07 Юли 2020вторник22:32 ч.

Валентин НИКОЛОВ

300 хиляди фирми може да купуват по-скъп ток

Всички предприятия излизат на свободния пазар за електроенергия

/ брой: 101

автор:Дума

visibility 1011

Над триста хиляди фирми са застрашени от октомври да купуват по-скъп ток, ако бъдат приети поправки в закона за енергетиката, предложени от управлаващото мнозинство. Тогава всички дружества ще бъдат задължени да напуснат сегашния защитен пазар, на който КЕВР определя цените и да сключат контракти чрез свободно договаряне.

Фирмите  трябва да си намерят доставчици на ток, различни от сегашните крайни снабдители ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про", които в 15-дневен срок от влизането в сила на поправките ще трябва да изпратят писма до клиентите, че трябва да си търсят други доставчици. Ако не успеят, абонатите  няма да останат без ток, но ще бъдат принудени да го купуват по-скъпо от т. нар. доставчици от последна инстанция.

Това предвиждат поправки в Закона за енергетиката, внесени в парламента от председателя на комисията по енергетика Валентин Николов и депутати от ГЕРБ, и "Обединените патриоти". Това означава, че оттогава фризьорски салони, шивашки ателиета, обущарници и дори адвокатски кантори, чиито партиди за електроснабдяване са фирмени, ще трябва да си намерят доставчици на ток, различни от сегашните крайни снабдители ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про". Тези дружества също имат търговци, които могат да осигурят електроенергия, но на пазара има още редица други частни доставчици, работещи в момента с големите предприятия и средните фирми.

Внесените поправки са коренно различни от обявените преди пандемията намерения на управляващите. Предлаганата сега от Валентин Николов промяна на пазара ще бъде далеч по-ударна и ще обхване много повече клиенти. Обсъжданите през февруари промени предвиждаха от 1 юли 2020 г. около 58 хил. стопански и битови потребители да бъдат принудени да излязат на свободния пазар на електроенергия, без право да се върнат на защитените цени. Тогавашната идея беше от регулирания пазар да се изведат всички стопански потребители, чиито обекти са присъединени на 30 и повече киловата, и битовите абонати с присъединена мощност 50 и повече киловата. Изчислено бе, че това ще прелее 12 процента от регулирания към свободния пазар с борсовите цени. Сега обаче е сменен подходът и реално либерализацията ще засегне много повече малки фирми и предприятия, които може да се наложи да купуват по-скъп ток. В 15-дневен срок от влизането в сила на поправките ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про" ще трябва да изпратят уведомления до засегнатите клиенти, че трябва да си търсят други доставчици. Ако не намерят такива, те няма да останат без ток, но ще бъдат принудени да купуват много по-скъпа електроенергия от т.нар. доставчици от последна инстанция.

Реално такива доставчици са същите тези три дружества, което означава, че те ще продължат да осигуряват електрозахранването, но на определени им цени от КЕВР, които са доста по-високи и от регулираните. Либерализацията на пазара на ток е в интерес на потребителите, каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Преди нея в студиото на БНТ бе депутатът от БСП Таско Ерменков. Според него малкият бизнес ще бъде поставен пред опасността да купува по-скъпа електроенергия.

Порой удави столицата за часове

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 128

Затягат мерки при повече от 200 заразени дневно

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 128

Отново расте тревогата от коронавируса

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 128

Не пуснали туристи на плаж, бил резервиран

автор:Дума

visibility 131

/ брой: 128

Внасяме 32 хиляди тона дрехи втора употреба

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 128

ЕК: България ще се възстанови по-бавно от очакваното

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 128

Израел върна част от ковид мерките

автор:Дума

visibility 95

/ брой: 128

Анкара заплашва ЕС с контрамерки

автор:Дума

visibility 115

/ брой: 128

Кратки новини

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 128

Курортно лято

автор:Лозан Такев

visibility 100

/ брой: 128

Има решение за кризата

visibility 107

/ брой: 128

Новата цивилизация на хората с достойнство

visibility 82

/ брой: 128

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ