12 Април 2021понеделник06:46 ч.

Агония

/ брой: 25

автор:Алеко Бичевски

visibility 753

Миналата седмица финансовият пророк Джордж Сорос предсказа, че най-доброто, което очаква света в близките години, е дефлация. Т.е. верижни фалити, безработица, масово изкупуване на имущество от банки за жълти стотинки, мизерия. Или римейк на Голямата депресия от 1933 г. И понеже Сорос почти винаги познава, интересно е как България ще посрещне това предизвикателство?
Тъжната истина е, че навлизаме в предстоящата битка за оцеляване с агонизиращо управление, изчерпало всички властови, икономически, финансови, външнополитически, морални и парламентарни ресурси, но решено да управлява поне още 30 години, както ни осведоми преди време главата на изпълнителната власт.
Икономическият ни потенциал е трагичен. Разполагаме с най-слабата икономика в ЕС, в която бизнесът и производството са смачкани, монополите са на почит, и се разчита основно на износа на суровини, който не създава добавена стойност, а оттам и богатство за държавата и нейните граждани. Последни сме по БВП на глава от населението, който е 41% от средния за ЕС и сме първи по размер на сивата икономика -между 1/5 и 1/3, според последните данни на фандация "Фридрих Еберт". В същото време сме най-бързо топящата се нация и на челно място по процент на безработните. А заетите се "радват" на най-тежката експлоатация на своя труд - по данни на Кьолнския икономически институт България държи рекорд за най-ниска цена на труда в ЕС - 2,18 евро на час. За сравнение в Германия е 30 евро на час, в Швеция 36, Франция 33. И въпреки това чуждите инвеститори пак бягат, с което ни осигуряват и последното място в съюза по външни инвестиции на глава от населението. Чудно ли е тогава, че огромното мнозинство от българите нямат средства да се грижат за здравето си, което пък ни прави убедителни лидери в Европа по инфаркти и инсулти? Към "рекордите" на ГЕРБ в икономическата сфера е и последното място сред 27-те по усвояване на еврофондовете.
Правителството е и с привършващ финансов ресурс. Фискалният резерв, завещан от тройната коалиция, е "опукан", по официалната правителствена терминология. Затова Дянков обяви, че ще спасява положението, като плаща старите дългове с нови, т.е. с увеличаване на външния и вътрешния ни дълг. И добави, че ще пусне между 10 и 25% от акциите на Българския енергиен холдинг на чуждестранна борса, от което се надявал да вземем още няколкостотин милиона?! За подобни изказвания държавните чиновници трябва да бъдат съдени или за държавна измяна, или за тъпота с взлом. На американското вице трябва да бъде припомнено, че БЕХ ЕАД е със 100% държавно участие и в него се включват: "Мини Марица-изток" ЕАД, ТЕЦ "Марица-изток 2" ЕАД, АЕЦ "Козлодуй" ЕАД, НЕК ЕАД, ЕСО ЕАД, "Булгаргаз" ЕАД, "Булгартрансгаз" ЕАД и "Булгартел" ЕАД. 25% от всички тези последни бисери в короната на българската икономика струват не няколкостотин милиона, а няколко милиарда. Освен ако не са приготвени за някои, по-така, наши хора. Дано, все пак, Дянков да се е объркал, както обикновено. Иначе уверено върви по стъпките на Тимошенко в Украйна.
Страната няма и външнополитическа подкрепа. Германия и Франция са твърдо против влизането ни в Шенген, държейки пред себе си "смокиновите" листа Холандия и Финландия. След като изгонихме големите германски инвеститори, при последното си посещение в Берлин премиерът знаково не получи нищо от това, което поиска. Заради безкрайните усуквания около АЕЦ "Белене" Б.Б. очевидно е отлюспен от Москва, а заради шистовия газ - от Вашингтон. Както казва Мата Хари, двойната игра винаги завършва с провал. Не случайно вездесъщият американски посланик намекна тези дни, че прокуратурата трябва да довърши разследването около "ония" записи за Мишо Бирата, а миналата седмица, оценявайки работата на Б.Б., каза само, че комуникира "уникално" с хората, а не, че управлява добре.
Морално-политически ресурси управляващите вече нямат. "Прозрачност без граници" ни обяви за най-корумпираната страна в Европа. "Репортери без граници" ни класира последни по медийна свобода. В дните, когато държавата е пропищяла от полицейското насилие, Европейският съд по правата на човека съобщи на света, че България е последното място по спазването на човешките права. На този фон се развива студената война, която шефът на МВР води със съдебната система. Управленски абсурд, ерозиращ ежедневно, ежечасно, ежеминутно държавността.
Цялата тази агония продължава благодарение на 117 управляващи депутати в парламента със статут на крепостни селяни. Плюс още няколко, напазарувани за по 17 хил. на месец с парите на данъкоплатците. След 14 месеца ще разберем каква държава ще получи следващия кабинет - жива или мъртва?
 

Зов за помощ

автор:Дума

visibility 86

Борисов пак ще връща публиката на стадионите

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 70

Кристиан Вигенин: Измамно е усещането, че БСП е смазана

автор:Дума

visibility 134

/ брой: 70

Иво Христов призова ГЕРБ да върнат мандата

автор:Дума

visibility 123

/ брой: 70

Българското агнешко ще е с 20% по-скъпо

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 70

Ще компенсират перничани заради авариите с парното

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 70

Затворените ресторанти сринаха производството на алкохол

автор:Дума

visibility 95

/ брой: 70

Късната пролет увеличи потреблението на ток

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 70

Примирието в Донбас масово се нарушава

автор:Дума

visibility 108

/ брой: 70

ВМРО-ДПМНЕ атакува вътрешния министър

автор:Дума

visibility 101

/ брой: 70

Белият дом планира високи социални разходи

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 70

"Дивайнгейт" разкри раздора между Мишел и Лайен

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 70

Без БСП рискуваме да върнем ГЕРБ

автор:Юри Михалков

visibility 124

/ брой: 70

След изборите: Всичко не е така

автор:Мирослав Попов

visibility 143

/ брой: 70

Датата

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 70

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ