02 Октомври 2023понеделник04:40 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Мнение

Актуалните послания от победата през 1990-та

БСП е длъжна да отстои солидарността като ръководно начало за преобразувания в интерес на огромното мнозинство от хората, а не на олигархията

/ брой: 108

автор:Георги Пирински

visibility 1198

Преди 30 години, през юни 1990 г., в страната се поведоха първите многопартийни парламентарни избори след повече от 40 години. Съгласно споразуменията на Националната кръгла маса (3 януари - 14 май 1990 г.), изборите бяха за 7-мо Велико Народно събрание със задачата то да изработи и приеме новата Конституция на България. 

Изборите се проведоха на два тура - на 10 и на 17 юни, по смесена избирателна система - пропорционална и мажоритарна, за по 200 народни представители, избрани по едната и другата, за общия брой от 400. Участие в изборите взеха 6 333 334 души, представляващи 90,6% от всички имащи право на глас, т.е. при изключително висока избирателна активност. В резултат на подадените гласове местата във ВНС получиха следното разпределение: 

* Разликата между сбора на посочените в колонката проценти и 100% е равна на 2,59% - гласовете, подадени в мажоритарното гласуване за 6-те кандидати на посочените в края на таблицата четири формации

** СДП - Социалдемократическа партия - немарксисти

*** ОПТ - Отечествена партия на труда

Тези резултати предизвикаха шок в ръководството и сред привържениците на СДС, които бяха изпаднали в плен на увереността, че без всякакво съмнение те печелят изборите. Един епизод от изборната нощ на 10 юни бе твърде показателен в това отношение. В изборното студио, предавано по телевизията на живо от НДК, късно вечерта връхлетяха няколко силно възмутени граждани с твърдения за груби изборни нарушения. Случката застрашаваше да нажежи до крайност атмосферата сред множеството поддръжници на СДС пред НДК и да заплаши нормалното приключване на изборния ден и установяването на резултатите от първия тур на изборите. Наложи се категорично да поискам от водещия Кеворкян да прекъсне предаването, което той бе принуден да направи. Причината бе, че се мотивирах с изричните договорености на Кръглата маса, съгласно които всички подобни сигнали и възражения следваше да бъдат разглеждани от специално създадения за целта Обществен съвет. 

Изборите бяха наблюдавани от високо представителна група международни наблюдатели, формирана от политическите фондации на двете основни партии в САЩ - Републиканската и Демократическата. В доклада на наблюдателите за проведените избори се съдържат следните основни констатации: изборите представляват значителна стъпка към по-демократично общество; не бяха представени никакви съдържателни доказателства, които да поставят под въпрос официалните резултати; предизборната кампания предостави на основните участващи партии и коалиции възможността да огласят посланията си чрез публични митинги, медиите и чрез други средства; кампанията бе проведена мирно, за което имат значителна заслуга всички партии; Централната избирателна комисия успя да организира достоверен изборен процес, който осигури възможност на практика на всички българи в страната да упражнят правото си на глас.

На Избори 1990 година 

БСП постигна уникална изборна победа

Тя стана единствената управлявала посткомунистическа партия от Източна Европа, която категорично спечели първите свободни многопартийни избори след преломната 1989 г., през която всички останали такива партии бяха победени от опозиционните партии и коалиции. Този факт предизвика удивление и най-различни спекулации относно причините за победата на БСП. "Ню Йорк таймc" на 12 юни с.г., в специална кореспонденция от София, озаглавена "Развитие в Европа: гласуването в България шокира опозицията", отбеляза: "Независимо от това, че българските комунисти изоставиха старото си име и отслабиха хватката си върху икономическия и политическия живот, тяхната победа представлява прецедент - за първи път управляваща марксистка партия се състезаваше в многопартийни избори и ги спечели след падането на комунистическата власт, започнало в Източна Европа през миналата година". 

Какви са посланията, които днес, 30 години по късно, ни отправя победата на изборите през юни 1990 година? Ето поне следните пет:

1. На Националната кръгла маса БСП успя да постигне пакет от осем споразумения, две декларации и един Етичен кодекс за провеждане на изборите за 7-ото ВНС, които осигуриха резултатите от изборите да бъдат признати за свободни и демократични, независимо от кампанията, подета от СДС за оспорването им тутакси след тяхното приключване. Кръглата маса нагледно показа, че партията е способна открито да дискутира и да печели дебатите в условията на остро противопоставяне на позициите и при твърде неблагоприятна обществена среда, като при това в резултат се постигат взаимно приемливи договорености. Умение, което е наложително да си припомним в сегашния момент.

2. И на Кръглата маса, и в предизборната кампания БСП съумя 

да се докаже пред широки среди в обществото

като политическа сила, която последователно се стреми към постигане на съгласие в името на общонационалните, а не на партийните си интереси, че желае да даде възможност за ново начало в развитието на страната въз основа на волята на народа. Красноречиво доказателство за това е обстоятелството, че получените от БСП 47,15% от редовно подадените гласове, при над 90% участие в изборите, отразяват вота на 2 887 766 избиратели! 

3. Благодарение на тази своя политика БСП не само не загуби, а напротив - допълнително разшири броя на своите членове в условията именно на развихрилата се яростна антикомунистическа кампания от страна на СДС: за 60 дни - в периода от 1 април до 1 юни 1990 г. - в Българската социалистическа партия бяха приети нови 24 804 социалисти, от които 13 210 жени. Същевременно през същия период партията напуснаха 5484 души. От началото на 1990 г. нови членове на БСП бяха станали общо 33 884 души, или почти два пъти повече, отколкото за цялата предходна 1989 г. Както отбеляза навремето в. ДУМА от 8 юни с.г., като се има предвид, че на 1 април 1990 г. БСП е наброявала 986 434 социалисти, може да се предположи, че милионният член на партията е бил приет в седмицата след 24 май. Очевидно хиляди хора, неприемани в миналото, пожелаха да станат членове на партията именно в момента, когато тя се отказа от монопола си върху властта, и то в обстановката на крайно изостреното политическо противопоставяне.

4. Тук следва специално да се отбележи ключовата роля на вестник ДУМА от онзи период, когато по общо признание успя да надделее в двубоя с електронната медия - посинялата Българска телевизия. Вестникът се превърна във феномен, обект на специално внимание и анализ от специализираните медийни наблюдатели, като уникален пример за силно въздействащо печатно издание. От позициите на последователно ляв вестник, отстояващ позициите си на обективна и демократична журналистика, ДУМА стана носител на страстна полемика в полза на обединителната, истински демократична лява алтернатива за страната. 

5. БСП се доказа и като политическата сила, способна да привлече широка парламентарна подкрепа извън рамките на собствената си парламентарна група - приемането на Конституцията на 12 юли 1991 г. стана с подкрепата общо на 314-те народни представители, сложили подписа си под основния закон, уреждащ България като демократична, правова социална държава. Днес БСП отново е призвана да се докаже като основен фактор, отстояващ конституционните основи на държавността, като при това печели подкрепа и признание и в парламента, и сред широки среди извън партийните членове и симпатизанти.

Днес, в новите реалности на коронакризата, променила из основи начина ни на живот, икономиките и обществата, страната се изправя пред ново решаващо предизвикателство: 

да изработи дългосрочен национален план

който да решава едновременно три възлови задачи - да преодолява последиците от кризата, да трансформира икономиката в отговор на социално-екологичния императив, както и да преодолява демографския срив и дълбоките разломи в обществото. 

В тези нови условия пролича, че съгласието на национално равнище е нужно да придобие ново качество - това на солидарността. Оказа се, че тя, солидарността, е не просто задължителна, а направо животоспасяваща. Което съвсем нагледно опроверга засипалите ни вече няколко десетилетия съждения за примата на индивидуалното, за егоистичното начало като крайъгълния камък на човешкия прогрес и личния просперитет.

В тази светлина БСП е длъжна да отстои именно солидарността като ръководното начало и силата за такъв вид преобразувания, които да отговарят на интересите на огромното мнозинство от хората, а не, за пореден път, на олигархията. Нека пред 50-ия конгрес този дълг определи съдържанието на отчетно-изборната кампания и на изборите за ръководни органи на партията, които да са годни да поведат борбата за нов път на развитие на България!

Природният газ ще поскъпне с 5%

автор:Дума

visibility 566

/ брой: 188

ЕБВР повиши прогнозата си за българската икономика

автор:Дума

visibility 578

/ брой: 188

Вдигат акциза за бира от малки пивоварни

автор:Дума

visibility 484

/ брой: 188

КЗК проверява производители на овче сирене

автор:Дума

visibility 488

/ брой: 188

Оплетоха конците

автор:Евгени Гаврилов

visibility 614

/ брой: 188

Разликите между Нас и Тях

visibility 686

/ брой: 188

Кандидатите за кметове на БСП за областните градове

автор:Дума

visibility 810

/ брой: 188

Датата 29.09.2023

автор:Дума

visibility 431

/ брой: 188

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ