18 Септември 2025четвъртък14:32 ч.

Едно наум

Бакшишът - "благодаря", но в пари

Той владее света и е баланс между скъперничество и прекалена щедрост, като рекордьор в последното е възрастен клиент, дал за бакшиш... кола Порше

/ брой: 285

автор:Ани Димитрова

visibility 7740

Бакшишът е явление, което владее света. Дава се доброволно, като всеки има право да постъпи както смята за нужно. И все пак - ако не остави бакшиш, значи е недоволен от качеството на услугата. Бакшишът е своего рода "благодаря" в парично изражение. А на "вълшебната думичка" ни учат още от малки.
Един поучителен пример: през 2000 г. Хилари Клинтън обядва в ресторант в градчето Албион, щата Ню Йорк, откъдето се кандидатира за сенатор, и не оставя бакшиш. Не се знае дали заради принципа, или просто забравила. Случаят е описан подробно във вестниците, от всички краища на страната развълнувани американци изпращат гневни писма по адрес на г-жа Клинтън и парични преводи за обидената сервитьорка. Този пропуск едва не струва  сенаторското място на Хилари. Налага й се дълго да убеждава избирателите, че не е искала да обиди сервитьорката.
В САЩ е прието да се оставят доста големи бакшиши. За добър тон се смятат бакшишите в размер на 25% от сметката, но сумата все пак зависи от равнището на ресторанта и от качеството на обслужване. Правилото е: колкото по-голямо и по-скъпо е заведението, толкова повече бакшиш трябва да оставите.
В закусвалните и кафенетата сервитьорите се задоволяват и с 10% от стойността на поръчката, в малък ресторант - достатъчно е и 15%, а в солидно заведение няма да ви разберат, ако не добавите към чека не по-малко от 20-25%. Тези изисквания даже са записани в специален меморандум на Националната асоциация на ресторантите в САЩ. И въпреки че формално не са задължителни, да оставиш сервитьора без бакшиш означава да изразиш остър протест.
Бакшиши се дават на носачи, таксиметрови шофьори, кондуктори във влака, камериерки, бармани, портиери, оберкелнери. Ако правите прием в дома или офиса и каните помощници (сервитьори, бармани), уместно е да им се отблагодарите. Трябва да знаете, че бакшишът се дава, след като са ви обслужили. Не трябва да започвате с бакшиш с надеждата, че към вас ще се отнесат по-добре. Не затормозявайте околните с излишни молби, като се оправдавате, че после ще се отплатите.
Не е прието да се дава бакшиш на стюардеси, гидове, преводачи, главни готвачи. Винаги изхождайте от това, че давайки бакшиш, може да обидите човека. Нелепо е да дадете пари на съседа си в купето, който например ви е помогнал да си свалите куфара. Неуместният бакшиш не само може да ви вкара в неловка ситуация, но може да се възприеме и като подкуп към длъжностно лице. Затова също не се дават пари на полицаи, дори да са ви направили услуга.
Сумата на бакшиша зависи от много фактори и на първо място от традициите в страната. Най-добре е да имате информация "как е прието" и да се придържате към тези норми. В Русия средната цифра се колебае около 10% от стойността на поръчката или услугата. Обикновено в ресторантите дават бакшиш в размер на 10-15% от стойността на поръчката. Ако е изключително голяма, може да не се съобразите с това правило и да намалите бакшиша. В случай, че искате да благодарите специално, може малко да превишите 15%.
Прекалената щедрост показва вашата недалновидност: според правилата на добрия тон е прието, ако имате свободни средства, да ги харчите за благотворителност. Кредитната карта не освобождава от даването на бакшиш, за тази цел трябва да имате пари в брой.
Англичаните обясняват произхода на думата бакшиш - tips, съкратено от to insure promptness, т.е. "да се осигури бързина". В Англия на таксиметровия шофьор обикновено оставят рестото. В хотелите е прието да се даде на носача един паунд за всеки куфар, с такава сума може да се отблагодарите и на портиера, който ще ви извика такси. В ресторантите бакшишът е в размер на 10 до 15% от сметката.
В Ирландия - максимум 10%. Ако в сметката е вписан и "сървис чардж", бакшишът може да бъде и по-малък. В пъбовете и баровете не се дава бакшиш. Ако някой клиент иска да отдаде дължимото на бармана, го черпи едно питие.
В някои страни, като Франция например, обслужването е включено в сметката. Така колко да оставите и дали въобще да оставите всъщност решават без вас. По отношение на бакшишите Франция се смята за най-скъпата европейска страна. Френската дума е "льо пурбуар" (pourboire - превежда се "за едно питие"). В повечето заведения в менюто е включена такса обслужване от 15-16% от сумата на поръчката. Освен това е прието да се оставят допълнително 0,5-1 евро. 
В ресторантите на Швеция, Дания и Норвегия бакшишът (7-10%) почти винаги се включва в сметката. Затова сервитьорите не очакват нищо от посетителите, но няма да откажат допълнително възнаграждение. Например в Швеция доста възрастен посетител на едно кафене оставил като бакшиш на 19-годишната сервитьорка... автомобила си Порше.
В Япония бакшишите са забранени. Японците смятат, че обслужването на висота е тяхно задължение и възприемат бакшиша като обида.
Такова е отношението и в Австралия. Опитът да се даде бакшиш може да предизвика враждебна реакция от страна на продавача, сервитьора или таксиметровия шофьор.
В Швейцария бакшиши не се дават. Заплатите дори на миячите на чинии са достатъчно добри, а от 1972 г. 15% такса обслужване е включена в сметките на ресторантите. Все пак при изключително добро обслужване може да оставите до 5 франка при сметка от 120. Такъв е случаят и с такситата, а пък поддържането на обществените тоалетни става с парите на данъкоплатците.
Общоприетите 10% се смятат за разточителство в Холандия и Австрия. В тези страни е прието на сервитьорите да не се оставя повече от 3-6% от сумата на поръчката.
В Израел стигат 10%, но в повечето страни от региона биха се зарадвали и на 6-7%. 
В България, Унгария и Словения са доволни и на 5%.
В Тунис и Египет теоретически може да не плащате бакшиш - включен е в сметката. Но едва ли някой е способен да устои на умолителните погледи на хората от обслужващия персонал.
В Гърция обичайният бакшиш в ресторантите е 10% от стойността на поръчката, в таверните - максимум едно евро. На гръцки се нарича "филодорима", което в превод означава "приятелски подарък". На камериерката се дава лично малка сума в деня на отпътуването от хотела. В такситата сметките се закръглят нагоре.
Бъдете обективни - не сте длъжни да оставяте бакшиш, но винаги може да се отблагодарите за доброто обслужване.



Шотландско семейство е на ресторант. Като плаща, мъжът казва на келнера:
- А вместо бакшиш жена ми ще ви помогне с отсервирането.

х   х   х

Надпис в селска кръчма:
Бакшиш не е остров в Китай!!!

Язовирите са 59% пълни, но загубите по мрежата стигат до 90%

автор:Дума

visibility 350

/ брой: 174

Увеличават месечната докторантска стипендия

автор:Дума

visibility 294

/ брой: 174

Кметът на Огняново нападнат и бит от хотелиер

автор:Дума

visibility 321

/ брой: 174

526 училища ще имат статут на иновативни през 2025/2026 г.

автор:Дума

visibility 399

/ брой: 174

КЗК с нови правомощия

автор:Дума

visibility 307

/ брой: 174

Сиренето у нас е с 26% по-скъпо от средната европейска цена

автор:Дума

visibility 349

/ брой: 174

ДФЗ засече двойно декларирани 7420 декара

автор:Дума

visibility 289

/ брой: 174

По-евтино на море в Гърция през септември

автор:Дума

visibility 321

/ брой: 174

София също блокира санкции срещу Израел

автор:Дума

visibility 344

/ брой: 174

В Белгия се "изпират" 16 млрд. евро годишно

автор:Дума

visibility 322

/ брой: 174

Протести в Словакия срещу Роберт Фицо

автор:Дума

visibility 304

/ брой: 174

Накратко

автор:Дума

visibility 257

/ брой: 174

Парламентарна поезия

автор:Александър Симов

visibility 288

/ брой: 174

Правителството върши своята работа и резултатите вече са видими

автор:Дума

visibility 320

/ брой: 174

Пътят на забравата

автор:Евгений Белий

visibility 313

/ брой: 174

Гладиаторско меле

visibility 293

/ брой: 174

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ