна политика. Сега не можем да реагираме със строгостта на закона, но все повече обръщаме внимание на лицата, които се прибират от Сирия и Ирак, и на онези, които участват в украинския конфликт".
В крайна сметка дали е закономерно лица от страните от бивша Югославия да воюват извън страните си като доброволци и да рискуват живота си за чужди каузи? Разбира се, основните причини са икономически, тъй като и Косово, и БиХ, и Сърбия се "славят" със сериозни икономически проблеми и катастрофална безработица, особено сред младите хора. Една шестмесечна "мисия" осигурява на доброволеца приличен доход от около 25 000 евро, които биха могли да му стигнат за поне две години нормален живот. Ако оцелее, разбира се...
Но има и друга, много по-дълбока и сериозна причина, за която нито един местен политик не се осмелява да говори. Става въпрос за огромното количество ветерани от войните при разпадането на бивша Югославия - с Хърватска (1991-1992 г.), в БиХ (1992-1995 г.) и Косово от края на 90-те г. на миналия век. Никой в Сърбия, Босна и Херцеговина и Косово не се е погрижил за тези ветерани, за тяхната "адаптация", връщането им към мирен начин на живот, намирането на препитание за тях... А определено те са хора с много сериозен боен опит, с опит и в партизанската, и в конвенционалните войни, хора, които са навикнали да гледат смъртта в очите, борили са се за определени идеали и ценности, които впоследствие са рухнали пред очите им, а те са останали излъгани и на улицата без къшей хляб. Тези хора умеят основно едно - да воюват, и настоящите конфликти им дават възможност да продадат сравнително добре натрупаните през годините умения. Не по-маловажен е фактът, че институциите в БиХ реално не функционират и това прави възможна появата на екстремистки ислямски лидери, които с външно финансиране и добро изкривено боравене с формулировките на исляма, съчетано с бедността и безработицата в БиХ, правят лесно набирането на пушечно месо сред мюсюлманите в страната.
Какъв е пътят? Като че ли Брюксел и Вашингтон упорито се правят, че не разбират и не забелязват проблемите, които с десетилетия се натрупват в региона на Западните Балкани. Усещането е, че тези стожери на световната политика са се дистанцирали от региона и играят само ролята на "тоягата и моркова" в зависимост от ситуацията, без да се отчитат реалните особености на всяка една от трите гореспоменати държави. Просто липсва генералната линия в политиката по отношение на страните от региона. И ако засега "луди глави" отиват да се бият за пари навън, то няма да е далеч мигът, когато натрупалите опит в конфликтите ветерани могат да извадят пушките и у дома...


Сръбски доброволци, около петдесетина на брой, воюват на страната на проруските сили в Украйна, в района на Луганск


Доброволци от Балканите воюват също така в Ирак и Сирия

Банки отново вдигат таксите

автор:Дума

visibility 211

/ брой: 187

Еврото и лирата рекордно евтини спрямо долара

автор:Дума

visibility 184

/ брой: 187

Внасяме все повече картофи

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 187

Опасно лошо време в Гърция заради циклона Богдан

автор:Дума

visibility 163

Крайната десница печели в Италия

автор:Дума

visibility 198

/ брой: 187

България ще приеме до 150 мигранти от Кипър

автор:Дума

visibility 218

/ брой: 187

Предупреждения на САЩ към Русия

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 187

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ