12 Юли 2020неделя19:46 ч.

23% ръст на логореята

/ брой: 133

автор:Светлана Велева

visibility 1937

С ръст на чуждестранните инвестиции у нас се похвали вчера икономическият министър Божидар Лукарски. Цели 23% спрямо миналата година. А те са критерий за правилни политики и привлекателна бизнес среда. Значи все пак в икономиката има раздвижване. Ръст на инвестициите означава повече работни места, ръст на приходите от преки данъци, на потреблението, на работните заплати... намаляване на бедните и повишаване на качеството на живот. Дали?
По последни данни броят на хората под прага на бедността е нараснал до 2,5 млн. души. Това са хора, които изпитват трудности или не могат да платят сметките, да поддържат дома си достатъчно топъл, да покриват елементарни жизнени нужди. За тези неща сме писали много. Проверка в Агенцията за инвестиции ни изпраща към последния отчет на БНБ, който съвсем не е оптимистичен. Данните сочат, че за първото тримесечие (януари-март) на 2016 г. преките инвестиции в страната са 371,3 млн. евро, което е намаление с 214,7 млн. евро или цели 36% спрямо януари-март 2015 г., когато са били 586 млн. евро. Тоест за година преките чуждестранни инвестиции у нас са намалели с 36%, а не са нараснали с 23%, както твърди Лукарски.
Основни сектори на икономиката продължават да са нестабилни. От началото на годината досега промишленост, селско стопанство, строителство и услуги дават противоречиви сигнали, отчитайки един месец спад, следващия - ръст, после пак спад, без трайно подобряване на бизнес климата, без тенденция на ръст и увеличаване на производството. В какво реално се изразява този 23% ръст - в какво дава отражение и откъде го вади Лукарски? От торбата с лъжи и манипулации? Комай 23-процентният ръст е на логореята му, щото не му е за първи път. Миналата година през юни пак се хвалеше, но с шесткратен ръст на инвестициите. Справка с БНБ и НСИ отново опроверга твърденията му. Защо този човек, имитиращ "министър", продължава да мъчи себе си и нас? 
 

Хиляди на протест срещу корупцията и мафията

автор:Дума

visibility 52

/ брой: 131

Президентът поиска оставка на кабинета и главния прокурор

автор:Дума

visibility 42

/ брой: 131

Христо Иванов: МВР се контролира от Пеевски

автор:Дума

visibility 41

/ брой: 131

ЕЦБ поема надзора на банките у нас

автор:Дума

visibility 39

/ брой: 131

300 хил. фирми излизат на свободния пазар на ток

автор:Дума

visibility 39

/ брой: 131

Газът поскъпва от август

автор:Дума

visibility 36

/ брой: 131

Заведенията със специален знак, че спазват мерките

автор:Дума

visibility 36

/ брой: 131

В Русия успешно изпробват ваксина срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 44

/ брой: 131

Ердоган: Градим велика Турция

автор:Дума

visibility 40

/ брой: 131

Трансфер на капитали у нас извършвал Заев

автор:Дума

visibility 42

/ брой: 131

Продължава диалогът Белград-Прищина

автор:Дума

visibility 38

/ брой: 131

Държавата на "Големите птици"

автор:Ина Михайлова

visibility 38

/ брой: 131

Пешеходци срещу автомобили

автор:Деси Велева

visibility 31

/ брой: 131

Израстването на едно общество

автор:Милена Милошева

visibility 37

/ брой: 131

Изповед на една 60-годишна жена

автор:Дума

visibility 36

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ