30 Октомври 2020петък10:39 ч.

Акцент

Анатом на социалния крах през "прехода"

Забележителният български учен проф. Митрю Янков стана на 85

/ брой: 186

visibility 589

Владимир ДАСКАЛОВ

Ако на голяма част от българското общество днес му се струва, че главната причина за обществената криза у нас е корупцията и свързаното с нея господство на безотговорността и посредствеността, изследванията на забележителния български изследовател проф. Митрю Янков показват кои са по-дълбоките причини, пораждащи неизбежно тази корупция.

Проф. Митрю Янков е марксистки учен, който е верен на своите убеждения и на принципите на честния научен анализ. Като съвременник на такова радикално обществено преобразование като смяната на "реалния социализъм" с олигархически, компрадорски капитализъм, той посвещава дългогодишни дълбоки научни изследвания на случващите се у нас и в свързания с нас свят обществени процеси. С резултатите на тези систематични и задълбочени научни изследвания българският читател може да се запознае от два сериозни труда, които ги обобщават. През 2015 г. излиза от печат "Българският преход от социализъм към капитализъм. Генезис и характерни черти на постсоциалистическия капитализъм". Ученият обяснява защо историята не познава друг такъв формално узаконен, крупно-мащабен криминален грабеж като нашия "преход", който да има за последица диктатура на неолибералната олигархия и невиждан икономически, социален и демографски разпад. Следва трудът на проф. Янков "Демокрация или демагогска олигархия" - критичен анализ на либералната демокрация и нейните постсоциалистически версии.

Митрю Янков е роден на 26 септември 1935 г. в с. Ефрем, Хасковска област. Завършил е гимназия в гр. Харманли и Философия в СУ "Кл. Охридски". Доктор на философските науки, професор по философия. В над 200 научни труда, в това число 15 монографии, множество студии и статии в научни издания у нас и в чужбина (които излизат на български, на основните европейски езици, но и на арабски и китайски), изследва проблеми на  философията и методологията на научното познание,  информацията и управлението. Резултатите от научните си изследвания представя на световни  конгреси във Виена и Дюселдорф, в Залцбург и Москва, на Хегелови конгреси в Берлин, Виена и Париж, на други международни форуми.

В резултат на многогодишни научни изследвания с международно участие под негово ръководство и редакция от 1977 до 1981 г. се издава 5-томната поредица "Методология и критика". Негови статии излизат на страниците на авторитетни академични списания по философия в България, СССР, Германия, Чехия и др. Проф. Янков е дългогодишен ръководител на секция в системата на БАН и преподавател по философия, теория на управлението и социално-политически учения в Академията на МВР, ИССТ, Славянския университет, Великотърновския университет и Варненския свободен университет.

Нека пожелаем на проф. Янков да продължава плодотворните си научни изследвания на сложните и бурни процеси на нашето съвремие. Читателите, които търсят обяснения за тях, ще ги намерят в неговите трудове.

Франция под карантина

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 207

Ислямист закла трима в църква в Ница

автор:Дума

visibility 226

/ брой: 207

В Скопие са отхвърлили българския компромис

автор:Дума

visibility 313

/ брой: 207

Ереван: Баку отхвърля прекратяването на огъня

автор:Дума

visibility 180

/ брой: 207

Датата

автор:Дума

visibility 157

/ брой: 207

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ