22 Май 2022неделя07:44 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над страната ще преобладава слънчево време с по-значителни увеличения на облачността преди обяд над източните, а след обяд над планинските райони и там ще се развива купесто-дъждовна облачност, на места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен северозападен вятър. Максималните температури ще бъдат между 22° и 27°, по-ниски по Черноморието, в София - около 22°. Днес над страната ще преобладава слънчево време с по-значителни увеличения на облачността преди обяд над източните, а след обяд над планинските райони и там ще се развива купесто-дъждовна облачност, на места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен северозападен вятър. Максималните температури ще бъдат между 22° и 27°, по-ниски по Черноморието, в София - около 22°.

Актуално

АЕЦ "Белене" или нов блок в "Козлодуй" - изберете сами

Едно е ясно: без нови ядрени мощности страната ни е обречена

/ брой: 189

автор:Евгени Гаврилов

visibility 28

Въпросът за бъдещето на ядрената енергетика у нас като възможност за укротяване на галопиращите цени на електроенергията отново стана актуален. Към това трябва да прибавим и предизборното време, когато темата става любима дъвка за знайни и незнайни политици. В обществото се появи, макар и негласен, консенсус, че само с вятърни перки и соларни панели няма как да ни бъде.

Сега обаче има и друг проблем - къде да бъдат изградени евентуални нови ядрени мощности. АЕЦ "Белене" е докаран до състояние, в което е неизпълним проект, коментира председателят на енергийната комисия в 46-ото Народно събрание Иван Хиновски. Според него на дневен ред е провеждането на "процедура с европейски облик" за изграждането на два нови блока в АЕЦ "Козлодуй". "Твърдо съм за изграждането на втора ядрена мощност. Всички актуализирани анализи показват, че това ще бъде едно от най-изгодните икономически производства на електроенергия след десет години", коментира Хиновски.

Преди дни, когато съобщи за мерките в подкрепа на бизнеса срещу високите цени на тока, служебният премиер Стефан Янев призова за експертен диалог, който да помогне за изграждането на визия за развитието на ядрената енергетика у нас.

Проекти

В момента на дневен ред са два ядрени проекта. Единият е АЕЦ "Белене", който е на етап преговори с потенциални инвеститори, но работата бе замразена заради пандемията и ограниченията за пътуване, наложени в Европа. Другият е за два нови блока в АЕЦ "Козлодуй". За тях е одобрена площадка и има издадено разрешение от Агенцията за ядрено регулиране. В началото на годината предишното правителство направи и анализи за възможните варианти за реализацията на проекта. Тогава експерти потвърдиха, че оборудването за АЕЦ "Белене" може да бъде използвано при нужда за двата нови блока. От самата ядрена централа коментираха, че анализират и варианти за включване на малки модулни реактори. Всичко това обаче бе предшествано от внезапното посещение на американския посланик Херо Мустафа в АЕЦ "Козлодуй" и откритото лобиране за американската "Уестингхаус".

Заблуда е да се каже, че като има проект за два блока на АЕЦ "Белене и се вземе единият реактор, ще може същият този проект да се "натамъни" за 7-и блок за АЕЦ "Козлодуй". На практика Белене остава не без един реактор, а без нищо. Когато от един проект с два реактора махнете един, вие вече нямате проект. А и за "Козлодуй" няма проект. И за "Белене" няма да има проект, е мнението на председателя на "Булатом" Богомил Манчев. Според него строителството на 7-и блок на "Козлодуй" ще отнеме между 12 и 15 години, тъй като по същество става нов проект. При това само за един блок. България има нужда и от двата проекта - и от АЕЦ "Белене", и от 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" заради "зелената сделка", коментира председателят на "Булатом". Затова според него най-добрият вариант е държавата да изгради и двата проекта. 

Заблуда

Ако през 2012 г. правителството реши да замрази проекта за "Белене" поради финансови причини, днес финансовата невъзможност е на второ място. Първият въпрос е свързан с производството на чиста енергия и с какво ще бъдат заместени 18 милиона мегаватчаса, които дават ядрените мощности у нас. Богомил Манчев е категоричен, че от техническа гледна точка и на двете места могат да бъдат построени атомни енергийни блокове. От лицензионна гледна точка ще изгубим 7-8 години, с които сме напред на площадка "Белене". Според експерта на площадката на 7-и блок на "Козлодуй" няма нищо. "Там има една нива, а площадка "Белене" е най-готовата площадка в света за правене на атомна централа. Там е свършена много подготвителна работа. Проектът е минал всички оценки, през всички необходими разрешения, има технически проект", твърди председателят на "Булатом". 

Въпроси

Има и много други въпроси, като например т.нар. ноу-хау, обясни експертът. Той се спря в частност на предложението на посланика на САЩ в България Херо Мустафа за хибриден реактор с гориво от "Уестингхаус", което ще се използва за реактора на 7-и блок в "Козлодуй", като обясни, че от техническа гледна точка това ще е възможно, но след години. "Не е възможно да се получи зарядка с американско гориво на руска технология. Няколко години - искат, не искат - ще трябва да се съгласят (от "Уестингхаус") реакторът да бъде руска технология, с руското гориво от ТВЕЛ", каза Манчев, като обясни, че ще са необходими "достатъчно доработки", така че "например някъде след пет години може да започне съвсем спокойно зареждане с гориво на "Уестингхаус". Става въпрос за дейности, свързани с физическата част, които трябва да се извършат така, че да приемат горивото.

"Това не е толкова просто. Това ще се случи и в един дълъг период и на 5-и, и на 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй", нищо, че подписаха споразумение. Тъй като на двата блока до 2025 г. горивото се доставя от ТВЕЛ и след това постепенно ще се подменя с това, което се произвежда от "Уестингхаус". Тя е добра компания. Тя знае как да прави гориво, но технологията е друга, чужда. По друг начин се контролира неутронният поток, мощността на регулиране. Всичко това е направено от Курчатовския институт като конструктор и "Гидропрес". Собственикът на тази технология е "Росатом", обясни Манчев. 

Цена

"Оттук нататък има и един също доста съществен въпрос и той се състои в това кой ще е бъдещият собственик на 7-и блок. Тази компания ще бъде 100% държавна или и там ще бъде със стратегически инвеститор? Този въпрос е изключително важен от гледна точка на събиране на парите и на начина, по който ще се синдикират едни 6-7 милиарда евро. Толкова ще излезе единият реактор, когато е сам, и това е много оптимистична цена. Защото този блок, който ще трябва да бъде направен там на тази нива, ще трябва да се привърже към тази площадка", обясни той. Това по думите му обхваща всички помощни системи, включително и това как ще взима вода от река Дунав. Тъй като, според експерта, тези съществуващи системи са на по 60 години, те ще трябва да се изградят наново или да се подобрят, но това ще струва по-скъпо. Според експерта технически няма да има проблем за лицензирането. "Лицензионният период трае много години, докато се стигне до това да видим на площадката да работи машина", допълни Манчев. По думите му обаче ще са необходими поне 5-7 години, а след това още 6 години, за да се изгради и да се пусне в експлоатация нов блок на тази площадка. "Така че през това десетилетие там блок трудно ще заработи", коментира Манчев. 

Предпочитания 

Изграждането на нови мощности в АЕЦ "Козлодуй" е по-предпочитаният от българите вариант от довършването на строежа на АЕЦ "Белене", сочи проучване на Националния център за парламентарни изследвания (НЦПИ) към Народното събрание за обществените нагласи по теми и проблеми на енергетика, направено преди година. Според него 62,2 на сто от запитаните са "за" изграждане на нова ядрена мощност в страната, докато 12 на сто са "против", също толкова са нито "за", нито "против", а останалите не могат да преценят. 61,8% от хората са "за" нов блок в съществуващата АЕЦ "Козлодуй". "За" продължаване на проекта за "Белене" са 56,2 на сто от интервюираните. Масово посочваните проблеми са растящата зависимост от вносна енергия, недостатъчната диверсификация на източниците и високите и нестабилни цени на енергията. 30 процента смятат енергията за скъпа. За ограничаване на вредните емисии от ТЕЦ, но и за запазване на работните места, са се обявили 29 на сто от анкетираните. Така че АЕЦ "Белене" или нови мощности в "Козлодуй" - изберете сами.

 

 

Превозвачи отстъпват за тол таксите

автор:Дума

visibility 157

/ брой: 96

Тръгва онлайн анкета за проблемите на бизнеса

автор:Дума

visibility 120

/ брой: 96

Най-сетне закриват ДПК

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 96

Най-после

автор:Дума

visibility 115

/ брой: 96

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ