02 Юни 2023петък11:35 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще е предимно слънчево. След обяд ще се развива купеста облачност, но само на отделни места в западните райони от страната ще има краткотрайни валежи. Вятърът ще е слаб от изток. Максималните температури ще са между 24 и 29, в София - около 24 градуса. Днес ще е предимно слънчево. След обяд ще се развива купеста облачност, но само на отделни места в западните райони от страната ще има краткотрайни валежи. Вятърът ще е слаб от изток. Максималните температури ще са между 24 и 29, в София - около 24 градуса.

В кадър

Животът ни - през обектива

Творби на 40 световни фотографи са представени в 16 изложби в Пловдив

/ брой: 244

автор:Пенка Калинкова

visibility 2024

Пловдив за 31-ви път е седалище на Международните фотографски срещи (16-31 октомври), организирани от община Пловдив, Пловдивското фотографско средище и общинския институт "Старинен Пловдив". Темата "Местата, в които (не) живеем" e събрала в 16 изложби над 40 участници. Разположени на различни места в града - в няколко възрожденски къщи на Трихълмието, в Градската художествена галерия на главната улица, в изложбената зала на улица "Гладстон" и в Центъра за съвременна история, те привличат много почитатели на различни възрасти. В Пловдив пристигнаха и някои от авторите на изложбите. Фотографът, художник, писател и режисьор Атила Лорант, който се занимава с фотография от 2002 г., е увековечил визуалната и предметната култура на различни автентични народи и далечни култури. Снимал е нило-хамитските народи от Източна Африка, 17 южноамерикански племена от Андите и Амазония. Заснел е народи, които никой друг фотограф преди него не е посещавал. Това е стилът на "Нешънъл джиографик", отбеляза творческият директор на фестивала доц. Никола Лаутлиев. В момента Атила Лорант проявява интерес към България и за нас ще бъде чест страната ни да се появи, видяна през неговия обектив. Но при толкова красива природа хората тук често са намръщени и угрижени и като че ли не забелязват и ценят средата, в която живеят, каза при откриването на изложбата си Атила Лорант. Представя го Унгарският културен институт в София. Сътрудничи на списание "Нешънъл джиографик" и българският фотограф Даниел Леков. В Пловдив той се представя с колекцията "Париж, видян през камера обскура".
Двама български фотографи се реализират изключително успешно в чужбина - Владимир Василев във Франция и Димитри Стефанов в Испания. Владимир Василев е лауреат на фотоконкурса "Humanistic report" на тема "Европа 27", Димитри Стефанов публикува свои репортажи в Испания, Мексико, Бразилия, Германия, Италия, България и САЩ.
"Местата, в които (не) живеем" могат да изглеждат като урбанистичните пейзажи на Томас Бицан от Прага или като полския Торун, запечатан от 24 автори в Националния фотографски пленер в града, чиято кандидатура е издигната за Столица на културата през 2016 г. Полякинята Зофия Ридет представя малка част от огромен проект, който съдържа повече от 10 000 фотографии, направени в селата на Полша. Озаглавила го е "Социологически записи". Нейният замисъл е да представи човека като елемент на интериора на неговия дом. Проектът е нейна творческа страст за повече от 20 години. Изложбите са организирани със съдействието на Полския институт в Пловдив. А Генералното консулство на Република Турция в Пловдив и Университетът за икономика и технология ТОВВ в Анкара са спомогнали за участието на изложбите фотография и екслибрис на студента Мехмет Шереф Каялъ и на помощник-декана и ръководител на катедра "Изкуство и дизайн" Филиз Шенлер, както и на студентката по специалността "Вътрешна архитектура" Хазал Гирайгил. Посолството на Република Естония в София е съдействало за участието на експозицията портрети на Тоомас Волкман.
В Международните фотографски срещи е включена колективна изложба на студенти от бакалавърската програма "Фотография" на Нов български университет и колективната изложба "Аспекти" на 12 известни български фотографи, между които Иво Хаджимишев, Антоан Божинов, Валентин Гоневски, Галина Ушева, Драгомир Ушев, Соня Станкова, Чавдар Найденов... Те са обединени през годините от едно тяхно участие във фотографския пленер в местността Атия на черноморското крайбрежие.
И още две много любопитни участия - на парижанката Паскал Пейре и на пловдивчанката Антония Маринова. Работата на известната френска фотографка "Зелен спомен" е запечатана на плаката на "срещи"-те. Тя анимира по любопитен начин своите обекти и създава интересни внушения. Антония Маринова е озаглавила изложбата си "Алиса в страната на 40-те" - тя е в памет на нейната майка и с благодарност към сестра й. Тази изложба е провокирана от срещата ми със смъртта, казва тя. 40 е число с особено значение. То ни съпътства от нашето раждане до нашата смърт. Филмите, с които изложбата е заснета, са с изминал срок на годност - август 1970 г. Всички несъвършенства са случайни и всички съвършенства - неслучайни, казва Маринова. Филмите са черно-бели, но авторката създаде празник с цветните си дрехи в обкръжението на своите модели и почитателки.
Две седмици Пловдив е фотографско средище от световна величина. Доц. Никола Лаутлиев и колегите му са във фокуса на зрителското внимание.
 

БСП е против посягането на парите от Сребърния фонд

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 104

Основната лихва вече гони 3%

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 104

В 40% от обществените поръчки има пороци

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 104

Налагат Истанбулската конвенция на цял ЕС

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 104

Румънските учители продължават стачката

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 104

Украйна загуби остатъците от бойния си флот

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 104

Вдигат тавана на дълга на САЩ

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 104

Тинята в блатото...

автор:Боян Бойчев

visibility 0

/ брой: 104

Насилствено тъпкане

автор:Виктор Турмаков

visibility 0

/ брой: 104

Безсмъртни, те пътуват с нас

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 104

Писмо на един англичанин, което разтърсва душата

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 104

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ