02 Юни 2020вторник00:51 ч.

Златни времена за Турция

/ брой: 151

автор:Дума

visibility 1361

Гърция почти фалира, а страни като Германия, Великобритания, Италия и Испания са принудени да правят драстични икономии. В Турция обаче икономиката бележи бум - за тази година се очаква растеж от почти 7 процента, отбелязва "Дойче веле". При неотдавнашното си посещение в Анкара германският министър на икономиката Райнер Брюдерле заяви, че Турция се е превърнала в мотор на стопанския растеж и че изявена експортна държава като Германия може да печели от това. За над 4000 германски фирми край Босфора Турция е "златен пазар", подчертава Холгер Терстиже, шеф на турския клон на германската компания "Харибо".
За разлика от много други страни Турция устоя без особени сътресения на глобалната криза, макар че при започването й страната току-що бе преодоляла най-ниската точка на своя собствена криза. През 2001 г. турският банков сектор се срина. Държавата бе пред фалит. Специална програма на Международния валутен фонд донесе спешно необходимите кредити и принуди Анкара да предприеме радикални реформи. Оттогава нещата вървят добре.
Турция принадлежи към групата Г-20 на най-силните икономики в света. От една страна, икономическият възход се дължи на нарастващото търсене на вътрешния пазар. Турция обаче играе значителна роля и като логистичен мост към Близкия и Средния изток. Така например от Истанбул фирмата "Харибо" доставя своя продукция в Либия, Обединените арабски емирства и Иран. Сходна е практиката и на други фирми. От Турция софтуерният концерн "Майкрософт" направлява своя бизнес в близо 80 държави. Международната автомобилна индустрия също откри Турция като централна производствена дестинация. Концерни като "Форд", "Тойота", "Фиат" и "Рено" построиха в страната големи заводи. След Япония Турция е най-големият износител на автомобили на европейския пазар. Но също самата Турция има голям пазарен потенциал, тъй като три от четири турски домакинства още нямат собствена лека кола. За производители и фирми, които искат не само да продават, но и да произвеждат в Турция и региона, възникват обаче известни проблеми поради растящите заплати и сравнително силния курс на турската лира спрямо еврото. В крайна сметка очакванията са това стопанско оживление да окаже влияние и върху скоростта, с която Турция се движи към заветната си цел - членство в Европейския съюз.

Природният газ по-евтин, парното - не

автор:Мая Йовановска

visibility 116

/ брой: 102

КЗП проверява програмата за безлихвени кредити

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 102

Под 10% от хотелите и ресторантите в Банско работят

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 102

Природният газ поевтинява с 9 %

автор:Дума

visibility 117

Над 4000 са арестувани в САЩ

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 102

Гърция ще дострои оградата по границата с Турция

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 102

Кремъл очаква подробности за поканата за Г-7

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 102

Гулю-гулю-гулю!

автор:Велислава Дърева

visibility 141

/ брой: 102

Един от великолепното съзвездие

автор:Трифон Митев

visibility 98

/ брой: 102

Датата

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 102

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ