17 Април 2021събота20:49 ч.

"Арабеск" - от елитен балетен театър до анонимна структура

/ брой: 162

автор:Вилиана Семерджиева

visibility 2035

Все още се опитваме да вярваме, че тази реформа няма да унищожи балет "Арабеск". Опитваме се да вярваме, че "Арабеск" ще бъде не само част от историята, но и част от бъдещето на българската култура. Това се казва в Открито писмо, изпратено до ДУМА от трупата на балет "Арабеск". Опитваме сe да вярваме, господин Рашидов, защото, ако не вярваме, жонглирането с понятията "преструктуриране и изграждане на нови структури на институтите" в така предложената реформа означава закриване на трупатa. Балет "Арабеск" ще изгуби своя статус на държавен театър, на единствения самостоятелен балетен театър в България, ще загуби своето име и своята идентичност. От това ще загуби най-вече културата на България, подчертава Боряна Сечанова.
Балет "Арабеск" е създаден преди почти половин век от едни от най-безспорните имена на българския балет - Красимира Колдамова, Ичко Лазаров, Вера Кирова и др., не от чиновници, не с постановление и кабинетни началници, а като необходимост в България да се танцува различно, съвременно. Сега, десетилетия по-късно, балет "Арабеск" е запазената марка на българския съвременен танц в Европа и света - със свой уникален облик, символ на професионализъм и вдъхновение, борбеност и отстояване на творческата си идентичност и право на съществуване през всяка една от тези години, нито една от които не е била лека. "Арабеск" формира поколения елитни изпълнители, владеещи техниките и на класическия и на съвременния танц, даде тласък на няколко поколения български съвременни творци - хореографи, композитори, сценографи,  възпита няколко поколения публика.
Балет "Арабеск" винаги е имал творци, спектакли, публика, успехи и никога - своя собствена сцена. В тази трупа вгради живота и таланта си Маргарита Арнаудова, която 20 години, превръщайки балетно студио "Арабеск" в елитен балетен театър, всекидневно се бореше с проблема "пространство за Арабеск". От нея знаем, че щом бъде повдигнат този въпрос пред поредния управник, тогавашният Комитет за култура е излизал с "мъдрото" предложение балет "Арабеск" да бъде закрит, да бъде слят с балета на Операта или с някой друг. И така години наред. Тя казваше: "...и ние винаги предпочитахме да нямаме сцена, но да ни има, отколкото проблемът ни да бъде решен по този начин".
От началото на демокрацията, в продължение на повече от 20 години до днес, никой не постави под съмнение съществуването на балет "Арабеск". Все така нямахме сцена, но живеехме с надеждата за нея и се борехме неистово да бъдем достойни за собствена сцена и за нашата публика, се казва в писмото. Днес едно предложение за реформа изтри балет "Арабеск" от културната карта на България. За пореден път с доброто намерение да ни осигурят сцена, но без никакъв диалог с нас, подчертава Сечанова.
Подочувайки оттук-оттам за предстоящата реформа, артистите поискали среща със зам.-министър Тодоров, на която им било пояснено, че министерството иска да предостави сцена на балет "Арабеск" и по-точно сцената на ДМТ "Стефан Македонски". Зам.-министър Тодоров обяснил как това може да стане на принципа на интендантските немски театри и как всяка от двете трупи ще има своята творческа независимост. Изказвайки своите съмнения, артистите остават с обещанието за повторна среща, за да бъдат обсъдени и да се чуят и техните предложения. Но всеки следващ опит за среща остава без резултат.
В документа, който вече е публикуван официално на сайта на Министерство на културата и представен на Министерския съвет, Държавният музикален театър "Стефан Македонски" и балет "Арабеск" се преобразуват в Софийски музикален и балетен център". Според творците от "Арабеск" - анонимно, без запазените марки на двата театъра, без техните имена и без юридическата им самостоятелност. Тази реформа предлага на "Арабеск" безлично и безименно съществуване под шапката на безименния музикален и балетен център, се отбелязва в Отвореното писмо.

Чужденците се отказват масово от почивка у нас

автор:Дума

visibility 710

/ брой: 74

Само една от четири ябълки на пазара е българска

автор:Дума

visibility 332

/ брой: 74

Тройно по-голям износ на вино

автор:Дума

visibility 373

/ брой: 74

БАБХ е спряла вноса на 1203 тона плодове, ядки и мед

автор:Дума

visibility 277

/ брой: 74

Ваксинационните паспорти

автор:Аида Паникян

visibility 538

/ брой: 74

Датата

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ