06 Юли 2022сряда15:55 ч.

ВРЕМЕТО:

Още от сутринта ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи, гръмотевични бури и градушки. Има вероятност за локални интензивни явления. Над Източна България ще се задържи предимно слънчево и горещо. Температурите ще се понижат с 5°С-7°С. Максималните температури ще бъдат от 26°С в западните райони до 36°С на места в Източна България. Още от сутринта ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи, гръмотевични бури и градушки. Има вероятност за локални интензивни явления. Над Източна България ще се задържи предимно слънчево и горещо. Температурите ще се понижат с 5°С-7°С. Максималните температури ще бъдат от 26°С в западните райони до 36°С на места в Източна България.

Актуално

Апартаментът - вечният изкусител на властта

През последните 30 години всеки, докопал се до управлението на държавата, е гледал да се облажи с евтино жилище

/ брой: 60

автор:Евгени Гаврилов

visibility 1182

Дълбоко ще сбърка всеки, който твърди, че "апартамент гейт" е една от запазените марки на ГЕРБ. Напротив, апартаментите са били вечният изкусител на властта. Като по правило всеки, който се е докопвал до нея, е гледал първо да се облажи, а след това евентуално да мисли за народните дела. Това правило е важало и преди 10 ноември, но през последните 30 години то придоби епидемични размери, които бяха съчетани с голяма доза цинизъм. Едва ли някой вече си спомня, че едно от основните обвинения срещу бившия държавен ръководител Тодор Живков по прочутото Дело №1 бе свързано с факта, че докато е бил начело на държавата в продължение на над  30 години, е дал около 150 апартамента на видни българи, предимно представители на културата и изкуството.

Ситуацията с нищо не се промени и след дворцовия преврат у нас. През януари  на 1990 г., когато бе сформирана и започна да заседава т.нар. Кръгла маса, едно от първите изисквания, които постави зараждащата се опозиция, бе  на нейни представители да се дадат  апартаменти и софийско жителство. Те ги получиха в новостроящ се блок на бул. "Шипченски проход" срещу Първо РПУ на МВР. След това започна раздаването на луксозни апартаменти от контингента на Бюрото за осигуряване на дипломатическия корпус(БОДК). Тогавашният премиер Андрей Луканов се поддаваше на натиска на всякакви нововъзникващи "опозиционни" организации. Затова почти не минаваше заседание на правителството, на което да не се одобряваше поредният списък с "правоимащи". 

По-късно, през 2000 г., 113 жилища на бившото БОДК - сега Изпълнителна агенция "Дипломатически имоти в страната", бяха прехвърлени на различни министерства и ведомства с решение на правителството. Други 134 апартамента, в които живееха главно бивши служители на Министерството на външните работи, бяха прехвърлени на областния управител на София. Останалите 113 жилища бяха дадени на тогавашни величия - настоящи и бивши висши чиновници. В служебни жилища например живееха шефовете на разузнаването и контраразузнаването Димо Гяуров и Атанас Атанасов, сегашен лидер на ДСБ и борец за правда Атанас Атанасов, бившият директор на НСБОП Кирил Радев. Наемите в такива апартаменти, които са главно в кварталите "Изток", "Слатина" и "Редута", са 3-4 пъти по-ниски от пазарните. За жилище от 146 кв. м спецнаемателите плащаха 75 лв., за апартамент от 108 кв. м - 60 лв. 

Пример

Ето един типичен пример. Според публикации в медиите  на следващата година Атанас Атанасов, тогава шеф на Национална служба "Сигурност" при управлението на СДС, си е купил огромен апартамент от близо 180 кв. м на престижната ул. "Фредерик-Жулио Кюри" в столицата. Поне половината от цената е платена с компенсаторки. Четири години по-късно министърът на вътрешните работи от правителството на Симеон Сакскобургготски - Георги Петканов, потвърждава данните. "Атанасов е купил жилище с компенсаторки и е ощетил държавата поне със 108 000 лв.", съобщава МВР-министърът. По думите му човекът на Иван Костов е платил 7000 лв. за ведомствения апартамент. Според публикациите от 2001 г. жилището е оценено от МВР по пазарни цени на 100 000 лв. Това прави по около 300 долара за квадратен метър. Данъчната му оценка обаче е 30 хил. лв. Експерти по недвижими имоти смятат, че в онзи момент жилището би трябвало да струва 120 хил. лв. при това с отстъпките за овехтяване и с предимството, че е ведомствен апартамент. За "простосмъртните" чиновници списъците на хората, които получаваха апартаменти от държавния фонд, се обявяваха по последните етажи в сградата на Министерския съвет, далеч от журналистически погледи. Първият апартаментен скандал избухна през 1992 г., когато стана ясно, че тогавашният премиер Димитър Попов се е сдобил с огромен апартамент от контингента на БОДК. Последваха съдебни дела. Според съдебното решение придобивката трябваше да му бъде отнета, но за това дали има действия в тази посока историята мълчи. Всъщност апартаментен скандал имаше и по-рано. Той бе свързан с премиера Андрей Луканов, но при него ставаше дума за отнемане, а не за придобиване на апартамент на култовата ул."Латинка" в столичния квартал "Изток".

Компенсаторките

После заедно със СДС дойде и времето на компенсаторките. Това са хартийките, които получиха реститутите, чиито къщи магазини и фабрики не можеха да бъдат върнати в реални граници. В един момент се оказа, че раздадените компенсаторки са много повече, отколкото е цената на собствеността, която не може да се възстанови. Освен това тогавашният парламент задължи със закон правителството да направи списък на жилищата, които ще се продават с компенсаторни инструменти. Подобен списък така и не се появи на бял свят. Просто на практика властниците създадоха привилегия, чрез която те и близките им можеха да пазаруват евтини жилища. От нея се възползва и министърът на правосъдието в правителството на Иван Костов Теодосий Симеонов. През лятото на 2001 г., когато на власт дойде НДСВ, стана ясно, че правителството на Костов е раздало стотици жилища срещу хартийки. В първите дни на тогавашния парламент "Коалиция за България" настоя за  създаването на временна анкетна комисия, която да провери дейността на Министерския съвет, на премиера и министрите за времето от 17 април до 5 юли 2001 г., когато кабинетът управляваше без контрол от страна на парламента. В мотивите на проекторешението бе записано тъкмо раздаването на апартаменти срещу компенсаторни записи. Целта бе да се разкрие механизмът, по който кабинетът на Костов е престъпвал закона, и да се помогне на новото правителство да се предпази от изкушенията на властта. Председателят на парламента тогава Огнян Герджиков обаче не постави на гласуване проекторешението. А когато процедурните трикове се изчерпаха и проектът все пак бе подложен на гласуване, той бе подкрепен само от левицата. За създаването на анкетна комисия гласуваха и трима от НДСВ, но това не бяха Цеков, Кошлуков и Севлиевски, пише тогавашният депутат от левицата Иво Атанасов.

Скандалът

Две години след това гръмна  скандалът с харизаните и от жълтото правителство апартаменти. Тогава се разбра за поредните  "напазарувани" евтино държавни апартаменти от висши чиновници. В списъка се оказаха двама действащи министри - регионалният Валентин Церовски и на държавната администрация Димитър Калчев, един бивш - Неждет Моллов, главният секретар на Министерски съвет Севдалин Мавров, шефката на правителствения пресцентър Цветелина Узунова, бившата парламентарна секретарка на Симеон и после депутатка Гадар Хачикян, зам.-шефът на парламента Юнал Лютфи, софийският областен управител Росен Владимиров. Освен това се оказа, че главният секретар на външно министерство Яшарали Ахмед си е купил четиристайно жилище от 173 кв. м на бул. "Жолио Кюри" в края на 2004 г. само срещу 54 058 лв. Пазарната му стойност е пет пъти по-висока. Почти на безценица е взела апартамент и шефът на дирекция "Обществени поръчки" в МВнР Тюркян Мехмед. Той е от 98,6 кв. м в елитния квартал "Витоша" и струва едва 50 271 лв.

Трябваше да се спасява положението. За целта Даниел Вълчев и негови колеги от царската група внесоха законопроект за промяна на Закона за държавната собственост, според който ведомствените апартаменти и другите имоти, частна държавна собственост, трябва да се продават чрез публични търгове, в които ще могат да участват всички граждани, а не само работещите в държавната администрация. В поправките е записано, че първоначалната тръжна цена на съответния имот не може да бъде по-ниска от неговата данъчна оценка. Целта е да се гарантира интересът на държавата и да не се допусне облагодетелстване на определени лица, се сочи в мотивите. 

Проверка

Като реакция на случващото се премиерът Сакскобургготски разпореди проверка на сделките с жилищния фонд на МС. От над 60 случая бяха оповестени 7 нарушения, сред които сделките с Калчев, Моллов, Мавров, Узунова и Хачикян. Единствено депутатката обяви, че е готова да върне взетия от нея 100 кв. м апартамент за малко над 30 000 лв., ако държавата й го поиска. Симеон се отказа да праща новодомците на съд, за да ги принуди законово да доплатят евтините апартаменти, какъвто вариант бе предложила оглавяваната от зам.-правосъдния министър Меглена Тачева комисия. Последно от МС съобщиха, че областният управител трябва да възложи изготвянето на нови оценки на продадените апартаменти и новодомците да доплатят по тях. Росен Владимиров обаче изрази съмнение, че има законова възможност да стори това. Междувременно тогава депутатите от кръга "Новото време" внесоха в парламента поправки в закона за държавната собственост, според които в 6-месечен срок новодомците трябва да доплатят жилищата си по реалната пазарна цена или да ги върнат на държавата. Всичко обаче остана само като добри намерения. През 2009 г. ГЕРБ дойде за първи път на власт. Още тогава като вътрешен министър Цветан Цветанов декларира шестте си апартамента. Незнайно защо обаче никой не им обърна внимание. Скандалът избухна година по-късно с поредната декларация на шефа на МВР. Започнаха  проверки срещу дясната ръка на Бойко Борисов. Тогава шеф на НАП бе Красимир Стефанов, който се опита да замаже положението, след като Цветанов даде смехотворното обяснение, че е купил жилищата с финансовата помощ на тъста и тъщата си. За награда Стефанов получи депутатско място в групата на ГЕРБ.  

Повторение

Според медийни публикации отпреди 8 години става ясно, че през 2004 г. бащата на Десислава и тъст на Цветан Цветанов получава пенсия от 139 лв., която през 2009 г. става 235 лева. Неговата съпруга пък се разписва през 2004 г. срещу 107 лв., а през 2009 г. вече взема 210 лева. Васил Георгиев си докарва допълнителни доходи, като продължава да работи, въпреки че е пенсионер. През 2004 г. за това той е бил възнаграждаван със 125 лв., а през 2009 г. - с 250 лв. Получените средства от пенсия и трудовото възнаграждение на двамата за проверявания период са 35 724 лв. Според данни на НСИ по онова време тези пари трудно биха стигнали на едно двучленно семейство да живее нормално. Сериозно впечатление правят и банковите сметки на Георгиеви. Те са общо 13 - бройка, необичайна за обикновени пенсионери. Тези дни е в разгара си нов апартаментен скандал, в който е замесен Цветан Цветанов. Има твърдения, че умните хора се учат от грешките си, а глупавите ги повтарят. От кои е шефът на парламентарната група на ГЕРБ, нека всеки сам си обясни. Имотите на Ахмед Доган са отделна тема.

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ