07 Юни 2020неделя09:43 ч.

Актуално

България няма правила за добра медицинска практика

/ брой: 7

автор:Аида Паникян

visibility 979

У нас все още не са публикувани правила за добра медицинска практика, което затруднява съда при вземане на решение дали даден лекар, екип или болница са допуснали грешка при лечението на пациент. Това мнение бе изказано по време на семинар на тема "Лекарска грешка или неблагоприятен изход от лечение". ДУМА припомня, че още в края на 2018 г. проект на изменение на Закона за лечебните заведения предвиждаше медицинските стандарти да бъдат заменени с Правила за добра медицинска практика, които да бъдат приети от БЛС, Българския зъболекарски съюз и Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, след което да бъдат публикувани. 

Източниците на медицински грешки може да са човешкият фактор, нивото на знание, проблемите в системата, небрежността, недостатъчната квалификация на лекаря. Според юристи за лекарска или медицинска грешка може да става въпрос едва след произнасяне на съда. Тези дела са емоционално натоварени, коментира адвокат Явор Нотев. В ЕС съществува система за отчитане на грешки. Тя е пригодена съвсем сухо и към българското законодателство, коментира адвокат Иван Сотиров. Той е категоричен, че е недопустимо съдебни присъди да настройват обществото. Сотиров припомни, че от януари 2019 г. комисията по професионална етика към БЛС няма правомощия да се занимава със случаите на добра медицинска практика, а само преценява отношенията между лекар и лекар, лекар и пациент. 

Няма ясна дефиниция за лекарска грешка, припомни акад. проф. д-р Владимир Овчаров, който цитира данни на бившата Изпълнителна агенция "Медицински одит", че само 8,5% от жалбите са за проявена лекарска небрежност.

Испания отваря нощните клубове

автор:Дума

visibility 152

Нови 125 заразени c коронавирус в Македония

автор:Дума

visibility 186

Хиляди на протест срещу расизма в Лондон

автор:Дума

visibility 185

Датата

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 105

Горяните от Ню Йорк

автор:Христо Георгиев

visibility 987

/ брой: 104

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ