08 Май 2024сряда18:25 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

1300 са ранените палестинци в Газа, жертвите станаха 37

автор:Дума

visibility 55

Най-малко 37 палестинци са убити от изралските военни в Ивицата Газа, а ранените надхвърлиха 1300, предаде АФП. Кръвопролитията са заради откриването на новото американско посолство в Йерусалим, срещу което палестинците яростно протестират. Над 30 000 души се включиха в протестите, наречени "Големият поход за завръщане".
Палестинските власти обвиниха Израел, че извършва "ужасяващо клане".
Ислямистката групировка Хамас, която управлява Газа, обеща, че хората, които ще се съберат в Газа и на други места, ще са много повече пред следващите два дни и ще достигнат стотици хиляди, съобщи АП. Израелските войски са получили значителни подкрепления по границата, а в израелските населени места и между тях са разположени допълнителни сили, за да бъде защитено гражданското население в случай на нахлуване. Израел обвинява Хамас, че използва протестите като прикритие за извършване на нападения срещу граничната ограда между Газа и Израел и срещу израелски войници от израелската страна на границата.

Снимки БГНЕС
Очевидци разказали, че израелски дронове са пускали запалителни материали, които да подпалят предварително автомобилните гуми, приготвени от демонстранти за натрупване по границата. В протестите активисти от Газа използват гъстия дим от горящите гуми за прикритие от израелски снайперисти от другата страна на оградата.
Междувременно голяма част от европейските страни, Турция и Русия обвиниха САЩ за ескалацията на напрежението. Решението на Вашингтон за преместването на посолството "не е мъдра идея", заяви ирландският външен министър Сайъмън Ковъни. Същият бе и коментарът на холандския му колега Стеф Блок. Въпреки това Чехия, Унгария и Румъния са блокирали публикуването на единодушно заявление от страна на ЕС, осъждащо решението на САЩ.

БДЖ вдигна цените на билетите с 20%

автор:Дума

visibility 326

/ брой: 84

1 млн. българи са пътували по празниците

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 84

По-ранна жътва очакват зърнопроизводителите

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 84

Си Дзинпин е на обиколка в три европейски държави

автор:Дума

visibility 422

/ брой: 84

Путин готов на диалог, но на равни условия

автор:Дума

visibility 415

/ брой: 84

Израелската армия нахлу в Рафах

автор:Дума

visibility 376

/ брой: 84

Накратко

автор:Дума

visibility 318

/ брой: 84

Пренавиване

автор:Валентин Георгиев

visibility 339

/ брой: 84

За наше добро

visibility 315

/ брой: 84

Натровената Европа

автор:Юри Михалков

visibility 375

/ брой: 84

БСП: Да кажем ясно и високо - алтернатива има!

автор:Дума

visibility 388

/ брой: 84

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ