21 Октомври 2025вторник20:47 ч.

България е на челни позиции по смъртност от неправилно хранене

Фибрите намаляват с до 25% риска от инфаркт, инсулт, диабет тип 2 и рак на червата, твърди СЗО

/ брой: 9

автор:Дума

visibility 4862

България е на първо място от страните в Европейския съюз по смъртност, предизвикана от неправилно хранене. Страната ни е класирана на 12 място от общо 51 държави, включени в изследването на университета „Фридрих Шилер” в Йена, Германия, за периода 1990-2016 г., съобщава британското издание "Дейли мейл".

Първите 10 страни с най-висока смъртност от неправилно хранене са бивши съветски републики. Класацията се води от Узбекистан, където вследствие на лошо хранене са починали 396 на 100 000 души. Следват Туркменистан, Киргизстан, Украйна, Молдова, Азербайджан, Беларус, Таджикистан и Казахстан и Русия, където починалите са 291 на 100 000 души. На 11-то място е Грузия, веднага след нея е България с 260 починали от сърдечносъдови болести.

За година от неправилно хранене у нас са починали 35 298 души, сочи класацията. След България по брой жертви на храната се нареждат Латвия, Литва, Румъния, Словакия, Армения и Македония, Унгария, Черна гора и Албания. На дъното в класацията са Испания и Израел. От страните в Западна Европа най-зле е Германия, където за 1 година са починали 164 639 души.

"Трябва да използваме по-добре потенциала на една балансирана и здравословна диета, в противен случай сърдечносъдовите болести ще причиняват все повече смъртни случаи в бъдеще, които инак могат да бъдат предотвратени", заяви авторът на изследването професор Стефан Лорковски. Констатациите на изследването показват, че в различните страни хората имат различни диетични проблеми. 

В Швеция и Норвегия, например, хората не ядат достатъчно ядки и семена - навик, най-често свързан със сърдечните заболявания. В голяма част от Централна и Източна Европа, както и в страните от Централна Азия, основна причина за заболеваемостта е липсата на пълнозърнести храни в менюто. "Иначе казано, нарастващата консумация на храни с малко фибри за сметка на бялото брашно води до повишена заболеваемост", обобщава проф. Лорковски.

Според проучване на Световната здравна организация, хората, които ядат повече фибри, са с 1/3 по-малко застрашени от ранна смърт. Фибрите намаляват с до 25% риска от инфаркт, инсулт, диабет тип 2 или рак на червата.

Европрокуратурата разкри фиктивна мидена ферма край Емине

автор:Дума

visibility 1911

/ брой: 196

Арестуваха убиеца на 15-годишното момче в мола

автор:Дума

visibility 1783

/ брой: 196

Над 41% е натрупаната инфлация за петилетка

автор:Дума

visibility 1741

/ брой: 196

Над 41% е натрупаната инфлация за пет години

автор:Дума

visibility 1779

/ брой: 196

Всеки трети работодател планира нови назначения

автор:Дума

visibility 1888

/ брой: 196

Кристин Лагард: България ще има пълноправен глас в еврозоната

автор:Дума

visibility 1898

/ брой: 196

Приеми условията на Путин

автор:Дума

visibility 1820

/ брой: 196

ВМРО-ДПМНЕ спечели в 53 от 80 общини

автор:Дума

visibility 1605

/ брой: 196

САЩ се заканиха и на Колумбия

автор:Дума

visibility 1747

/ брой: 196

Накратко

автор:Дума

visibility 1439

/ брой: 196

Трагедия

автор:Барбара Пейчинова

visibility 1455

/ брой: 196

Свръхочаквания

visibility 1562

/ брой: 196

Всички деца заедно трябва да учат за всички религии

автор:Велиана Христова

visibility 1885

/ брой: 196

Майсторът на усмивката и иронията

автор:Дума

visibility 1532

/ брой: 196

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ