01 Юли 2022петък17:58 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще бъде предимно слънчево. В следобедните часове ще се развива купеста облачност, по-значителна над планинските и североизточните райони, където на отделни места ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Ще духа слаб вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са предимно между 33° и 38°, в София - около 32°. Днес ще бъде предимно слънчево. В следобедните часове ще се развива купеста облачност, по-значителна над планинските и североизточните райони, където на отделни места ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Ще духа слаб вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са предимно между 33° и 38°, в София - около 32°.

Мистерии

Англичанин открива карти, на които е изобразена Антарктида преди 40 века

Авторът им е пълна загадка

/ брой: 46

автор:Зора Богданова

visibility 2365

На 29.8.1929 г. британски археолози, изследващи двореца Топкапъ в Истанбул, съвсем случайно намират удивителна карта, нарисувана върху парче кожа от газела. Оказва се, че тя е истинска и е направена през 1513 г. от англичанина Пири Рейс, адмирал от турския флот. В това няма нищо чудно - известно е, че картографията била любимото занимание на видния военачалник, познат под името Пири Ибн Хаджи Мехмед. Високият чин в турската армия давал на британеца правото да посещава труднодостъпната Имперска библиотека в Константинопол (Истанбул). Въз основа на информация, "изровена" там, Пири съставя споменатата карта. За съжаление нейните откриватели не съобразяват, че държат в ръцете си научно съкровище, и я захвърлят в едно от чекмеджета на голям канцеларски шкаф.

 

Произведението на Рейс вижда отново белия свят на 30.01.1959 г. Намира го проф. Чарлз Хепгууд, преподавател по история в Кинския колеж, САЩ. Той разглежда старинната карта, забелязва на нея контурите на Антарктида и веднага поръчва експертиза в специализирана лаборатория.

След седмица получава заключение, което спира дъха му: на картата са изобразени Антарктида, части от Северна и Южна Америка и Гренландия, както са изглеждали преди няколко милиона години, когато от биологичния вид хомо сапиенс не е имало дори следа. В серия бележки, изписани до самата карта, Пири уточнява: "Получих информацията за нея от много други карти, някои от които са от IV, V и VII в. пр.Хр.".

Проф. Хепгууд поръчва втора експертиза на удивителното парче кожа - този път в ултрамодерната лаборатория на американските военновъздушни сили. Ето констатацията на изследователите. "Вашето искане за оценка на някои необичайни характеристики на картата на Пири Рейс от 1513 г. беше уважено. Ние установихме, че географските детайли в долната й част забележително съвпадат с резултатите от направения от скорошната шведско-британска антарктическа експедиция сеизмичен профил на бреговете на Антарктида. Това означава, че брегът е картографиран, преди да бъде покрит с лед. Геоложките факти показват, че най-късното възможно време, когато е било възможно Антарктида да бъде видяна без ледове, е 4000 г. пр.Хр. В момента ледената шапка в този район е дебела около 1,5 км. Нямаме обяснение за това как би могла да бъде нарисувана тази карта с географските познания от 1513 година."

Известно е, че Антарктида е открита чак на 16.01.1820 г. от експедицията на руснаците Белингсхаузен и Лазарев. Откъде Пири и авторите на ползваните от него карти са знаели за нея?!

Според някои хипотези тя е картографирана преди около 6000 години. Историците обаче твърдят, че първата земна цивилизация е възникнала преди около 3000 години в Средния изток. В такъв случай кой е бил в състояние да изработи толкова прецизна карта? Та съвременната наука разполага с такива едва от 50-60 години.

В края на август 1959 г. проф. Чарлз Хепгууд разглежда старинни карти на Антарктида в библиотеката на Американския конгрес. "Попаднах на истински шедьовър и се вкамених от изненада: на него бе изобразено Южното полукълбо, включително и Антарктида, а подписът гласеше "Оронтеус Финиус, 1531 г.", обяснява той на специалистите от лабораторията на американските военновъздушни сили. Научната експертиза на тази карта показва, че невероятната й прецизност би могла да се постигне само чрез методите на сферична тригонометрия, използвани от средата на XVIII в.

Проф. Хепгууд изпраща картата на физика Ричард Стрейчън от Масачузетския технологически институт. Стрейчън потвърждава, че за да се състави тя, нивото на математическите познания на автора трябва да е много високо. Едва ли обаче Оронтеус Финиус е могъл да ги добие. А без тях съставянето на неговата карта е невъзможно, категорични са експертите.

Упоритият проф. Хепгууд открива още една прелюбопитна карта - този път в градската библиотека на Пекин. Тя е издялана от камък, изработена е през 1137 г. и е качествена и точна като западните. Направата й обаче е немислима без задълбочени познания по сферична тригонометрия.

Клавдий Птоломей също се занимава с картография. На знаменитата му "Карта на Севера", измайсторена през II в., твърде подробно и точно са посочени северните райони на земното полукълбо. Специалистите недоумяват откъде древногръцкият учен е добил страхотните си познания по география. Такива не притежават дори колегите му, живели в XV в., когато е открита неговата карта.

През 1559 г. турският картограф Хаджи Ахмед съставя карта, на която съвсем отчетливо е изобразена ивица суша с ширина около 1609 км, свързваща Аляска със Сибир. Според геолозите този "мост" действително е съществувал на мястото на Беринговия проток, но се е скрил под повърхността на морето в края на последния ледников период, т.е. преди 10 500 години. Могъл ли е Хаджи Ахмед да се телепортира в онези времена, за да види тази суша? Надали. Тогава откъде знае за нея?

Според проф. Хепгууд изброените карти (а вероятно и много други, неизвестни досега на науката) са дело на загадъчна цивилизация, развита поне колкото нашата, която съществувала на Земята преди много хилядолетия. Използвайки техника, с каквато разполагаме сега, нейните картографи заснели от въздуха планетата ни. Това, разбира се, означава, че са използвали подходящи летателни апарати.

Дали мистериозната цивилизация е оставила и други доказателства за съществуването си? Например египетските пирамиди, пирамидите в Южна Америка, статуите на Великденския остров, странните фигури, начертани на платото Наска и т.н. Кой знае...

Общинските жилища

автор:Борис Цветков

visibility 84

/ брой: 126

Нотата е нищожна

автор:Велизар Енчев

visibility 115

/ брой: 126

Надя Попова: Истинската поезия оставя белег

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 126

Китайци пият "Кукери"

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 126

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ