21 Март 2023вторник14:08 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще преобладава слънчево време с разкъсана висока, след обяд над западните райони и средна облачност. В повечето места ще е почти тихо. В сутрешните часове в източните райони ще има ниска облачност, там ще духа слаб южен вятър. Температурите ще се повишат и максималните ще са между 16 и 21 градуса, в София - около 19 градуса. Днес ще преобладава слънчево време с разкъсана висока, след обяд над западните райони и средна облачност. В повечето места ще е почти тихо. В сутрешните часове в източните райони ще има ниска облачност, там ще духа слаб южен вятър. Температурите ще се повишат и максималните ще са между 16 и 21 градуса, в София - около 19 градуса.

Юлия Станкова, "Люлката"

Живописните ангели на Юлия и Рошпака

Летящите създания на двамата автори се срещат в "Париж" в навечерието на Рождество

/ брой: 247

автор:Дума

visibility 182

Съвместна изложба на двама от основните си автори - Юлия Станкова и Росен Рашев-Рошпака, показва за първи път столичната галерия "Париж" (до 31 декември). Това са утвърдени и отдавна изградили име творци, които са се доказали както в България, така и в чужбина. Имат десетки самостоятелни изложби и са създали твърдо следваща ги публика. Юлия и Рошпака имат нещо много общо, което ги обединява в дълбочина - чистотата и откровеността, с които подхождат към изкуството. А това все по-трудно се открива днес, когато комерсиалността, повърхностният поглед и псевдопознанието триумфират, посочва галеристката Надя Павлова. 

В навечерието на Рождество Христово двамата художници показват по 12 картини, в които се срещаме с техните ангели, които външно изглеждат най-различно при Юлия, а при Рошпака са в една по-обща стилизираност, но това е съвсем умишлено търсено.

Ангелите на Юлия са небесни скитници или рисуващи светлина в тъмнината, падащи надолу или летящи във висините, танцуващи ангелското си хоро или просто наблюдаващи човеците. Особено, когато се раждат. Между Дървото на живота и Дървото на познанието, люлката на човечеството се люлее, а човекът все още блажено спи своя сън. После Яков ще сънува ангелите, които слизат и се качват по стълбата, но тук те ще носят човешките души в ръцете си като малки бебенца. Лицата им светят по ангелски, усеща се дори физически ефирността и небесната им лекота, но понякога са натежали от тъгата си и почти са станали като нас...  Всъщност ангелите на Юлия са много често нашите чувства - на болка, радост, тъга, утеха и ... свобода. Хубаво е да ги познаваме.

Ангелите на Рошпака са тихи пазители, невидими закрилници, съзерцатели на хората и спътници в живота им. Често мълчаливо разговарят с тях. Никой не ги чува, но понякога някой се обръща в тълпата и успява да види своя ангел-пазител. Има по-малки и по-големи ангели. По-големите винаги водят и пазят останалите. Като родители и деца. Със загриженост и любов, ангелите на Рошпака пазят хората и по-малките си събратя. А понякога ангелът е просто човекът до нас - този, който ни обича, помага и подкрепя безрезервно, "Човекът с многото сърца".

Картините на Юлия Станкова са изпълнени в характерната за нея фина авторска техника върху дърво и платно, а на Росен Рашев - маслени бои върху платно с шити контури в стила на наивизма.

 

Росен Рашев-Рошпака, "Ангелът водач"


 

Юлия Станкова, "Рисуващ ангел"


 

Юлия Станкова, "Небесен скитник"


 

Юлия Станкова, "Небесен затворник"


 

Росен Рашев-Рошпака, "Човекът, който видя своя Ангел-пазител"


 

Росен Рашев-Рошпака, "Нощта на ангелите"


  

Росен Рашев-Рошпака, "Човекът с многото сърца"


 

 

 

  

МФ иска таван от 5000 лв. за плащанията в брой

автор:Дума

visibility 474

/ брой: 54

940 лв. минимална заплата от 2024 г.

автор:Дума

visibility 471

/ брой: 54

Обещават газовата връзка със Сърбия да бъде пусната в срок

автор:Дума

visibility 523

/ брой: 54

Колите втора ръка са поскъпнали с 40 %

автор:Дума

visibility 413

/ брой: 54

Стига сме отстъпвали!

автор:Боян Бойчев

visibility 556

/ брой: 54

Шизофренията в Хага

автор:Дума

visibility 660

/ брой: 54

Атанас Зафиров: БСП е лявата партия, която отстоява мира

автор:Дума

visibility 547

/ брой: 54

Георги Свиленски: Служебният кабинет се намесва предизборно

автор:Дума

visibility 452

/ брой: 54

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ