29 Октомври 2020четвъртък19:16 ч.

Интервю

Анна Славова: Отговорността за нормална учебна година е на всички

Държавата остави директорите и учителите да се справят сами с подготовката за необичайния учебен процес, казва народният представител от "БСП за България"

/ брой: 176

автор:Деси Велева

visibility 80

АННА СЛАВОВА е родена през 1978 г. в София. Висшето си образование завършва през 2001 г. в Университета за национално и световно стопанство със специалност "Международни икономически отношения". Магистър е по управление на европейски проекти от Пловдивския университет. Има специализация по "Банки и финанси" към Международния банков институт в Лондон съвместно с Асоциацията на търговските банки и БНБ. Работила е в частния и държавния сектор. Владее испански, английски и френски език. Била е общински съветник от БСП в София. В момента е народен представител от "БСП за България". 

- Г-жо Славова, освен депутат, сте и майка на две деца в училищна възраст. Какви са очакванията ви за новата учебна година? Има ли шанс тя да премине сравнително нормално и ползотворно?

- В личен план новата учебна година започва много емоционално, тъй като имам първокласник и второкласник. Затова се надявам, че тя ще протече нормално, присъствено в клас, не както миналата година. Защото ние, родителите на деца в началните училищни класове, знаем колко трудно беше дистанционното обучение за най-малките. Затова очаквам обективна оценка на ситуацията в страната и осигуряване на спокойствие за децата, родителите и учителите. 

Отговорността я носим всички. Родителите би следвало да спазват изискванията, поставени от регионалните здравни инспекции, от министерствата на здравеопазването и на образованието. Трябва да обясним на децата какво да е поведението им и какви мерки да спазват. Отговорността е и на учителите, които също трябва да помагат в тази различна обстановка. Най-голямата отговорност е на Министерството на образованието и на кметовете на общините, които трябва да осигурят условията за провеждането на нормален учебен процес. 

- Да се правят планове в тази ситуация е изключително трудно, но все пак родителите очакват адекватни мерки от държавата, от институциите. Как подходиха те към обезпечаването на учебния процес и къде сгрешиха досега?

- Всички действия са много закъснели. Разбира се, че обстановката е непозната и се променя, но цяло лято имаше достатъчно време, за да може в началото на септември да има ясно разписани правила при различни ситуации. В момента в голяма част от училищата дори не се провеждат родителски срещи. Има родители, които ден преди началото на учебната година не знаят как ще започне тя и какви са задълженията им. Министерствата хвърлиха правила в последния момент и оставиха директорите и учителите да се справят абсолютно сами с изпълнението на мерките.

За всички ни е ясно, че не може да се напишат конкретни насоки за всяко училище, защото то има свои специфики. Но ръководствата трябваше да имат яснота по-рано. Не може сега да се очаква за десетина дни те да се справят с всичко и да са привели в изпълнение мерките. А защо никой не ги попита дали ще им стигнат бюджетите за изпълнението на правилата? Хрумна ли на властта, че в училищата трябва да се назначат още хигиенисти, за да се спазват мерките за дезинфекция? За препарати, шлемове за учители и всички други инвестиции, които правят в момента директорите, не е ясно откъде ще дойдат парите. 

- Какво още може да се направи в полза на учениците и учителите?

- Пак ще кажа - всичко вече е закъсняло. Освен да създадат шум в системата, друго не могат да направят. Сега трябва да се даде свобода на директорите, а те да получат възможността да се обръщат към кметовете, за да търсят помощ. 

- С промените в Закона за предучилищното и училищното образование, приети в края на миналата седмица, се даде по-голяма възможност за преминаване към дистанционно обучение при извънредна обстановка. 

- Действително се гласуваха текстове, които осигуряват на практика възможността всяко желаещо дете да излезе от присъственото обучение и да мине в дистанционна форма. Това ще става след решение на родителите, които все пак трябва да го обосноват с уважителна причина. Никой обаче не знае все още кой ще преподава в електронна среда на тези деца. Липсва готовност за общите обучителни центрове, не е взето предвид, че в различните училища учат по различни учебници. Как ще се събират тогава децата да се обучават заедно? Има текстове, които дори Министерството на образованието не знае как ще изпълни. 

- Дали МОН не отвори твърде широко вратата за онези родители, които на всяка цена искат детето им да учи в електронна среда и да не присъства в училище? Има ли риск тези деца да не получат качествено обучение или след това да не се върнат изобщо в училище? Оправдана ли е свободата, която се дава за избор на различни форми на обучение?

- Самата аз съм раздвоена. От една страна, съм съгласна, че в ситуация на епидемия притеснените родители трябва да имат възможност за избор. Те вероятно могат да стоят вкъщи, да работят също дистанционно и са преценили, че детето им може да учи от дома. От друга страна, разрешенията ще се дават от Регионалните управления по образование и не е ясно дали контролът ще е достатъчен. Сигурни ли сме, че от управленията ще могат да проверят дали са осигурени условията вкъщи за електронно обучение, дали ученикът наистина ще учи? Ако се окаже, че всичко е проформа, ще го върнем ли в клас веднага? Както има родители, които са съвестни, така има и такива, които не се отнасят сериозно към обучението на децата си. 

- Защо от групата на БСП застанахте срещу промени в закона, които дават възможност на иновативните училища да отделят до 20 на сто от часовете си за дистанционно обучение, без да има извънредна обстановка?

- Те и досега имаха такава възможност, но не се възползваха от нея, което ясно показва дали е нужна. Нашите притеснения са, че един път като се вкара конкретен процент, той ще може лесно да се вдига. А това ще отвори вратата все по-често да се минава към дистанционно обучение, което не е най-добрата форма. 

- Промените в закона регламентираха нови положения за обхвата на деца в предучилищното образование. Най-голямата и дългоочаквана от родителите новина е, че за неприетите в детска градина деца над 3-годишна възраст ще се изплащат финансови компенсации. От групата на БСП отчитате ли като свой успех по-широкия обхват на децата?

- Първоначалният вариант на ГЕРБ на промените в закона изобщо не предвиждаше обезщетения за неприетите деца. Управляващите искаха държавата да поеме таксите за хранене и посещение на детски градини от децата в задължителна предучилищна възраст на база на социалния им статус. Те изведнъж промениха мнението си, след като от БСП внесохме между двете четения два проекта за промяна. Единият беше именно за компенсация на неприетите деца, а другият - да се поемат таксите на всички, без значение от социалното им положение. Да, приемам това като успех на "БСП за България".

- Има ли яснота в кои случаи ще се изплащат компенсациите - при посещение на лицензирани от МОН частни детски градини, детски центрове, кооперативи, за детегледачки?

- Тепърва ще се разписва наредба, която ще укаже конкретните правила. Тя трябва да е готова до три месеца. Комисията по образование към парламента ще инициира първата среща със синдикати, учители, директори, родители и всички представителни организации на заинтересованите групи, за да може всеки да си каже мнението. Искрено се надявам, че няма да бъдат обхванати само частни детски градини. Сумата, с която ще се компенсират родителите, е около 300 лева на месец. Важно е с наредбата да се пресекат евентуални злоупотреби с тези средства.

- Какво е пожеланието ви за новата учебна година?

- Искам да пожелая успешна и здрава, също така и спокойна учебна година за всички. Това е най-прекрасният и вълнуващ празник за родителите на първокласници. Сили и кураж на учителите, на които дължим много!

Икономиката няма да издържи второ затваряне

автор:Дума

visibility 288

/ брой: 206

Програмите за коронакризата са с ниска ефективност

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 206

Европарите ще са с 4,6 млрд. лв. по-малко

автор:Дума

visibility 245

/ брой: 206

Външният дълг стигна 63,5% от БВП

автор:Дума

visibility 226

/ брой: 206

Меркел: Зимата ще бъде тежка

автор:Дума

visibility 0

Полският президент отстъпва за абортите

автор:Дума

visibility 128

Мадрид се затваря за празниците

автор:Дума

visibility 113

Франция повиши нивото на готовност срещу тероризъм

автор:Дума

visibility 113

Сталин пише стихове, и то какви!

автор:Христо Георгиев

visibility 614

/ брой: 206

Прекрасните пейзажи на Цвета...

автор:Лозан Такев

visibility 510

/ брой: 206

Правото на строеж срещу правото на въздух

автор:Деси Велева

visibility 302

/ брой: 206

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ