10 Юли 2025четвъртък14:06 ч.

България е на челни позиции по смъртност от неправилно хранене

Фибрите намаляват с до 25% риска от инфаркт, инсулт, диабет тип 2 и рак на червата, твърди СЗО

/ брой: 9

автор:Дума

visibility 4740

България е на първо място от страните в Европейския съюз по смъртност, предизвикана от неправилно хранене. Страната ни е класирана на 12 място от общо 51 държави, включени в изследването на университета „Фридрих Шилер” в Йена, Германия, за периода 1990-2016 г., съобщава британското издание "Дейли мейл".

Първите 10 страни с най-висока смъртност от неправилно хранене са бивши съветски републики. Класацията се води от Узбекистан, където вследствие на лошо хранене са починали 396 на 100 000 души. Следват Туркменистан, Киргизстан, Украйна, Молдова, Азербайджан, Беларус, Таджикистан и Казахстан и Русия, където починалите са 291 на 100 000 души. На 11-то място е Грузия, веднага след нея е България с 260 починали от сърдечносъдови болести.

За година от неправилно хранене у нас са починали 35 298 души, сочи класацията. След България по брой жертви на храната се нареждат Латвия, Литва, Румъния, Словакия, Армения и Македония, Унгария, Черна гора и Албания. На дъното в класацията са Испания и Израел. От страните в Западна Европа най-зле е Германия, където за 1 година са починали 164 639 души.

"Трябва да използваме по-добре потенциала на една балансирана и здравословна диета, в противен случай сърдечносъдовите болести ще причиняват все повече смъртни случаи в бъдеще, които инак могат да бъдат предотвратени", заяви авторът на изследването професор Стефан Лорковски. Констатациите на изследването показват, че в различните страни хората имат различни диетични проблеми. 

В Швеция и Норвегия, например, хората не ядат достатъчно ядки и семена - навик, най-често свързан със сърдечните заболявания. В голяма част от Централна и Източна Европа, както и в страните от Централна Азия, основна причина за заболеваемостта е липсата на пълнозърнести храни в менюто. "Иначе казано, нарастващата консумация на храни с малко фибри за сметка на бялото брашно води до повишена заболеваемост", обобщава проф. Лорковски.

Според проучване на Световната здравна организация, хората, които ядат повече фибри, са с 1/3 по-малко застрашени от ранна смърт. Фибрите намаляват с до 25% риска от инфаркт, инсулт, диабет тип 2 или рак на червата.

Обиски в енергетиката заради договора с "Боташ"

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 125

Въвеждат пълен контрол върху шофьорските курсове

автор:Дума

visibility 195

/ брой: 125

Обявите за работа намаляват

автор:Дума

visibility 179

/ брой: 125

Едва 31% от българите са чували за европроекти

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 125

Македонският език отхвърлен в Страсбург

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 125

Санчес с мерки против корупцията в Испания

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 125

Арестуваха заподозрян за терор в Германия

автор:Дума

visibility 183

/ брой: 125

Единение

автор:Александър Симов

visibility 172

/ брой: 125

За убеждаването

автор:Първан Симеонов

visibility 164

/ брой: 125

Пет препоръки към България от ЕС

автор:Дума

visibility 215

/ брой: 125

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ