04 Август 2021сряда03:01 ч.

Няколко думи

"А" добре! Чакаме "Б"

/ брой: 111

автор:Велиана Христова

visibility 1292

Партиите не бива да се намесват в образованието с политическа дейност, заяви министър Николай Денков. Явно, законовото изискване в училището да не се налагат политически и религиозни доктрини не е достатъчно, защото повече от една трета от регионалните шефове в образованието са заети с партийна дейност и в МОН имало сигнали за политически натиск върху директорите и учителите. 

Това, че по закон в училищата и вузовете не може да се налагат политически доктрини, го знаят и децата. А това, че реално политическите доктрини се налагат масово, е известно и на бебешоците в забавачките. Ама като е казал "а", министърът да каже и "бе". Защото по времето на ГЕРБ именно партийният натиск вкара в училището не друго, а политически идеологизирани, "пренаписани" и изкривени учебни програми и учебници - одобрени, простете, от МОН. Днес в класните стаи се преподават не история и литература, а глобализъм, атикомуниъм и русофобия. Сиреч - идеологически доктрини. Социалната и революционна насоченост, характерни за българската литература е подменена с размит дъх на "теменужки" и "любов към природата", а от историята ни са останали огризки в унисон с новата "политкоректност".

Впрочем, самите учебници по история и литература бяха написани под диктата на известни крайно политизирани персони, натресени силово в МОН и стоящи твърде далеч от онова качество, което уж било цел над целите на образованието у нас. Образованието ни е дълбоко политизирано и неговата цел и в момента е да изтрие от главите на питомците му всякакви остатъци от онова, което е ставало реално през десетилетията и от което все още има следи и рани в почти всички семейства. Именно десните политически партии у нас на държавно ниво оневиниха фашизма и очерниха социализма, та как няма да пренесат политизацията в образованието? Изгонете партиите от училището, върнете истината в него, освободете го от грантовите келбечевки и от повсеместните проекти на чужди фондации, пък ще видим дали няма да се върне онова качество на познанието, което подреждаше българчетата на челните места в света преди 30 години. Когато децата в столицита и в най-малкото село на България знаеха еднакво, когато циганчетата до едно ходеха на училище и когато общините не затваряха училища, щото имало малко ученици и били "нерентабилни" икономически!

Нека върнем българското "а" и "б" в училището и да прогоним от там "алфата" и "омегата" на неолиберализма и глобализма. И в парламента консенсусът за образованието беше изгонен от дивата политизация. Не се ли върне там, всякакви избори ще са безсмислени.

Янаки Стоилов обжалва отказа за отстраняването на Гешев

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 148

ИТН представи кандидатите за министрите

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 148

Над 200 пожара избухнаха за денонощие

автор:Дума

visibility 188

/ брой: 148

Спешни медици се разграничиха от протест

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 148

Ценови удар

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 148

ЕБВР придоби дял в концесионера на летище София

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 148

С над 30 на сто поскъпна токът за бизнеса

автор:Дума

visibility 172

/ брой: 148

Почивката ни излиза с 10-15% по-скъпа

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 148

САЩ гонят още 24 руски дипломати

автор:Дума

visibility 232

/ брой: 148

Грузинци призоваха Путин за рестарт на отношенията

автор:Дума

visibility 219

/ брой: 148

Протест в Прищина пред посолството на Албания

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 148

Кратки новини

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 148

За цената на зелето

автор:Мая Йовановска

visibility 225

/ брой: 148

Цената на тока няма да се регулира от 2024 г.

автор:Евгени Гаврилов

visibility 196

/ брой: 148

Щом номерът минава

автор:Владимир Георгиев

visibility 197

/ брой: 148

Непонятно!

visibility 201

/ брой: 148

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ