18 Септември 2021събота19:34 ч.

Атанас Пеканов: Не са ме канили в следващо правителство

автор:Дума

visibility 327

12.6 милиарда ще получи България в рамките на Плана за възстановяване и развитие. Тези инвестиции се вливат в икономиката за възстановяване, но и за устойчивост – това ще повиши потенциала на икономиката, но ще има и индиректен ефект. Има 43 реформи и 56 проекта в Плана, като те са зададени по препоръките на ЕК – става въпрос за реновиране на класни стаи, например, инфраструктурни проекти, медицински хеликоптери, има и проект за ВЕИ-мощности на покривите на къщите с цел спестяване на средства на хората от сметки; ще има 7 центрове за лечение на инсулти за спасяването на хора в критични ситуации.

Това каза вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов пред Нова тв.

Запазили сме някои добри проекти от предишното правителство, но всички те са ревизирани – прегледани са им разходите, а други проекти са напълно реновирани. Сега се търси идеалният вариант колко да са грантовете за бизнеса, и колко да са кредитите, към момента смятам, че е по-добре грантовете да са в по-голяма част, тъй като на пазара има достатъчно кредити, добави вицепремиерът.

200 милиона лева са отдръпнати от бюджета на столицата, защото има голяма концентрация на европейски средства към Столична община, - проектът за метрополитена е важен за столицата, но смятам, че оттам може да бъде ограничен определен бюджет, но не намерихме разбиране от екипа на Кмета Фандъкова. ЕК непрекъснато ни критикува, че развитието на градовете у нас е изключително небалансирано, затова обмисляме да извадим София от югоизточния район на страната и той да стане самостоятелна административна единица – това ще помогне за по-справедливото развитие на останалите региони.

Имаше огромен проект за Напоителни системи, който трябваше да бъде защитен с експертна оценка и анализ, но това не стана, защото експертния потенциал на дружеството е „нарязан на скрап“. След като не беше доказан, този проект вече е изоставен, тъй като ЕК не получи необходимите експертни оценки, за да го финансира, допълни вицепремиерът.

Голяма реформа сме заложили в социалната сфера – индексиране на пенсиите. През тази седмица говорих с представители на ИТН, в петък около 4 часа им представих ревизираната версия на Плана за възстановяване, - някои въпроси останаха отворени – единия е в сферата на върховенството на закона, друг е въпросът за Зеления пакт и въвеждането на клаузите му.

Не съм получил покана за участие в следващ кабинет, но и не съм видял какви ще са приоритетите му, завърши вицепремиерът.

Айтос на протест: „Без тирове убийци!“

автор:Дума

visibility 48

Съборът на БЛС преизбра д-р Иван Маждаров

автор:Дума

visibility 103

Петков и Василев представят проекта си утре

автор:Дума

visibility 525

Стефан Янев се срещна с пътните строители

автор:Дума

visibility 257

Задава се риск за бюджет 2022

автор:Дума

visibility 570

/ брой: 179

НАП проверява спортния тотализатор

автор:Дума

visibility 260

/ брой: 179

Само момчета ще учат в гимназиите в Афганистан

автор:Дума

visibility 0

САЩ спретнаха англосаксонски военен пакт в Азия

автор:Дума

visibility 487

/ брой: 179

Курц: Пандемията за ваксинираните свърши

автор:Дума

visibility 398

/ брой: 179

Протести срещу дясната политика в Еквадор

автор:Дума

visibility 250

/ брой: 179

Страховете ни

автор:Георги Георгиев

visibility 1269

/ брой: 179

Не е яко да си вандал

автор:Велиана Христова

visibility 519

/ брой: 179

Президентската прокаженост на ГЕРБ

автор:Юри Михалков

visibility 763

/ брой: 179

Инфлацията ще ни помете безпощадно!

visibility 591

/ брой: 179

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ