02 Юни 2020вторник02:10 ч.

24 платна на Иван Кънев

Носталгична иносказателност в пейзажите на известния художник показва оряховска галерия

/ брой: 209

автор:Йонко Бонов

visibility 1519

Галерия "Савчеви" в Оряхово представя най-новите творби на живописеца Иван Кънев. Двадесет и четири произведения, изпълнени в масло, акварел и сух пастел, резултат от пленерното участие на художника, организирано от галериста Нейчо Савчев. В експонираните произведения - градски и природни пейзажи, е пресъздадена характерната атмосфера на Оряхово и на неговите околности.
Мнозина са убедени, че в пейзажа като художествен жанр няма бъдеще, че е изчерпано поле за съвременното изкуство. Според тях чрез него не би могло да се прибави нещо ново или да се постави някакъв интересен и задълбочен творчески проблем. Пейзажите на Иван Кънев обаче опровергават подобни прибързани твърдения. Със своето повече от половинвековно поприще на график и живописец достолепният артист убеждава, че търсенията в този традиционен жанр са неизчерпаеми, защото той е непосредствен изразител на неспокойната творческа индивидуалност на художника. 
Неговите оряховски произведения внушават усещане за носталгичен лиризъм, за един български свят, който преминава невидимо от нашето съвремие към чезнещите елегични контури на миналото, чуден свят, който се издига над шумната обичайна градска динамика на делника, за да напипа врата към оживяващите тихи спомени.
В изобразителното пространство на Иван Кънев се преливат в сложна тоналност идиличната атмосфера на провинциалния град със затихващи функции с типичните, открояващи се със своите самостоятелни силуети оряховски къщи, както и потъналите в зеленина дворове, фланкиращи обезлюдени улички, където все още времето на предците ни е положило ръка, укротило вятъра на промяната, без да бърза да си тръгне.
Като че ли дори течението на Дунава е приласкано в неизменния мотив на царстващото безвремие. Художникът сякаш разказва вълшебна приказка, а героите на това вълшебство са скромни архитектурни силуети, една силна, надживяла преходните стойности река, с брегове, пропити от златни залези. Всъщност с тази носталгична иносказателност се открояват пейзажите на Иван Кънев, като ни убеждават в неизчерпаемите възможности на този жанр.

Природният газ по-евтин, парното - не

автор:Мая Йовановска

visibility 116

/ брой: 102

КЗП проверява програмата за безлихвени кредити

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 102

Под 10% от хотелите и ресторантите в Банско работят

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 102

Природният газ поевтинява с 9 %

автор:Дума

visibility 117

Над 4000 са арестувани в САЩ

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 102

Гърция ще дострои оградата по границата с Турция

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 102

Кремъл очаква подробности за поканата за Г-7

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 102

Гулю-гулю-гулю!

автор:Велислава Дърева

visibility 141

/ брой: 102

Един от великолепното съзвездие

автор:Трифон Митев

visibility 98

/ брой: 102

Датата

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 102

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ