40% по-ниски добиви на зърно очакват в Добруджа
Дистрибуцията на хляба е основно в сивия сектор, твърди Мариана Кукушева
/ брой: 107
С около 40% по-ниски добиви от пшеница в сравнение с миналата година очакват в област Добрич. Лошото състояние на пшеницата в Добруджа се дължи не само на сушата, но и на грешен избор на сортове от земеделските производители, казва доц. Галина Михова от Добруджанския земеделски институт. Според проф. Иван Киряков добивите в Добруджа ще се редуцират до 30-40%.
По думите на председателя на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева крайната цена на хляба се формира от няколко компонента. "Качеството на реколтата ще е ясно, когато зърното е в хамбарите, но 30-35% от цената му е човешкият труд. Хлябът е с най-тежък транспортен разход", посочи тя.
"Дистрибуцията на хляба е основно в сивия сектор, който обаче ние не можем да изчислим. С тези данни разполага МВР, ДАНС", каза Кукушева пред "България он ер". По думите й в момента се разчита, че новоприетият закон за храните, ако влезе в сила с цялата си тежест, може да осветли сивия сектор при хлебарите и сладкарите.
Кукушева каза, че по време на извънредното положение в много отношения контролът е бил занижен, въпреки това немалко браншове са понесли големи загуби. Малките фирми в бранша, както и производителите на пици, сиропирани изделия в момента трудно се възстановяват.