29 Септември 2022четвъртък06:59 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес облачността над страната ще е променлива, на изолирани места в планинските райони ще превали дъжд. Ще продължи да духа слаб до умерен вятър от югозапад. Ще е топло за края на септември с минимални температури между 10° и 15°, максимални - между 24° и 29°. В София - минимална температура около 11°, максимална: 23°-24°. Днес облачността над страната ще е променлива, на изолирани места в планинските райони ще превали дъжд. Ще продължи да духа слаб до умерен вятър от югозапад. Ще е топло за края на септември с минимални температури между 10° и 15°, максимални - между 24° и 29°. В София - минимална температура около 11°, максимална: 23°-24°.

На снимката - Атанас Пеканов

20 млрд. лв. влизат в икономиката за 5 години

В плана за възстановяване се увеличават парите за иновации и образование

/ брой: 139

автор:Дума

visibility 841

12,6 млрд. лева от ЕС и над 8 млрд. българско съфинансиране - това е рамката на четвъртия вариант на Плана за възстановяване и устойчивост. Той бе публикуван от вицепремиера Атанас Пеканов за обществено обсъждане. България е една от трите страни, която още не е внесла плана си за одобрение от Брюксел, а се очакват към 1,3 млрд. лв. авансови плащания да дойдат през есента. Най-много пари - 36,8%, или 4,64 млрд. лв. от европейските пари, се искат за проектите "Зелена България", които трябва да трансформират икономиката ни в отговаряща на екоизискваията на ЕС. Предвижда се частното участие в проектите да е 3,6 млрд. лв., с държавното да достигне 4,32 млрд. Сега обявеният план прекроява средствата по четирите цели, прецизира проектите и добавя нови. По оста "Иновативна България" делът на финансиране става 27,4%, докато в плана на ГЕРБ беше 20 на сто. При "Зелена България" има съвсем леко намаляване на бюджета от 37 на 36,8 на сто, но има сериозно разместване на средствата по проектите. Делът на "Свързана България" е намален от 22 на 17,8 на сто, а на "Справедлива България" - от 21 процента на 18%, или общо зелените инвестиции стигат близо 9 млрд. лв.
Отличителната страна в този вариант на плана е изискването в повечето случаи на съучастие с пари на държавата, общините, бизнеса или хората. Акцентът в "зелен преход" е поставен на енергийната ефективност. Най-голям дял от финансирането се насочва към санирането на сградите - над 1,844 млрд. лв., или 14,6 на сто от парите. Посочени са два варианта - най-старите сгради ще получат 100% безвъзмездно финансиране. Тези, които имат енергиен клас D, а това са основно построените между 1991 и 2001 г., ще могат да разчитат на 85% от парите за саниране. Останалата част трябва да бъде набавена от собствениците на жилища. 140 млн. лв. са отделени за фотоволтаици на покривите на еднофамилни и многофамилни сгради, които не са на парно и газ. В един от предишните варианти бяха предвидени термопомпи, но те отпаднаха.
Влизането на зеления водород в енергетиката се подпомага с 330 млн. лв., които са за изграждане на инфраструктура за преноса му, както и на други нисковъглеродни горива за захранване на електроцентрали във въглищни региони. Най-впечатляващо е подпомагането за превръщането на държавната ТЕЦ "Марица Изток 2" в 1000-мегаватова газова мощност. Сумата е 498,73 млн. лв., като съфинансирането е за над 1,16 млрд. лв. Тоест общата сметка за минаване на централата на газ е над 1,6 млрд. Не е ясно обаче кой и как ще осигури националното съфинансиране, което е над два пъти по-голямо от това на ЕС. Много безвъзмездни пари - 877,777 млн. лв., са предвидени за изграждане на 1,7 гигавата възобновяеми мощности, но задължително с батерии за съхранение на ток. И тук се изисква двойно по-голямо национално съфинансиране - 1,782 млрд. лв. За устойчиво земеделие планът предвижда 247 млн. лв. за Фонд за насърчаване на технологичния и екологичен преход в селското стопанство, но се иска 296 млн. съфинансиране.
За "Иновативна България" са определени 3,46 млрд. лв. Целта е повишаване на конкурентоспособността и трансфомирането на икономиката в базирана на знанието и интелигентния растеж. "В дискусиите ни със службите на Европейската комисия остават две важни изисквания, по които не сме постигнали пълен консенсус - по-бърз зелен преход и реформи по отношение на върховенството на закона и доброто управление. Един служебен кабинет не е редно да поема такива значими и дългосрочни ангажименти като, например, тези, засягащи дългосрочното развитие на въглищните региони", коментира Атанас Пеканов, министър по управление на европейските средства.

Коментар - в статията на Велиана Христова "Крачка напред".


Газът в Европа отново премина 200 евро за мегаватчас

автор:Дума

visibility 328

Петролът поевтиня с над 1 долар

автор:Дума

visibility 284

Росен Христов се размечта за излишъци от газ

автор:Дума

visibility 269

/ брой: 188

Построили сме само 50% от нужните ни магистрали

автор:Дума

visibility 213

/ брой: 188

Нараства напрежението между Турция и Гърция

автор:Дума

visibility 269

/ брой: 188

Лейбъристите със 17% пред консерваторите

автор:Дума

visibility 228

/ брой: 188

Разкриха схема с руски паспорти в Уругвай

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 188

Опасно лошо време в Гърция заради циклона Богдан

автор:Дума

visibility 346

Пак газят закона

автор:Велизар Енчев

visibility 312

/ брой: 188

Поредна партенка

автор:Евгени Гаврилов

visibility 243

/ брой: 188

Шизофренно

автор:Марин Милашки

visibility 224

/ брой: 188

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ