30 Май 2020събота19:35 ч.

БСП:

Знанието трябва да е стратегически приоритет

Левицата представи в Пловдив управленския си проект за образованието и науката

/ брой: 274

автор:Нина Чавдарова

visibility 1994

Образованието и науката следва да са стратегически приоритет на държавата, категорични са участниците в тематична дискусия, организирана от БСП в Пловдив. Представители на академичната и училищна общност дадоха висока оценка на управленския проект на социалистите, озаглавен "Знанието - основа за развитие на човека и обществото".
Първата задача на следващото правителство е да ремонтира закона за училищното образование, посочи депутатът от КБ Ивелин Николов. Според него законът ще бъде приет от управляващите до края на януари 2013 г. Валентина Богданова остро разкритикува тези 350 члена и 50 допълнителни разпоредби, с които се закриват добри практики, гарантиращи достъпа и обучението на талантливите деца и на тези със специални образователни потребности. С този закон се закриват ресурсните, помощните и болничните училища, алармира Богданова. Откриването на места за ресурсни специалисти не може да замести горните форми, при това се вменява като ангажимент на общините и училищата, които нямат достатъчно средства. Парадоксалното е, че кметовете ще могат да предоставят тези функции на частни доставчици на социални услуги като НПО, изтъкна тя.
Принизяването на фигурата на учителя и ролята му в образователния процес чрез този закон е неприемлива за социалистите, заяви проф. Ваня Добрева. Според цитираните от нея данни финансирането на българското образование е на нивото на държави като Панама, Мадагаскар, Непал, Бенин и Соломоновите острови. Особено тежка е ситуацията в науката и БАН, заяви Добрева. За 3 години академията са напуснали 1400 учени, заплащането на научния труд е срамно за цивилизована държава, бе категорична депутатката. Семестриалните такси за студентите пък са увеличени двойно, посочи Добрева. БСП предвижда връщането на максималните такси на ниво 30% от държавната издръжка за един студент.
Проф. Георги Манолов посъветва левицата да мисли върху стратегия за развитие на висшето образование и настоя за повече държавен контрол в частните вузове. Георги Енчев, директор на училище и член на Съюза на работодателите, бе категоричен, че обявяваното увеличение от 10-11% на учителските заплати е невъзможно. За последните 4 години родното училище разполага с 35% на сто по-малко средства заради увеличените цени на енергията и инфлацията, посочи Енчев. Негова колежка очерта друг проблем - масовото обедняване води до отпадане на деца от училище. Преподавател по физическо възпитание и спорт се оплака от безумни заповеди на министъра, последната от 5 ноември, според която ученици, спортуващи в детско-юношески школи, не се допускат да се състезават в училищни първенства.
Безспорен проблем в близко бъдеще ще е застаряването на учителския състав, отбеляза бившият зам.-министър на образованието доц. Кирчо Атанасов. Оттеглянето на държавата от отговорността за образованието и прехвърлянето й върху общините, учителите и родителите е неприемливо за БСП, обобщи д-р Атанаска Тенева. Тя обяви, че управленският проект ще продължи да се конкретизира в подобни обсъждания. 
 

Плащаме за вода и без консумация

автор:Дума

visibility 1065

/ брой: 100

Алкохолните турове по морето ще бъдат забранени

автор:Дума

visibility 445

/ брой: 100

Банковото кредитиране се сви с над 300 млн. лв.

автор:Дума

visibility 217

/ брой: 100

Данъчен гювеч по герберски

автор:Евгени Гаврилов

visibility 567

/ брой: 100

Датата

автор:Дума

visibility 239

/ брой: 100

Плагиатството на Радой Ралин

автор:Христо Георгиев

visibility 1637

/ брой: 99

Пандемична демокрация

автор:Владимир Георгиев

visibility 453

/ брой: 99

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ