07 Август 2020петък00:53 ч.

75% от българите получават доходи, близки до прага на бедност

автор:Дума

visibility 923

Българите са работещи бедни. Над 1,6 милиона души и нас работят на минимална работна заплата. Но в тази сума влизат осигуровките и данък общ доход. Така че гражданите получават реално около половината от заплатата си. Като видим огромния брой на хората с минимална заплата и колко реално получават, ще видим, че около 75% от българите получават доходи, близко до прага на бедност. Данните цитира пред БСТВ депутатът от БСП Надя Клисурска.

Тя изрази недоумение от позицията на работодателските организации, които са против увеличението на минималната заплата. Клисурска подчерта, че е нужно минималното възнаграждение да бъде много по-високо.

Народният представител коментира големите различия в стандарта на заплащане между столицата и голяма част от областните центрове в страната: „Средната работна заплата в София надвишава 1700 лв., но в по-малките областни градове е около 800 лв. Това показва голяма разлика в развитието на градовете и изоставането на много от регионите в страната”. Тя допълни, че държавата трябва да намери механизъм, който да повиши доходите равнопоставено.

„Сега беше моментът да се започне реформа на доходите. Тя можеше да помогне на всички работещи и активни хора, избрали да останат в България. ГЕРБ за пореден път не направиха бюджет, подобряващ живота на хората”, каза Надя Клисурска. Социалистът припомни, че управляващите са замразили всички социални плащания -майчинството през втората година, детските надбавки, както и социалните помощи.

„От ГЕРБ отново направиха буфери в бюджета, за да може в края на годината да се натрупа изкуствено създаден излишък, който еднолично Борисов да харчи. Видяхме го по време и на местните, и на европейските избори”, обясни Клисурска.

„На всички ни стана ясно, че оставката на Бисер Петков, беше заради желанието му да бъдат увеличени доходите на социалните работници. От БСП предложихме заплатите на социалните работници да бъдат увеличени с 15% и това наше предложение беше прието. На следващия ден управляващите поискаха оставката на Бисер Петков”, заяви Надя Клисурска. Тя констатира, че управляващите не са могли да преглътнат този факт.

Фарсът с оставката трая само един ден

автор:Дума

visibility 170

/ брой: 150

60% спад на чуждите туристи у нас

автор:Дума

visibility 81

/ брой: 150

Искат сервитьорите да са без маски на открито

автор:Дума

visibility 77

/ брой: 150

Банките очакват забавяне на кредитната активност

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 150

В САЩ критикуват Белия дом заради Китай

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 150

"Брекзит" кара британците да се изнасят в Европа

автор:Дума

visibility 108

/ брой: 150

Франция увеличава помощта за възрастни и инвалиди

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 150

Мощен взрив помете ливанската столица

автор:Дума

visibility 257

/ брой: 149

Врътки срещу гражданското общество

автор:Славчо Кънчев

visibility 113

/ брой: 150

Конференцията на крадците

автор:Христо Георгиев

visibility 728

/ брой: 149

Вдъхновителят на българската идея

автор:Дума

visibility 313

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ