27 Април 2024събота00:09 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Земята в Добричка област продължава да държи рекорд и да е най-скъпа в цялата страна

4500 лв. за декар чернозем в Добруджа

За една година скокът в цените на земеделската земя в района е 30%

/ брой: 173

автор:Дума

visibility 406

Започналата от пролетта тенденция за увеличаване на цените на декар земя в Добричка област продължава. Рекордите са в крайморската община Балчик, в която сделки за декар чернозем се сключват вече на 4500 лв. за дка. По-високите цени са за землищата на селата Соколово, Гурково, Царичино, посочва Николай Колев от агенция за недвижими имоти в Балчик, цитиран от agri.bg. Само преди месеци, през април, черноземът се котираше до 4000 лв. за дка. За една година скокът в цените на земеделската земя в Добруджа достига до 30%, съобщи Николай Колев.
Един от факторите, който влияе върху пазара на земеделска земя, е рентата, категоричен е експертът. Очакванията на купувачите са за по-високи нива в сравнение с есента на 2021 г. и затова са готови да броят до 4000-4500 лв. за декар. Към момента в община Балчик се цитират ренти от порядъка на 170-180 лв. на дка.
Вложенията в чернозем гарантират възвръщаемост и дават спокойствие. Хората се уплашиха от инфлацията и изтеглиха парите си от банките, коментира брокерът. На този етап парите на влог не носят дивиденти заради ниските лихви по депозитите.
Възходящата тенденция в цените на земеделската земя се отчита не само в община Балчик. Скок бележат и цените на нивите в община Генерал Тошево, в която има едри земеделски стопанства и висока категория земя. Дори в землищата на Тервел и Крушари вече има ниви с цени над 3000-3500 лв. за дка.
По данни на статистиката за 2021 г. декар чернозем в Добричко е по-скъп с 73,4% спрямо средната стойност за страната. Обобщените данни показват, че нивите в общините Балчик, Каварна, Ген.Тошево, Добричка са сред най-търсените и съответно най-скъпите.
Поглед в годините назад показва, че земята в Добруджа е струвала средно 1256 лв. за дка през 2014 г. През следващите стопански сезони нараства средно с около 200 лв. годишно и през 2017 г. минава 2000 лв. за дка.
 

 


Последвайте или харесайте в-к "ДУМА" във ФЕЙСБУК   --> ТУК <--

Споделяйте нашите публикации.

 

 

 

 

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 457

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 409

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 497

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 430

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 358

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 493

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 492

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 435

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 430

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ