01 Юни 2020понеделник01:20 ч.

2,3 млрд. активни потребители киснат във фейсбук всеки месец

Знание

Ако искате да сте щастливи, излезте от фейсбук

Продължителният престой в социалните мрежи смазва самочувствието и уврежда психичното здраве

/ брой: 27

автор:Зорница Веселинова

visibility 1569

Изследване на американски учени приключи с шокиращ резултат: ползата от социалните мрежи е твърде малка в сравнение с вредите. 

Появата на социалните мрежи преди време предизвика бурна радост. Създателите им предполагаха, че те биха опростили общуването и обмена на информация. А междуличностните връзки, както е известно, са важно условие да се почувстваме щастливи. 

Обаче оптимизмът постепенно отстъпи място на безпокойството. Защото покрай очевидните социални ползи милионите фенове се сблъскаха и с обратната страна на медала: социалните мрежи са главните канали за разпространение на лъжи и дезинформация, а дългото висене в тях причинява зависимост и депресия. Редица изследвания сочат, че те разделят обществото, понеже хората се присъединяват към групи от единомишленици и поради това не четат и не чуват нищо друго, освен собственото си мнение. Затварят се в "ехо-камера" и не попадат на другата гледна точка. Възниква рязка политическа поляризация и резултатите от нея не са добри.

Психолози, медици и социолози от университетите в Станфорд и Ню Йорк изследваха ползите и вредите от социалните мрежи, акцентирайки върху най-многолюдната - фейсбук, която наброява 2,3 млрд. активни потребители месечно. Учените установиха, че престоят там е средно 50 минути дневно. В ролята на опитни зайчета бяха 2844 доброволци. Ето същността на експеримента.

На контролната група, включваща 58% от участниците, било предложено срещу 100 долара компенсация да премахнат акаунтите си във фейсбук в продължение на четири седмици. Какво се случило с тях? Анкетите, които всеки попълнил, сочат, че изолацията от социалната мрежа се отразила положително на самочувствието. Хората, които временно се "самоубили" във фейсбук, били значително по-удовлетворени от живота, всички подчертали, че изкарали един много щастлив месец. Те по-рядко изпадали в депресия и по-рядко изпитвали тревога. Силата на въздействието на "детоксикозата" от социалната мрежа учените оценили на 25%-40% от терапевтичния ефект след индивидуални или групови занимания при психотерапевт. Важна подробност: 94% от участниците в контролната група заявили, че паметта им се подобрила, а според 67% "омразата" към фейсбук заздравила семейните отношения. 

"Нашите резултати са в съзвучие с данните от предишни изследвания, които сочат, че фейсбук манията влияе негативно на психичното здраве", казва професорът от университета на Ню Йорк Хънт Алкот. - Отказвайки се от социалната мрежа, нашите доброволци получиха минимум един час свободно време дневно. Те имаха повече възможности за общуване с най-близките си хора, с приятелите. Интересно е, че след края на експеримента 45% от тях изобщо не се върнаха във фейсбук. А останалите редуцираха престоя си там с 23%."

Предишни изследвания на екипа, ръководен от проф.Алкот, показват, че социалните мрежи редуцират реалното, истинското общуване с хората, принуждават потребителите да водят заседнал начин на живот, който се отразява зле на сърдечната  дейност, правят ги зависими от електронните контакти и причиняват понижаване на самооценката заради постоянното сравняване с други потребители. А самооценката "дирижира" поведението ни. Тъй като във фейсбук много хора демонстрират благополучие и прекрасни семейни отношения (за да се правят на такива, каквито не са, но им се иска да бъдат), някои потребители започват да си внушават, че собственият им живот е за окайване.

Психолозите Холи Шакия от Калифорнийския университет и Никълас Христакис от Йейлския университет също проучиха въздействието на фейсбук върху хората, киснещи в тази социална мрежа с часове. В продължение на 3 години те редовно получавали информация от 5000 американци, чиято средна възраст била 48 години.

Резултатът от изследването: всекидневното висене във фейсбук прави хората по-малко щастливи, психологичното им здраве и зрението се влошават, раздразнителността и амбицията за себедоказване нарастват. Шакия и Христакис акцентирали върху три типа активности: лайкове, собствени публикации и споделяния на чужди материали. Някои потребители буквално се поболели: очаквали, че "гениалните" им материали ще бъдат харесани от много хора, но останали с пръст в уста. "Това съревнование опъва нервите, създава предпоставки за завист, съсипва здравето и влияе негативно на благосъстоянието", обяснява Шакия. И добавя: "Ако искате да сте щастливи, излезте от фейсбук".

Почина Христо Явашев

автор:Дума

visibility 9

България е сред най-пострадалите в ЕС от КОВИД-19

автор:Дума

visibility 178

/ брой: 101

Парите за пътеката за КОВИД-19 не стигат

автор:Аида Паникян

visibility 104

/ брой: 101

300 хиляди фирми може да купуват по-скъп ток

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 101

Държавата ще разширява тол системата

автор:Дума

visibility 101

/ брой: 101

Малки хотелиери искат оставката на Ангелкова

автор:Дума

visibility 98

/ брой: 101

Бюджетът е с излишък от 1,3 млрд. лв.

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 101

Екипажът на "Дракон" влезе в МКС

автор:Дума

visibility 42

Полицай българин е ранен в САЩ

автор:Дума

visibility 150

Безредици и хаос заляха САЩ след смъртта на афроамериканец

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 101

Русия разобличи обвинения на Вашингтон

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 101

Докога ще спекулират с търпението ни?

автор:Олга Маркова

visibility 131

/ брой: 101

О.з. ген. Кольо Милев: Не са ли твърде много силите ни за НАТО?

автор:Дума

visibility 147

/ брой: 101

Македонизъм

автор:Велиана Христова

visibility 160

/ брой: 101

Датата

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 101

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ