17 Април 2021събота15:28 ч.

1,9 млрд. лв. годишно ще струват мерките от плана на социалистите

/ брой: 27

автор:Павлета Георгиева

visibility 2281

Икономическата програма на БСП ще струва 1,9 млрд. лв. годишно. Това сочат разчетите на социалистите по предизборната платформа. Корнелия Нинова подчерта, че след приемането на документа от конгреса БСП е на втора фаза - разписва се начинът на реализацията на мерките по дни и години, правят се подробни разчети по пера. (Подробности за разчетите четете в сайта на ДУМА duma.bg)
Нинова отвърна и на обвиненията на Валери Симеонов, че БСП и ГЕРБ крадат програмата на НФСБ. "Не гледайте думите, а действията. Можем да се върнем и по-назад от 2013 г. Да речем, в управлението през 2007-2008 г., когато това, което предлагаме днес, го правехме в управлението", заяви тя и припомни позициите на социалистите в подкрепа на младите семейства.
Нинова гарантира, че БСП няма да промени позицията си по данъчната политика. Оставаме на позиция семейно подоходно облагане и 20% данък за месечни доходи 10 000 лв. и нагоре от заплата, рента, наем и т.н., заяви тя и добави, че предизборната платформа ще бъде дискутирана по време на кампанията, въпреки че близо три месеца бе обсъждана секторно със специалисти и в партията.
Нинова смята, че е добре да се опита машинно гласуване, но изрази притесненията си заради краткия срок за организацията му. "Опасявам се, че за това кратко време няма да може да бъде изпълнено по всички правила и да бъдат проверени машините, да бъдат лицензирани, да бъде тестван софтуерът. Просто няма да има време за всичко това и се поражда съмнение за резултата от изборите", заяви тя.
Лидерът на БСП бе категорична, че социалистите и евродепутатите им продължават да са против споразумението СЕТА, което предстои да бъде гласувано в ЕП след дни. Тя припомни, че то вреди на българската икономика и отнема от суверенитета на държавата.

 

Приемаме, че при изчисленията на  МФ и НСИ БВП умишлено е занижен  с цел по-малки разходи и постигане на излишък. Според нас БВП е занижен приблизително с 2 млрд. лв. и поради това залагаме, че БВП през 2018 г. ще бъде 97643, а не 96338  млрд. лв. както посочва МФ. Увеличаваме темпа на растеж на номиналния БВП, заложен от МФ от 4.37% на 4,5 %, т.е. само с 1 промил.

На база на горните допускания, запазихме процента на събираемост и съобразихме  фискалните мерки, които предлагаме с процента на преразпределение на приходите спрямо БВП, заложен от МФ, т.к. ние не вдигаме данъците, а само създаваме облекчения.

Предлаганите в платформата мерки ще увеличат бюджетните разходи до 39,59 % от БВП, спрямо 37,8 %, заложени от МФ.

Чужденците се отказват масово от почивка у нас

автор:Дума

visibility 630

/ брой: 74

Само една от четири ябълки на пазара е българска

автор:Дума

visibility 302

/ брой: 74

Тройно по-голям износ на вино

автор:Дума

visibility 344

/ брой: 74

БАБХ е спряла вноса на 1203 тона плодове, ядки и мед

автор:Дума

visibility 262

/ брой: 74

Ваксинационните паспорти

автор:Аида Паникян

visibility 480

/ брой: 74

Датата

автор:Дума

visibility 263

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ