25 Юли 2021неделя12:29 ч.

Мила родино

Автобусче с керемиден покрив

Една уникална фотография на Юлиан Ангелов съчетава несъчетаемото и заедно с още много майсторски направени фотоси представя България оригинално, впечатляващо

/ брой: 74

автор:Ирен Танева

visibility 3111

Юлиан Ангелов е историк, индолог, фотограф, журналист, редактор и издател. Пътувал е и е снимал в над четиридесет държави по света, сред които: Индия, Непал, Индонезия, Малайзия, Сингапур, Италия. Носител е на първа награда в раздел "Пътешествия и култура" на списание "Нешънъл Джиографик" (България). През 2006 г. създава колекцията "Must see Bulgaria" - серия от мултимедийни дискове и фотографски албуми. Същата година прави една от най-големите фотогалерии с изображения от България. Автор е на книгата "За свещените крави и качеството на дните" - пътеписи и фотографии. Бил е редакционен директор на списание "The Explorer" (България), главен редактор на списание "GEO" (България), редакционен директор и фоторедактор на списание "Пътешественик".
Основател и главен редактор на списание "Одисей". Публикувал е над 400 илюстрирани с фотографии статии за туризъм, пътешествия и култура в български медии, както и в чуждестранни издания.
На 7 април от 18 ч. в галерия "Алма матер" в Ректората на СУ "Св. Климент Охридски" се открива негова изложба за Индия "Свещеният Вриндаван" по случай 30 г. от създаването на специалност "Индология" в университета. Ще бъдат показани 30 фотографии, пресъздаващи красотата, уникалния колорит и мъдрост на индийската култура, бита, пищните ритуали и старинните храмове на града-чудо Вриндаван.Пътуването е в кръвта му, затова дълги години Юлиан Ангелов работи в списания за туризъм и пътешествия. Те имат за цел да представят и България, и света по нетрадиционен начин. Извън тях обаче изданията, посветени на нашата страна на български и на чужди езици, не му се струват достатъчно добри като снимков материал и въобще като качество на цялостния продукт. У нас, за съжаление, издаването на такъв тип книги и албуми не е в ръцете на професионалисти. Неговата идея е да бъде създаден продукт с много добър език, полиграфия, външен вид и фотография. Той иска изданията да са като западноевропейските.
Бившият премиер Сергей Станишев подарява такива книги на депутати в Европарламента. Много частни фирми, а също и институции, проявяват голям интерес към тях. Това показва желание България да бъде представена по един естетски начин, с вкус.
Тези факти свидетелстват и за нещо друго - Юлиан Ангелов и хората около него са сполучили в това, което правят. И няма как да е иначе, след като залагат на стилен дизайн, луксозен печат и изработка, авторски изображения, текстове и музика.
Инициаторът на проекта работи с най-добрите фотографи и озвучители. Музиката се пише от група "Ом" - известно име на нашата музикална сцена. Работи и с много добри графични и уеб дизайнери.
Питам Юлиан Ангелов как се популяризират дисковете и печатните издания?
Разпространяват се по големите вериги книжарници - "Хеликон", "Сиела", в магазините за сувенири. Освен това екипът работи директно с клиенти. Мнозина купуват изданията и дисковете за свои приятели в чужбина. Наши сънародници, живеещи извън България, ги купуват, за да покажат родната си страна на хората, с които общуват и работят.
А скъпо ли е?
Не е евтино, но представя страната ни в най-добра светлина. При това положение си струва, нали?
Серията "Must see Bulgaria" е поредица дискове с фотографии, информация на чужди езици, но и на български. Целта й е да представи в изображения, звук и текст най-доброто от културата, природните забележителности и традициите на България, да открие нов поглед към тях. Албумите и мултимедийните дискове от серията представляват всъщност другия поглед към страната ни. Показват редица неизвестни, непопулярни кътчета от България, но и търсят нестандартните гледни точки към популярните забележителности.
В тях има и професионално записани звуци - в зависимост от фотосите. Ако е снимка на природна картина например, тя е придружена от шум на падащи листа, свистене на вятър.
Първите издания от серията включват фотографии на необичайни пейзажи от България, типични български къщи, традиционен нашенски начин на живот, погледнат през призмата на прословутото българско чувство за хумор и самоирония.
Това обаче далеч не е всичко. В скоро време се предвижда да излязат няколко тематични албума с уникални професионални фотографии от България. В тях с качеството на снимковия материал и с полиграфията не е направен нито един компромис. Това са продукти от значително по-висок клас в сравнение с издаваните досега. Сред тях е и "Опознай България!" - мултимедиен диск на български език. Той е вълнуващо пътуване из природните красоти, културните традиции и историческите забележителности на България. Необичайният дизайн и нетрадиционната и често пъти пълна с чувство за хумор гледна точка към българските архитектура, хора, пейзажи, исторически паметници, носии, фолклор, курорти, природа, обичаи и ритуали, градове, села, традиционен бит превръщат "Опознай България!" не само във виртуален пътеводител, но и в прекрасен подарък за всички, които искат да видят истинската България.
Последното (засега) издание е мултимедийният диск на английски език "Bulgaria and the Bulgarians". Той съдържа триста подбрани фотоси от България. Разделени са на десет галерии с изображения на ритуали и обичаи, български занаяти, традиционно строителство и къщи, портрети на хора от различни религиозни общности и етноси, храмове на най-големите вероизповедания в страната, традиционен бит, архивни снимки от края на ХIХ и началото на ХХ век. Те отразяват живота у нас през този период. Има и серия снимки от София. Фотографиите са съпроводени с подробна информация за историята и географията на България, както и с професионално записани природни звуци, фолклорни мотиви, църковни песнопения, еврейски религиозни служби, мюсюлмански молитви. Те допълват визуалната част и разкриват още една страна от неповторимата българска култура, природа и традиции.
При пътуванията си из страната Юлиан Ангелов среща прекрасни хора - интересни, колоритни личности. Колкото повече обикаля, толкова повече у него се утвърждава един извод: България не е жълтите павета! Истинската България е тази на селото, където обикновените хора работят сериозно, мъжки, в студ и пек, където са запазени духът и традициите на нашата страна. Там са старите жени от фолклорните събори, местните учители и краеведи, земеделците и овчарите, които винаги могат да разкажат някоя силна, драматична история. Когато те си отидат, с тях ще си отиде и тази България, защото българското село за съжаление умира. Затова той се стреми да го документира, да заснеме всичко каквото може, понеже тези неща вече няма да ги има.
Ние, българите, нямаме "ваксина" срещу глобализацията. Нашият народ е изключително наивен - позволява да бъде обезличен и да намалее дори в чисто демографски аспект. Ако я имаше тази ваксина, щяхме да запазим българското село - гръбнакът на България. Именно с тези срещи, вълнения, тревоги, разсъждения и мисли е свързана и любимата снимка на Юлиан Ангелов. Тя е от пътуване в Родопите. Обикаляйки, той вижда автобусче, покрито с керемиден покрив. Направено е на овчарски заслон. Обстановката е пролетна - цъфнали дървета, сутрешни мъгли. Автобусчето - на фона на планината. Всичко това изглежда някак сюрреалистично...
Уникално е - Юлиан Ангелов никъде никога не е виждал нещо подобно. За него тази картина е събирателен образ на България - съчетание на несъчетаемото. В същото време обаче изглежда хармонично сред природата. Не разваля гледката. Не стои смешно или глупаво, а е единство на неща, които иначе не могат да бъдат съчетани - както е в България изобщо. Тя е най-рационалното място в света въобще - според Юлиан Ангелов. А той определено има много наблюдения.
Част от проекта е и сайтът www.mustseebulgaria.com, който непрекъснато се обновява с нови снимки. Посещават го и българи, и чужденци. Той е в процес на развитие. Най-много са снимките в него. Снимани са наши религиозни паметници, исторически и културни забележителности, хора, природни картини, ритуали и обичаи, народни носии, традиционен бит...
Какво да си пожелаем накрая?
На нас - да намерим ваксина срещу криворазбраната глобализация!
На Юлиан Ангелов - да намира все повече съмишленици, за да не остане начинанието му "глас в пустиня".


Портрет на циганка от Карлово
 
Природният феномен "Побитите камъни"

Овчарски заслон в Родопите, или автобусче с керемиден покрив

Освободено е ръководството на БЕХ

автор:Дума

visibility 373

Очакват 2% годишна инфлация

автор:Дума

visibility 341

/ брой: 140

Купуваме по-скъпи телевизори на изплащане

автор:Дума

visibility 379

/ брой: 140

Новата COVID вълна вече е тук

автор:Дума

visibility 365

Италия въвежда зелени пропуски за ваксинирани

автор:Дума

visibility 321

Заев пожела на Албания успех по пътя към Евросъюза

автор:Дума

visibility 439

/ брой: 140

Последна въздишка

автор:Ина Михайлова

visibility 1551

/ брой: 140

Злодеите разстрелват поетите заради песните им

visibility 716

/ брой: 140

Федерализиране или разделяне на Украйна?

автор:Чавдар Добрев

visibility 518

/ брой: 140

Арогантност

автор:Деси Велева

visibility 483

/ брой: 140

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ