13 Април 2021вторник14:07 ч.

Актуално

Животът на един "шпионин"

/ брой: 235

автор:Никола Филипов

visibility 2001

Излезе от печат книгата "Чий шпионин е княз Никита Лобанов-Ростовски" (в Университетското издателство на СУ). Премиерата ще бъде на 10 декември от 17.30 ч. в литературния клуб "Перото" в НДК, а на нея ще присъстват и авторът, и героят му. 

Името на княз Никита Лобанов-Ростовски нашумя в последните години. Той е наследник на най-старата руска княжеска фамилия, водеща началото си от основателя на Русия - княз Рюрик. Това е потвърдено вече чрез две ДНК експертизи. Лобанов-Ростовски е роден и израснал в София, където завършва и средното си образование. През 1951 г. става шампион на България по плуване при юношите. А сетне съдбата го отнася във Франция, Англия и САЩ, където се изявява като известен специалист-геолог, сетне като банкер от най-висок ранг и не на последно място - като световноизвестен колекционер на картини, като дарител и меценат.

От книгата за него, която написах, читателят ще научи интересни случки и разкази от живота на младия княз и неговото семейство в София - подозрения, дебнене, бягства, преследвания, затворнически килии... На 11 години е вкаран в затвора, вследствие на което името му става предмет на международен скандал. За освобождаването му от Софийския затвор се намесват дори генерал де Гол и ООН.

Родителите му са регистрирани преди 1944 г. като английски и съветски шпиони, а след Девети - като френски и американски. Самият Никита още на 13- годишна възраст е регистриран от българската Държавна сигурност като френски шпионин. Книгата е илюстрирана с копия от документи от архивите на Държавна сигурност, от разпити и планове за вербовка, санкции, осъждане. Баща му е "изчезнал безследно", след като излязъл да купи хляб през 1948 г., и едва в последните десетилетия княз Никита е открил къде и при какви обстоятелства е бил ликвидиран. Както пише проф. В. Стефанов в книгата: "Трудно се бяга от Властта, нейната "майчинска" ръка те настига навсякъде, за да ти дари мрака. Горчивите страници в книгата на живота не могат да бъдат скъсани. Разказът показва как човекът е способен да направи от духовността и благородството арматура на живота си. Книгата е интересна за българския читател, защото България е страната на детството на Никита, на очакванията към живота, на любовта, на болката за родителите. Това е сантименталната родина на княза, която той така съкровено продължава да обича. Не е достатъчно да бъдеш благородник. Трябва да бъдеш и благороден човек. Като княз Никита Лобанов-Ростовски."

За княза са публикувани безброй статии в различни вестници и списания из цял свят. Той е изнасял доклад по правата на човека от трибуната на ООН. Книги за него са публикувани на английски и руски език и най-после се появява книга на български - на езика, който е изучавал някога в софийското училище. Нещо повече - към всеки екземпляр е прикрепен диск с участието на Лобанов-Ростовски в предаването "Всяка неделя" на Кеворк Кеворкян, с филм за него и някои негови интервюта.

На 10 декември автографи върху новото издание ще раздава самият княз. На 84-годишна възраст той успя да си върне българското гражданство, за което чака близо две години. И за което днешните български власти са му искали "документ за благонадеждност" от САЩ!? Защото през целия си живот той е следен навсякъде като шпионин и е почти сигурно, че и в момента съответните български власти го следят като такъв...

Радев свиква Народното събрание на 15 април

автор:Дума

visibility 116

COVID-19: Продължава спадът на настанените в болница

автор:Дума

visibility 111

Най-висока смъртност у нас от един век

автор:Дума

visibility 416

/ брой: 71

Над 40% срив в приходите на хотелиерите

автор:Дума

visibility 154

/ брой: 71

Бизнесът очаква 15,5% спад на инвестициите в промишлеността

автор:Дума

visibility 137

/ брой: 71

Авиацията поиска от парите за концесията на летището

автор:Дума

visibility 172

/ брой: 71

"Български пощи" алармират за нова измама

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 71

Искат оставката на Шарл Мишел заради "Дивангейт"

автор:Дума

visibility 88

Израел с диверсия в ирански ядрен обект

автор:Дума

visibility 196

/ брой: 71

Сърбия разтревожена от база на Косово

автор:Дума

visibility 246

/ брой: 71

Възходът на Остап Бендер

автор:Велиана Христова

visibility 337

/ брой: 71

С обич за сънародниците ни в чужбина

visibility 175

/ брой: 71

Тотю Бакалов на 94 години!

автор:Дума

visibility 166

/ брой: 71

Датата

автор:Дума

visibility 130

/ брой: 71

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ